<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Liberec si poradil s Hradcem Králové a v tabulce ho nahradil na sedmé pozici

    Mladá Boleslav - Fotbalisté Liberce v 29. kole FORTUNA:LIGY zdolali 2:1 Hradec Králové a prodloužili sérii bez porážky na šest utkání. Duel v Mladé Boleslavi, kde hrají Východočeši domácí zápasy, rozhodli trefami v 49. minutě Imad Rondič a v 79. minutě z penalty střídající Victor Olatunji. V 81. minutě už jen snížil Petr Kodeš. Slovan zdolal dnešního soupeře i podruhé v sezoně a vyhne se nadstavbové skupině o záchranu.

    fchk.cz
    Liberec si poradil s Hradcem Králové a v tabulce ho nahradil na sedmé pozici
    29. kolo, Základní částHKR1:20:0LIB

    V tabulce se Liberec posunul na sedmé místo a před posledním kolem ztrácí tři body na šestou Olomouc, při vyrovnané vzájemné bilanci má ale výrazně horší skóre. Na postup do skupiny o titul už naopak nemohou pomýšlet osmí "Votroci", kteří ztrácejí na Hanáky čtyři body. Hradec Králové čeká prostřední skupina o umístění.

    Hradec Králové opět vedl do zápasu obvyklý asistent Stanislav Hejkal, který počtvrté po sobě zastoupil hlavního kouče Miroslava Koubka. Východočeský klub v úterý oznámil, že nejstarší ligový trenér kvůli nemoci nebude k dispozici do konce sezony, po které mu vyprší v Hradci Králové smlouva.

    Oba celky vstoupily do duelu útočně naladěné. Už po pár vteřinách hledal Tupta před bránou osamoceného Rondiče, bosenský útočník ale v klíčovém okamžiku podklouzl. Vzápětí nejlepší střelec Slovanu Červ hlavičkou z bezprostřední blízkosti trefil jen připraveného Bajzu. Divokou pětiminutovku zakončil na druhé straně Koubkův pokus, který vytáhl brankář Vliegen na tyč.

    Po bezstarostném úvodu oba týmy přece jen zpozorněly a gólové šance vystřídaly ve zbytku první půle osobní souboje a ostré zákroky. Až krátce před pauzou Kodeš zakroutil centr před bránu a Vašulín z těžké pozice znovu vyzkoušel Vliegena.

    V 49. minutě udeřil Liberec, který skóroval jako první ve svém pátém ligovém utkání v řadě. Purzitidis našel dlouhým míčem za obranu Valentu, který ještě posunul míč na lépe postaveného Rondiče, jenž neměl problém zakončit do odkryté brány. Čtyřiadvacetiletý útočník se prosadil počtvrté v sezoně.

    Domácí po inkasované brance zvýšili aktivitu, Vliegen si ale poradil jak s Kučerovou prudkou ránou, tak s Trusovou hlavičkou. Ještě větší šanci měl liberecký Trusa, který sám před Bajzou z mírného úhlu napálil míč vedle. V 74. minutě navíc zahodil slovenský útočník stoprocentní příležitost, když po Frýdkově pasu na zadní tyči ze tří metrů minul prázdnou bránu.

    Vzápětí ale zahrál Vašulín ve vápně rukou a sudí Hocek po poradě s videorozhodčím nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Olatunji a zaznamenal čtvrtou trefu v ročníku. Záhy se volejem po rohovém kopu podruhé v sezoně trefil Kodeš, na vyrovnání už se ale "Votroci" nevzmohli. Naopak v závěru mohl přidat pojistku Olatunji, Bajza ho ale skvělým zákrokem vychytal. Liberec uspěl venku po čtyřech duelech.

    Ohlasy:

    Stanislav Hejkal (trenér Hradce Králové): "Zápas byl nahoru dolů, mohlo to skončit 4:4. Stejně jako v Pardubicích jsme inkasovali hned po nástupu do druhého poločasu, i když jsme na to tým ještě upozorňovali. Nezachytili jsme záběh za obranu, hrubá chyba. Za nepříznivého stavu jsme vyvinuli jakýsi tlak, ale srovnat se nám bohužel nepodařilo. Na Liberec nemáme štěstí, za poslední dvě sezony po postupu do ligy jsme je neporazili. Třeba si s ním zahrajeme znovu ve skupině o umístění. Dohodli jsme se s vedením, že budeme ve zbytku soutěže ohrávat mladé hráče. Dnes dostal šanci Hlaváč a uvidíme, jak to bude v dalších zápasech. Nemyslím si, že to bude příští kolo na Slavii, ale v boji umístění určitě dostanou šanci i další mladíci."

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Byl to dramatický duel, i když první půle byla spíš taktická, bez velkých šancí. Zápas se otevřel až s prvním gólem, pak šel Hradec za vyrovnáním a nám se otevřel prostor pro rychlé protiútoky. Po druhém gólu to vypadalo, že bychom to mohli dohrát v klidu, ale pak jsme inkasovali z rohu, což se nám stává v posledních zápasech často. Jsem strašně šťastný, že jsme odehráli šestý zápas bez porážky a dokázali jsme se v nelehké situaci zvednout. Před minulým kolem jsme byli jedenáctí a měli jsme pár bodů na baráž, takže přemýšlet o skupině na titul by bylo v tu chvíli až nehorázné. Do každého zápasu jsme šli s pokorou, neměli jsme lehký los a trápily nás absence. Splnili jsme cíl, vyhneme se bojům o záchranu a do posledního zápasu se Spartou můžeme jít uvolněnější."

    FC Hradec Králové - FC Slovan Liberec 1:2 (0:0)

    Branky: 81. Kodeš - 49. Rondič, 79. Olatunji z pen.
    Rozhodčí: Hocek - Hurych, Pospíšil - Nehasil (video).
    ŽK: Harazim, Kodeš.
    Diváci: 450.

    Hradec: Bajza - Klíma, Čech, Smrž - Harazim (76. Hlaváč), Kodeš, Rada (76. Pudhorocký), Ryneš - Kučera, Koubek (56. Trusa) - Vašulín. Trenér: Hejkal.

    Liberec: Vliegen - Ndefe, Plechatý, Purzitidis - Fukala, Červ, Valenta (86. Prebsl), Frýdek (87. Rabušic), Ghali (80. Preisler) - Tupta (80. Kozák), Rondič (63. Olatunji). Trenér: Kozel.