<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    9. kolo, Základní část | neděle 18/09/2022, 19:00 | Doosan Aréna | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 11 103 diváků (96 % z kapacity 11 597)
    Video
    Reportáž

    Hostující obránce Eduardo Santos, který v minulé sezoně působil ve Viktorii, dostal už ve druhé minutě červenou kartu a následnou penaltu proměnil Tomáš Chorý. Do poločasové přestávky přidal druhý gól Jhon Mosquera a po změně stran uzavřel skóre Lukáš Kalvach.

    Plzeň ve FORTUNA:LIZE porazila Slavii po devíti zápasech a poprvé od února 2019. Svěřenci trenéra Michala Bílka protáhli svou rekordní ligovou sérii bez porážky na 30 duelů a posedmé za sebou vyhráli. Slavia nebodovala po sedmi kolech, během nichž šestkrát zvítězila.

    Zatímco Plzeň do posledního ligového utkání před reprezentační přestávkou nastoupila v očekávané základní sestavě, za vršovický tým od začátku hrál uzdravený záložník Ševčík a ve stoperské dvojici vedle Kačaraby dostal šanci Santos.

    Bývalý obránce Viktorie ale už v první minutě po dlouhém nákopu brankáře Staňka nezvládnul v šestnáctce hlavičkou "malou domů" a pustil před sebe Mosqueru, kterého následně stáhnul. Brazilec Santos od rozhodčího Hocka dostal červenou kartu a nařízenou penaltu proměnil Chorý. Šlo o šestého vyloučeného hráče v posledních pěti vzájemných soutěžních duelech, během této série ale poprvé dostal červenou kartu slávista.

    Plzeňští zvýšili ve 21. minutě. Po přetaženém rohu Jemelka vrátil míč před branku, volný Kolumbijec Mosquera zblízka překonal bezmocného gólmana Mandouse a stejně jako Chorý v ligovém ročníku skóroval počtvrté. Viktoria dala Slavii v jednom utkání dvě branky poprvé od února 2019.

    Domácí mohli první poločas vyhrát i výraznějším rozdílem, ale Mandous ve 41. minutě vytáhnul ránu střídajícího Pilaře, jenž nahradil zraněného Sýkoru.

    Západočeský tým už po 50 sekundách druhé půle dal třetí branku, ale Vlkanova se z premiérového zásahu v plzeňském dresu moc dlouho neradoval, protože gól byl odvolán kvůli ofsajdu přihrávajícího Chorého.

    Hra ve vydatném dešti pak hodně ztratila tempo a 11.103 diváků dlouho neviděli zajímavější akci. Až v 68. minutě domácí Havel ve velké šanci špatně trefil míč.

    Domácí se dočkali třetí branky v 73. minutě, kdy se Kalvach z dálky trefil přesně k tyči. Reprezentační záložník se ve FORTUNA:LIZE prosadil poprvé od dubna 2021.

    Plzeň natáhla domácí ligovou šňůru bez prohry na 29 duelů a posedmé za sebou před svými fanoušky zvítězila. Částečně tak odčinila úterní domácí porážku 0:2 s Interem Milán ve skupině Ligy mistrů.

    Viktoria dosáhla nejvyšší výhry nad Slavií od dubna 2012, kdy triumfovala rovněž 3:0. Naopak pro hosty šlo o nejtvrdší ligovou porážku pod trenérem Trpišovským. Před ním naposledy Pražané podlehli 0:3 v Brně v březnu 2015.

    Ohlasy

    Michal Bílek (trenér Plzně): "Situace z první minuty ovlivnila průběh utkání. Soupeř šel do deseti, my jsme dali důležitou branku. Potom jsme byli ve výhodě. Věděli jsme, že pokud chce Slavia otočit výsledek, musí hrát dopředu. My jsme hráli trpělivě, čekali na další šance, které přišly. Dali jsme tři branky, jsem velmi spokojen. Mosquera sehrál výborné utkání a hodně se zapříčinil o to, že jsme dnes vyhráli. Jsme rádi, že jsme skolili takhle silného protivníka. Mluvit teď o titulu je předčasné. Ligu jsme ale výborně rozehráli, to jednoznačně. Porazili jsme našeho velkého konkurenta v boji o přední příčky. Úvod sezony jsme zvládli skvěle a chceme tam zůstat co nejdéle."

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Pro nás se to vyvíjelo nejhůř, jak mohlo. V první minutě červená karta a penalta. Prohrávali jsme 0:1 a bylo nás o jednoho míň. Inkasovali jsme další gól ze standardky, pro nás to byl katastrofální vývoj první půle. V druhé půli jsme se snažili dát kontaktní gól, dostat se do nějakých šancí a nepustit Plzeň do tlaku. Pár nějakých momentů tam bylo, ale bohužel jsme to nedotáhli do gólu. Plzeň dala třetí gól a definitivně rozhodla o utkání. Plzeň svoje zápasy zvládá, my jsme venku třikrát ztratili, a to dělá ten rozdíl. Pro nás to znamená, že nesmíme ztrácet a zvládat i zápasy venku stejně jako domácí. O postavení v tabulce rozhoduje vyrovnanost výkonů. To se nám teď nedaří, dostáváme zbytečné góly."

    FC Viktoria Plzeň – SK Slavia Praha 3:0 (2:0)

    Branky: 3. z pen. Chorý z pen, 21. Mosquera, 73. Kalvach.
    Rozhodčí: Hocek – Nádvorník, Hájek – Klíma.
    ŽK: Jemelka, Pilař, Mosquera – Oscar.
    ČK: 2. Santos (Slavia).
    Diváci: 11 103.

    Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Jemelka – Kalvach, Bucha – Sýkora (10. Pilař, 81. Holík), Vlkanova, Mosquera (89. Jirka) – Chorý (88. Bassey). Trenér: Bílek.

    Slavia: Mandous – Masopust, Santos, Kačaraba, D. Jurásek – Tiéhi, Ševčík – Douděra (79. Ewerton), Lingr (79. Jurečka), Olayinka (46. Oscar) – Tecl (66. Usor). Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.