<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Teplice před jarem: Jak tým zasáhne ztráta kouzelníka Filla?

    Se sedmibodovou ztrátou na pohárové příčky vstoupí do jara fotbalisté Teplic, které čeká jeden těžký úkol. A sice nahradit umění hvězdného záložníka Martina Filla, jenž pohodu na Stínadlech vyměnil za boj o přežití v Ostravě. Dokáže si armáda ze severu Čech udržet vysokou kvalitu i bez něj?

    Teplice před jarem: Jak tým zasáhne ztráta kouzelníka Filla?
    Ztráta Martina Filla Teplicím vážně hrozila už loni v létě, kdy o něj projevil eminentní zájem Zlín. Jednatřicetiletého záložníka lanařil na možnost zahrát si základní skupinu Evropské ligy, což pro něj bylo hodně velké lákadlo. Chuť přestoupit tak projevil i on sám, kluby se však nedohodly na transferní částce.

    Nejvýraznější posila:


    O půlroku později už je ale všechno jinak. Do čela zájemců o Fillovy služby se tentokrát postavily Plzeň s Baníkem, přičemž překvapivě vyhrál ten druhý. Slezský klub Viktorii jednoduše přeplatil a místo téměř jistého titulu tak Filla čeká tuhá řežba o záchranu. Ostatně v Teplicích svou budoucnost už neviděl stejně, neboť by mu tam po sezoně vypršela smlouva. 

    "Bohužel se nám nedařilo dohodnout na nové. Požadavky hráče byly mimo naše možnosti, rozcházeli jsme se v řádech statisíců. Nechtěli jsme tedy hráči bránit a využili jsme také poslední možnost k jeho zpeněžení," prozradil sportovní manažer klubu Jakub Dovalil s tím, že klub hodlá najít adekvátní náhradu. Jenže sehnat finančně dostupného hráče Fillových kvalit je zkrátka mimořádně obtížné...

    "V Teplicích získal asi v půlce zápasů kanadský bod, byl to nosný hráč. Před příchodem k nám se mu nedařilo, ale tady ožil. Každý je však nahraditelný, i když někdo složitěji," podotkl Dovalil a dodal: "Jeho odchodem fotbal nekončí, i když to pro nás nebude teď příjemné. Jeho góly a asistence budou prostě chybět."


    Dovalil je na přestupním poli nadále aktivní, nutno ale říct, že nového Filla zatím nenašel. Nevyloučil ale, že by ho zastoupil hráč z ciziny.

    Do mužstva však zatím přišli pouze čeští hráči. Zajímavou rošádu upeklo vedení klubu s druholigovým Hradcem Králové, který Teplice vyřadil v osmifinále MOL Cupu. Na východ Čech se stěhoval Otto Urma, za nějž přišel talentovaný Jan Shejbal. Tedy klasická výměna "kus za kus".

    "Jsme rádi, že jsme Honzův příchod dotáhli do konce. Znám ho ještě z dorostenecké kategorie, kdy jsem ho chtěl do mládežnických týmů Slavie Praha, ale dal přednost Hradci Králové. Je to levonohý rychlostní typ hráče, který nám vstřelil na podzim krásnou branku, navíc pravou nohou. Věříme, že nám pomůže," konstatoval na webových stránkách s klubu trenér Daniel Šmejkal.

    Kromě Shejbala v týmu přivítal i ostříleného stopera Pavla Čmovše, jenž byl na podzim vyřazen z kádru Mladé Boleslavi. Na Stínadla v zimě zamířil jako náhrada za australského Srba Alexandra Šušnjara, který putoval směrem opačným.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Písek - Teplice 1:4
    Teplice - Ústí 3:3
    Vlašim - Teplice 0:2
    Vyšehrad - Teplice 1:3
    Górnik - Teplice 0:3
    Teplice - Soligorsk 1:2
    Teplice - Partizan 0:2 


    "Chtěl jsem se z Boleslavi posunout do nějakého ambiciózního klubu a zůstat v dojezdové vzdálenosti od Prahy, protože se mi narodila malá holčička a já se nechtěl nikam stěhovat. Tyhle všechny podmínky Teplice splňují. Navíc je tu trenér Šmejkal, kterého znám z dřívějška, stejně jako sportovního ředitele klubu Dovalila," radoval se Čmovš. Zajímavé je, že do Teplic dorazil jen pár měsíců poté, co stejné mužstvo posílil další nechtěný hráč v Boleslavi - brankář Jakub Diviš...

    Oba se tak na severu chtějí fotbalově restartovat, k čemuž by jim Teplice měly nabídnout příhodné fotbalové klima. Stejně jako talentovanému záložníkovi Adamu Kučerovi, jenž bojuje o smlouvu po neúspěšném podzimním hostování v Jablonci. 

    Možná tou vůbec největší posilou je však pro Šmejkala uzdravení ofenzivního univerzála Jakuba Hory, který před těžkým zranění kolena patřil k nejlepším hráčům mužstva. Klubu se navíc povedlo udržet v kádru produktivního střelce Davida Vaněčka, jemuž přistála na stole zajímavá nabídka z Íránu. Po domluvě s vedením se ji ale rozhodl neakceptovat.