<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    5. kolo, Skupina o titul | sobota 27/05/2023, 16:00 | Ďolíček | O2 TV stream MD

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 5 812 diváků (92 % z kapacity 6 300)
    Video
    Reportáž

    "Klokani" skončili čtvrtí od rozdělení Československa pouze v sezoně 2001/02. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Evropské konferenční ligy.

    O triumfu Sigmy, která už před zápasem měla jistou šestou příčku, rozhodl v 87. minutě Vít Beneš. Hanáci zvítězili v lize v Ďolíčku po čtyřech zápasech.

    Před utkáním nejstarší hráč soutěže a kapitán Pražanů Jindřišek převzal ocenění v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) pro osobnost ligy.

    Vršovičtí začali aktivně, v sedmé minutě Hůlkova hlavička skončila těsně vedle. Po Matouškově přihrávce zakončil Hála mimo tři tyče. V 17. minutě zahrozili i hosté, Pospíšilovu pohotovu střelu vyrazil brankář Valeš. V závěru úvodního dějství Matouškova přízemní rána zpoza vápna zamířila vedle.

    Po hodině hry Matoušek s Hálou postupovali sami na brankáře Trefila, jenže druhý jmenovaný zakončil akci střelou nad. V 79. minutě naskočil do hry ke svému poslednímu ligovému startu Bartek, jemuž přenechal kapitánskou pásku Jindřišek, přestože zůstal na hřišti. Pětatřicetiletý univerzál už v prosinci ukončil prvoligovou kariéru a stal se asistentem trenéra Veselého, navíc hrál na jaře i za třetiligové "béčko".

    Hosté rozhodli o triumfu v 87. minutě, kdy si Beneš naběhl na rohový kop Zmrzlého a hlavou se nemýlil. Čtyřiatřicetiletý bek se trefil počtvrté v ligové sezoně. Domácí mohli srovnat, jenže Dostál nezakončil ideálně.

    Ihned po závěrečném hvizdu naběhli na trávník diváci, kteří s hráči začali oslavovat nečekaně povedenou sezonu. Před rokem Bohemians zachránili prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

    Ohlasy

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Hodnotit zápas je těžké, protože úvodní část prvního poločasu jsme hráli velmi dobře, měli jsme šance. Postupem času se utkání vyrovnalo, pak zahrozila Olomouc. Přiznám se, že o poločase jsem výsledek Slavie se Slováckem věděl. Tajili jsme ho před hráči. Věděl jsem to proto, abychom případně mohli reagovat na vývoj. Prohra mě mrzí, neměla být. Ve druhém poločase to spíš bylo remízové utkání. Mrzí mě, že to bylo po standardce, které předcházel faul, ale to je takové rýpnutí, je to jedno. Je to trochu kaňka na sezoně, měli jsme to dohrát na remízu, byť jsme na ni nehráli. Je škoda dostat branku tři minuty před koncem. Na druhou stranu musím říct, že to je moje nejpříjemnější prohra v trenérské kariéře. Bolí nejmíň. Asi jsem se nikdy neradoval po prohře, poprvé mám radost uvnitř. Je to sezona, kterou provázelo spousta malých pádů a vzepětí. Od začátku jsme bojovali s určitou nedůvěrou. Když jsme nějaké pozice dobyli, kolikrát jsme je ztratili, zejména na podzim. Moc lidí nám do jara nevěřilo, my jsme si věřili. Samozřejmě pomohlo i doplnění kádru v zimě, posílili jsme. Bylo to týmové, nikdo úplně nevyčníval, nikdo úplně nepropadl. Nechci nikoho adorovat, je to týmový úspěch. Není můj, ale hráčů. Musím poděkovat i fanouškům. Zaslouží si to za dlouhé čekání a hrůzy, které Bohemka v posledních dekádách prožila, kdy to tady několikrát bylo před krachem. Za tu věrnost si lidi trochu radosti zaslouží. Doufám, že jim uděláme radost i příští sezonu."

    Václav Jílek (trenér Olomouce): "Utkání pro diváka úplně atraktivní nebylo. Bylo vidět, že Bohemka potřebuje k úplné jistotě (čtvrtého místa) bod. Hrála hodně ze zabezpečené obrany a spoléhala na brejkové situace, které měla hlavně v prvním poločase. Snažili jsme se do nich dostat, ale chyběla nám kvalita na posledních 30 metrech tak jako klasicky. Je to naše velká bolest. Buď nám chyběl dostatečný počet hráčů do vápna, anebo jsme neměli kvalitu v řešení. To byl duch zápasu. Směřovalo to k bezbrankovému stavu. Deset minut před koncem jsme udělali změnu, poslali jsme tam druhého útočníka. Chtěli jsme udělat maximum pro to, abychom se se sezonou rozloučili vítězně. Byť to bylo ze standardky, jsem strašně rád, že se nám to podařilo. Hráči si za to zaslouží absolutorium, protože ačkoliv se motivace nehledala lehce, přistoupili k tomu naprosto zodpovědně a utkání odjezdili od první až do poslední minuty. Bohemce je potřeba pogratulovat, protože za celou sezonu si to zasloužila."

    Bohemians Praha 1905 – SK Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

    Branka: 87. Beneš.
    Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek – Adámková (video).
    ŽK: Vraštil (Olomouc).
    Diváci: 5 812.

    Bohemians: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek, Jánoš (61. Beran), Kovařík – Jan Matoušek (67. Drchal), Hála (68. Mužík) – Prekop (60. Puškáč, 79. Bartek). Trenér: Veselý.

    Olomouc: Trefil – Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý – Chvátal, Pospíšil, Breite (73. Israel), Sláma (46. Pokorný) – Vodháněl (62. Fortelný), Navrátil (61. Zorvan) – Chytil. Trenér: Jílek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.