<
27.05.-02.06.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3582:3087
    2SK Slavia Praha3576:2485
    3FC Viktoria Plzeň3576:4070
    4FC Baník Ostrava3556:4849
    5FK Mladá Boleslav3551:5947
    61.FC Slovácko3545:5644
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3545:5041
    2FK Pardubice3539:4740
    3Bohemians Praha 19053534:4839
    4MFK Karviná3538:6232
    5SK Dynamo České Budějovice3541:7029
    6FC Zlín3540:6927

    Pardubice vyhrály v Ďolíčku, jedinou brankou rozhodl Daněk

    Pardubičtí fotbalisté zvítězili v posledním pátém kole nadstavby FORTUNA:LIGY ve Skupině o záchranu na stadionu Bohemians 1905 1:0. Jediný gól zápasu dal v 64. minutě Kryštof Daněk. Domácí dohrávali v deseti bez vyloučeného Davida Puškáče. Pražané ve vzájemných ligových zápasech nebodovali po čtyřech vítězstvích po sobě a v tabulce obsadili 13. příčku. Ve srovnání s minulým ročníkem si pohoršili o devět míst.

    bohemians.cz
    Pardubice vyhrály v Ďolíčku, jedinou brankou rozhodl Daněk
    5. kolo, Skupina o záchranuBOH0:10:0PCE

    Východočeši po čtvrté výhře z pěti zápasů nadstavby skončili na 12. pozici, což je o dvě příčky lepší výsledek než vloni, kdy se zachraňovali až v baráži. Trenér Radoslav Kováč se s pardubickým mužstvem rozloučil vítězstvím.

    Oba týmy nastoupily už bez obav z hrozby sestupu. Do domácí sestavy se vrátili náhradní gólman Reichl a do obrany Křapka. Hostům chyběli pro žluté karty Patrák s Vackem a v základní sestavě bylo ve srovnání s vítězstvím v minulém kole nad Karvinou hned pět změn. Jen na lavičce zůstal i klíčový hráč Hlavatý, o jehož přestupu se v zákulisí hodně spekuluje.

    Hosté ještě během prvního poločasu přišli o zraněného Krobota, který se před týdnem blýskl hattrickem. Přesto byli nebezpečnějším týmem. První střelu na branku vyslal z otočky pardubický veterán Černý a mezi tyče pak mířila i jeho hlavička s odrazem od země.

    Naopak Bohemians toho udělali hodně málo pro to, aby se zbavili nálepky nejhoršího útoku ve FORTUNA:LIZE. Náhradního brankáře Budinského, který byl kdysi v Ďolíčku doma, v prvním poločase vůbec neprověřili. Pokud se vůbec dostali ke střele, jejich pokusy stačili zblokovat obránci.

    Po změně stran měl velkou šanci změnit bezgólovou rovnováhu domácí Matoušek. V 55. minutě šel po Prekopově křížném pasu sám na brankáře, ale minul branku. O devět minut později se na druhé straně Surzynova střela odrazila od břevna zpět do pole a dobíhající Daněk poslal míč do sítě. Pro záložníka, který je v Pardubicích na hostování ze Sparty, to byl osmý gól v ligovém ročníku a sezonu zakončil jako nejlepší střelec svého týmu.

    Snahu "Klokanů" o vyrovnání podlomila čtvrt hodiny před koncem červená karta pro Puškáče za surový faul na Kissiedoua. Hosté mohli náskok ještě pojistit, unikající Zlatohlávek udělal kličku i gólmanovi, ale netrefil odkrytou branku.

    Trenér Kováč se s Pardubicemi rozloučil výhrou. Na jejich lavičce byl od předloňského září, premiéru si tehdy ve FORTUNA:LIZE odbyl právě v Ďolíčku porážkou 0:1. Mužstvo opouští s ligovou bilancí 20 vítězství, osmi remíz a 30 proher. Podle spekulací médií ho ze smlouvy platné do příštího roku vykoupil Slovan Liberec uplatněním výstupní klauzule.

    Ohlasy:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Náš zdravotní stav před utkáním byl tristní. Stavěli jsme základní sestavu podle toho, kdo byl zdravý. Utkání mi na začátku přišlo bohorovné z obou stran, událo se pár chyb. Poté to byla taková přetahovaná, oba týmy pak chtěly vyhrát. Bez vstřelené branky nevyhrajete a je jedno, kolikrát jdete sami na branku. Kdybychom prohráli alespoň 2:3, tak diváci něco vidí. Musím říct, že jsem rád za konec sezony a teď si všichni odpočineme."

    Radoslav Kováč (trenér Pardubic): "Jsem rád, že jsme se rozloučili vítězstvím, tady se hraje hodně těžko. Herně to bylo ok. Měli jsme šance už v prvním poločase, měli jsme je lépe dohrát. Před nadstavbou se mi těžko spalo. Byl jsem už podepsaný v Liberci a byl jsem snadný terč, ten tlak byl velký. Oddechl jsem si až po Karviné, když jsme věděli, že jsme z toho venku. Dvakrát po sobě jsme se zachránili. Měli jsme devět nových hráčů, kteří hráli ligu poprvé a zvedali se každým zápasem. Nadstavbu hráči zvládli fantasticky. Pardubicím první liga jednoznačně patří. Jako trenér jsem se tady hodně naučil, i když chyby jsme udělali. Máme s hráči fantastický vztah, na kluky tady budu rád vzpomínat."

    Bohemians Praha 1905 - FK Pardubice 0:1 (0:0)

    Branka: 64. Daněk.
    Rozhodčí: Opočenský - Zoufalý, Kotalík - Volek (video).
    ŽK: Prekop - Kukučka, Míšek.
    ČK:
    77. Puškáč (Bohemians).
    Diváci: 3012.

    Bohemians: Reichl - A. Kadlec (84. Kozák), Křapka, Vondra - Dostál (72. Köstl), Hůlka, Beran, Hybš (76. Necid) - Matoušek (72. Mužík), Ristovski (46. Puškáč) - Prekop. Trenér: Veselý.

    Pardubice: Budinský - Mareš, Halinský, Kukučka, Surzyn - Daněk, Icha, Kissiedou (79. Donát), Sychra (69. Lima) - Krobot (35. Zlatohlávek), Černý (69. Míšek). Trenér: Kováč.