<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325

    Juliš vystřelil Olomouci v Karviné posun na třetí příčku

    Fotbalisté Olomouce zvítězili v 16. kole FORTUNA:LIGY v Karviné 2:0. Kvůli hustému sněžení a úklidu hrací plochy trvala poločasová přestávka 35 minut. O vítězství Hanáků rozhodl brankami v sedmé a 46. minutě Lukáš Juliš, který se s osmi góly dostal do čela střelecké tabulky soutěže. Sigma vyhrála po čtyřech kolech a v neúplné tabulce poskočila na třetí místo. Karviná potřetí za sebou nebodovala a Hanáky ani ve 13. vzájemném ligovém duelu neporazila. Nováček nejvyšší soutěže klesl na 14. příčku.

    sigmafotbal.cz
    Juliš vystřelil Olomouci v Karviné posun na třetí příčku
    16. kolo, Základní částKAR0:20:1OLO

    V úvodu ještě na svěžím zeleném trávníku museli hosté odvracet několik nebezpečných centrů, ale pak brzy udeřili. Ventúra poslal ideální dlouhý nákop za karvinskou obranu, míč zpracoval Zmrzlý, přistrčil jej Julišovi a ten měl cestu ke gólu otevřenou.

    Domácím chvíli trvalo, než našli ztracený rytmus. Blízko vyrovnání byli v 19. minutě po tvrdé střele Budínského, kterou Digaňa vyrazil před sebe a s dorážkou pak neuspěl ani Čavoš. Silnou zbraní Hanáků byly brejky, které dělaly karvinské defenzivě spoustu starostí. Rychlým kontrům ovšem chyběla přesnější finální fáze a gólman Holec několikrát zasáhl.

    Po půlhodině sice Karviná dostala míč do sítě, ale Memičově trefě předcházel Čavošův faul na gólmana Digaňu a sudí Klíma branku neuznal. Poločasová přestávka se kvůli hustému sněžení a úklidu hrací plochy nezvykle protáhla a trvala 35 minut.

    Krátce po ní udeřili opět hosté. Míč se po ose Breite a Zmrzlý dostal k Julišovi, který hned ve 46. minutě zblízka skóroval. Na zasněženém trávníku se Slezané nevzdali a bojovali o šance na korekci výsledku. Na obtížném terénu, kde domácí činovníci očistili jen čáry a malé pokutové území, však bylo těžké kombinovat a prosadit se. Náznaky šancí se rodily spíše po nákopech do vápna.

    Na straně domácích se zblízka neprosadil střídající Doležal, u hostí zase stoper Beneš. Závěr zápasu se odehrával již na hraně regulérnosti. Zorvan mohl v 83. minutě přidat třetí gól Sigmy, pokusy o nápor Karviné ztroskotaly na dalších přívalech sněhu. Slezané v lize s Olomoucí posedmé za sebou prohráli.

    Ohlasy:

    Juraj Jarábek (Karviná): "Byli jsme na Olomouc dobře připraveni, ale vstup nám nevyšel, zaváhali jsme po nakopnutém balonu. Škoda, že jsme nevyužili některé šance. Mrzí mě, že neplatil náš gól, který videoasistent odvolal. Já jsem tam faul neviděl. Po přestávce jsme hned inkasovali, na těžkém terénu to byla pak pro ně výhoda. Rozhodly úvody poločasů, Sigma vyhrála zaslouženě. O přestávce jsme neřešili, zda se má pokračovat, nechali jsme to na rozhodčích. Třikrát po sobě jsme prohráli, musíme se vrátit do pohody. Dáváme málo gólů a děláme chyby vzadu."

    Václav Jílek (Olomouc): "S výsledkem musím být spokojen, stejně tak s předvedeným výkonem a nastavením týmu, což nám v předchozích zápasech chybělo. Naše touha dovést zápas do vítězného konce byla jednoznačná. Z mého pohledu je to zasloužené vítězství, o němž jsme mohli rozhodnout i dříve. Zejména v prvním poločase jsme měli dvě tři příležitosti k navýšení náskoku. Musím pochválit i Karvinou, která hrála dobře. Nám se dařily náběhy za jejich obranu. Za sněhového přívalu se změnil charakter duelu, nakopávané míče byly nebezpečné. Spoléhali jsme na brejky a tyto okolnosti hrály nakonec v náš prospěch."

    MFK Karviná – SK Sigma Olomouc 0:2 (0:1)

    Branky: 7. a 46. Juliš.
    Rozhodčí: Klíma – Podaný, Dobrovolný – Kocourek (video).
    ŽK: Čavoš, Ayaosi, Jarábek (trenér) – Chvátal, Navrátil.
    Diváci: 1714.

    Karviná: Holec – Čurma (46. Ayaosi), Krčík (56. Ezeh), Bederka, Fleišman – Traoré, Čavoš (71. Žák) – Iván (78. Papalelé), Budínský, Memič – Akinyemi (46. Doležal). Trenér: Jarábek.

    Olomouc: Digaňa – Vraštil, Beneš, Novák – Chvátal (90. Křišťál), Ventúra (76. Pospíšil), Breite, Zmrzlý – Dele (61. Navrátil), Zorvan (90. Langer) – Juliš (76. Zifčák). Trenér: Jílek.