<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325

    Trenér Vavruška: Sezona blbec je občas nutná. Je to návrat z hrušky dolů

    Už tuto neděli vyzve Liberec tým Teplic, což bude pikantní zápas především pro trenéra hostí Davida Vavrušku. Charismatický kouč totiž ještě na jaře válčil na střídačce Slovanu, který dokázal přivést k záchraně i famóznímu triumfu v Poháru FAČR. S jakými pocity se tedy postaví proti svému bývalému klubu?

    Trenér Vavruška: Sezona blbec je občas nutná. Je to návrat z hrušky dolů

    Ve třetím kole jste zavítali do Příbrami, kde jste začínal a dostalo se vám příjemného přivítání. To samé se dá očekávat také ve čtvrtém kole od fanoušků v Liberci. Těšíte se na utkání proti svým bývalým svěřencům o to víc?
    Je to pro mě spíše zajímavější utkání. Vždycky se v případě takových duelů musí přežít ten první zápas, protože při těch dalších už se o tom nemluví (úsměv). Stejně tak to bylo i v Příbrami, takže si to všechno splním hned v prvním měsíci. Je to pro mě tedy zajímavější utkání, těším se na fanoušky a na pár lidí z klubu. Ale to je celé, soustředím se hlavně na svůj tým.

    Z Liberce jste odešel poměrně nečekaně. Co vás vedlo k tomu, že jste vyměnil Slovan a Evropskou ligu za Teplice?
    Zaujala mě nabídka Teplic a především její rozměr. Mohu zde spolurozhodovat o určitých záležitostech v rámci sportovního úseku a je tu také velké napojení na juniorku a mládež, takže je to práce komplexnější, a proto mne zaujala. Velkou roli hrál také lidský rozměr. Mnoho lidí tu znám už ze svého prvního působení na Stínadlech a prostředí mi zde přijde velmi přátelské, takže i z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro Teplice.

    Liberci se v minulé ligové sezoně příliš nedařilo a ročník zachránil triumfem v Poháru FAČR. Co bylo hlavní příčinou toho, že Slovan neskončil i přes dobré výkony výše?
    Slovan měl v minulé sezóně velmi kvalitní mužstvo, což se potvrdilo v závěrečné třetině soutěže. V úvodu ligy ale tým opustilo sportovní štěstí a poté se to už táhlo. V profesionálním sportu je důležité, jak unesete, když se nedaří. Ve Slovanu byla obrovská hráčská kvalita, na základě které se poté podařilo soutěž udržet. Po nepovedeném začátku to ale bylo hodně o hlavě a ne tolik o fotbale.

    Na začátku aktuálního ročníku předvádí Slovan velmi dobré výkony a bojuje o účast v Evropské lize. Dokazuje to, že se minulý ročník jednalo pouze o špatnou sezonu, kterou si jednou za čas vybere každý?
    Myslím si, že ano. I nejkvalitnější mužstvo si jednou v desetiletce vybere tzv. „sezonu blbec“ a já dokonce tvrdím, že je i nutná. Je to návrat z hrušky dolů, mužstvo z toho poté dlouho žije, protože je obezřetnější tím, že má tuto sezónu v paměti. Někdy se trošku usne na vavřínech, přestane se pracovat a vše se bere jako samozřejmost. Pak přijde právě taková sezóna. Není to jen u nás, ale třeba i v Dortmundu, kde najednou hrál klub o záchranu a nikdo nevěděl proč.

    Vypíšete do kabiny nějakou speciální prémii?
    Zakládám si na psychickém rozpoložení mužstva a na práci s ním. Pokud bychom význam toho zápasu něčím zdůrazňovali, byla by to chyba. Je to utkání jako každé jiné a tak ho i necháme.

    Pojďme k Teplicím. Přes ztracené body s Olomoucí či v Příbrami jste hodnotil výkony mužstva pozitivně. Platí, že tým stále dodržuje vámi určený směr?
    My jsme se na směru, jakým fotbalem se chceme prezentovat, společně dohodli. I hráči mají právo volby a možnost výběru, jak chtějí na hřišti vypadat a jak se má jejich kariéra ubírat. Samozřejmě nechceme zápasy prohrávat, ale z chyb, které se v nich staly, jsme se poučili. Porážky vedou k tomu, abychom se přiště těchto chyb vyvarovaly. Každopádně směr, na kterém jsme se shodli, je dobrý a určitě v něm budeme pokračovat.

    V ofenzivě se vám daří parádně. Ve všech zápasech jste dali dvě branky, přesto máte pouze jednu výhru. Souhlasíte, že to je na takto střelecky dobrý tým málo?
    Je to málo. Mohli jsme mít bodů více, ale také méně. Bereme to s pokorou, kolik máme bodů, je prostě fakt, na kterém teď nic nezměníme. Všechny ztráty se staly z nějakého důvodu a ukazují nám rezervy. Beze ztrát bychom o našich rezervách třeba věděli hůře. Ztráty k tomu patří a my se k nim musíme správně postavit. Každý zápas, každá individuální činnost hráče má dvě stránky - ofenzivní a defenzivní. Jestliže máme vstřelené dva góly na zápas a jen pět bodů, tak je jasné, na čem musíme nyní zapracovat.

    Parádní vstup do sezony má Martin Fillo, který do týmu přišel v létě. Je jeho forma důsledkem toho, že je systém postavený tak, aby se právě Fillo dostával do zakončení, nebo je to jen shoda náhod?
    Martin Fillo je inteligentní člověk a inteligentní hráč. Je to vidět na tom, jak rychle se sžil s prostředím a hráči v kabině. Na hřišti vůbec není poznat, že tu je tak krátkou dobu.

    Fillo dal ovšem pět z osmi branek Teplic. Nezáleží vám na tom, kdo ty branky dá, nebo byste byl radši, kdyby se góly rozložily mezi více ofenzivních hráčů?
    Já bych měl nejradši po čtyřech kolech plný počet bodů, ale beru věci, jak jsou (smích). V příštích zápasech může dát branky někdo jiný a poté zase někdo další. Beru věci, jak jsou a jak přichází.

    V Liberci jste trénoval také juniorku a je známo, že dáváte prostor mladším hráčům. Chcete více zapracovat i ty teplické?
    Jsem typ trenéra, který s mladými pracuje rád. To se o mně obecně ví. Pro hráče teplického dorostu a juniorky je to určitě dobrá zpráva, ale dostanou příležitost jen podle toho, jak si ji zaslouží. Musí tam být především výkonnost a přístup. Zajímají mě u kluků dvě věci: Zajímá mě, jestli hráč miluje fotbal a ne sebe ve fotbale, a jestli má vůli se zlepšovat. Zlepšujeme se pořád, zlepšuje se hráč i ve 35 letech, takže by měli mít touhu na sobě pořád pracovat. Pokud tyhle dvě věci splňují, tak mají dveře otevřené.

    Najde se v aktuálním juniorském týmu někdo, kdo vyčnívá a pokud si formu udrží, tak by mohl brzy zasáhnout do ligového zápasu?
    V naší juniorce jsou zajímaví hráči a teď momentálně s námi trénuje její kapitán Petr Kodeš. Každý týden se najde trénink, kde se naskytne prostor pro někoho z juniorky nebo z dorostu. Tohle propojení je hrozně důležité, aby hráči tu možnost měli. To jak se prezentují na tréninku už je poté jen na nich.“

    Co se týče prvního týmu, budete se ještě snažit rozšířit kádr, nebo už je uzavřený?
    Kádr je zatím takový, jaký je. Se změnami zatím nepočítáme, ale pokud se naskytne možnost přivést nějakého hráče, tak bychom to poté museli řešit také nějakým odchodem.

    Teplice za sebou mají několik účastí v evropských pohárech. Je to hlavní cíl aktuálního ročníku, nebo se jedná spíše o dlouhodobou práci?
    Z obecného hlediska, když vezmu stadion, zázemí nebo finanční zajištění, tak Teplice do Evropy jednoznačně patří. Ale platí, co jsme říkali na předsezónní tiskovce, tedy že tuhle sezónu bereme jako takovou v záběhu. Měníme styl hry i styl práce, a jestli to bude úspěšné, to se musí poté vyhodnotit. Od téhle sezóny velké úspěchy neočekáváme, samozřejmě ale budeme jen rádi, pokud přijdou. Styl naší práce by měl vyvrcholit účastí v evropských pohárech v delším časovém úseku.


    FOTO: ČTK

    K tématu