<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    NEJ ZÁPASY PODZIMU: Bitva Slavie v Plzni, válka o Prahu i osm gólů v Karviné

    Na která utkání podzimní části HET ligy sezony 2017/18 se bude nejvíce vzpomínat? Bylo pro vás víc vítězství rozjeté Plzně nad Slavií, nebo velké derby pražských "S"? A víte, jaký byl nejgólovější duel podzimu? Nebo jak dopadlo Podještědské derby?

    NEJ ZÁPASY PODZIMU: Bitva Slavie v Plzni, válka o Prahu i osm gólů v Karviné

    13. kolo: FC Viktoria Plzeň - SK Slavia Praha 1:0 (0:0)

    Jakési vyvrcholení podzimní části. A hlavně zápas, který mohl ještě zdramatizovat boj o titul. Proto se k němu mocně upínali hlavně slávisté, kteří by v případě vítězství stáhli náskok domácích na přijatelnějších osm bodů. Místo toho ale padli 0:1 a propast mezi oběma týmy tak po 13 kolech byla už bodů 14, čímž Viktoria udělala naprosto stěžejní krok k titulu. 

    "Teoreticky by ta ztráta dohnat asi ještě šla. Ale myslím, že to by Plzeň musela úplně zkolabovat, aby tohle pustila," glosoval situaci trenér Jaroslav Šilhavý, pro něhož to v  lize byla vůbec první venkovní porážka na lavičce Slavie. Ze 39 ligových utkání pod jeho vedením šlo teprve o druhý zápas, v něm červeno-bílí nebrali ani bod.

    Naopak pro Plzeň se jednalo o patnáctý triumf v soutěži za sebou a o kolo později dorovnala výhrou 4:1 na Slovácku vlastní rekord pod trenérem Karlem Krejčím ze sezony 2015/16. "Bavit se po 13 kolech o tom, jestli máte titul, je nesmysl. Na druhou stranu je však 14 bodů náskok, o kterém jsme ani netušili, že bychom ho v tuhle dobu mohli mít," poznamenal trenér Plzně Pavel Vrba. 

    V samotném zápase měli navrch domácí, byť statistika střel vyzněla pro hosty. Jediný gól utkání vstřelil ve druhé půli domácí matador Daniel Kolář, který se trefil parádní střelou pod břevno. Stejný hráč na podzim rozhodl i zápas se Spartou.



    7. kolo: SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 2:0 (0:0)

    Na jednom z předních míst našeho seznamu pochopitelně nesmí chybět ani velké derby mezi Slavií a Spartou. To bylo letos na podzim obzvlášť sledované kvůli nebývalé aktivitě obou klubů na letním přestupovém trhu, kde si pořizovaly jedno zvučné zahraniční jméno za druhým. Právě střet o Prahu měl ukázat, kdo pořídil lépe.

    Do ligy však ani jeden z těchto ambiciózních celků nevstoupil přesvědčivě. Slavia sice pokračovala v úchvatné sérii bez porážky, zároveň se ale venku naučila nešvar sbírat remízy, což znamenalo stále narůstající odstup od suverénní Plzně. A Sparta na tom byla ještě hůř, neboť po bleskovém vyřazení z evropských pohárů vydatně klopýtala tak doma. Třeba nezvládla výhodnou přesilovku v Liberci (1:1) nebo padla na půdě posledního Brna (0:2).

    Vůbec nejhůř ale fanoušci Letenských nesli pokoření v derby, v němž slávisté vyhráli 2:0. S přispěním teče Ondřeje Zahustela rozhodl v 71. minutě kapitán týmu Milan Škoda, jenž skóroval už v první půli. Tehdy si ale sudí nevšimli, že Costa vykopával míč už za brankovou čárou. V závěru pak z přečíslení pečetil vítězství sešívaných bývalý hráč Sparty Josef Hušbauer.

    "Můj tým bojoval, ale možná mi tam trošku chyběla agresivita při bránění standardek. Přitom jsme na tom v týdnu hodně pracovali. Věděli jsme, že Slavia bude mít na hřišti čtyři hráče jako Škoda. O to víc jsem naštvaný, že zápas rozhodla standardní situace," hřměl po utkání trenér Andera Stramaccioni, který se po porážce v derby dostal pod ještě větší tlak. V tu chvílí totiž ztrácel jeho soubor na vedoucí Plzeň už hrozivých 10 bodů. 



    10. kolo: AC Sparta Praha - FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

    Vykřesat naději na návrat do boje o první místo mohli sparťané o tři kola později, kdy doma hostili Plzeň. Asi netřeba dodávat, jak byl tento souboj důležitý i z hlediska prestiže. Sparta si potřebovala udobřit fanoušky a za každou cenu chtěla být tím prvním týmem, který zastaví rozjetý plzeňský kolos. Kromě aktuální formy ale proti ní hovořila i bilance vzájemných zápasů z poslední doby. Letos na jaře totiž Sparta ještě pod vedením Petra Rady přetrhla sérii pěti ligových proher s Plzní v řadě.

    Podzimní zápas těchto českých gigantů skončil opět lépe pro Viktorii, která zvítězila 1:0. Vyhrála tak i desáté kolo sezony a symbolicky na Letné překonala historicky nejlepší vstup do ročníku v podání z Sparty z roku 2011. Pražané utrpěli v desátém zápase nejvyšší soutěže šestou ztrátu a propadli se na šesté místo tabulky o hrozivých 15 bodů za Viktorii.

    Nutno ale říct, že na hřišti předvedli sparťané jeden ze svých nejlepších podzimních výkonů. Svého soka předčili i statisticky, žádnou šanci ale domácí nedovedli dovést do zdárného konce. Tedy kromě dorážky Tala Ben Chaima, který ale skóroval z ofsajdu.

    "Sparta podala svůj nejlepší výkon v sezoně. Předtím jsem u ní takovou snahu a chuť neviděl. Možná je to tím, že se mužstvo víc a víc sehrává a taky se začíná projevovat práce nového trenéra. Každý hráč, když přijde do nového prostředí, potřebuje čas na aklimatizaci a buď to pak zvládne, nebo ne. U trenérů je to podobné," uvedl po zápase lodivod hostů Pavel Vrba.



    7. kolo: MFK Karviná - SK Sigma Olomouc 3:5 (1:2)

    Zápasy Olomouce rozhodně nepřipomínaly představení nováčka, ale spíš ofenzivního dravce s kvalitní organizací hry. Sigma dokonce bude zimovat na třetím místě jen o skóre za Slavií. Místo záchranářských starostí tak bude řešit ty mnohem příjemnější, třeba případný prodej svých hráčů a tím naplnění klubové pokladny.

    Hanáci na podzim zvítězili i třikrát venku včetně osmigólové přestřelky na půdě Karviné. Hned po deseti minutách tam vedli 2:0, už zkraje druhé půle bylo ale srovnáno. Hráči Sigmy tak radši skórovali ještě třikrát a nakonec vyhráli 5:3.

    Tento souboj byl jasně nejgólovější zápas podzimu. Zajímavostí je, že stejný výsledek se v utkání Karviné urodil i v minulém ročníku, kdy prohrála 3:5 v Jablonci.

    "Musím ocenit výkon Olomouce. Vyhrál soupeř, který byl lepší. Byl lepší v pohybu, s míčem i ve fotbalové rychlosti. Navíc nám vůbec nefungovaly oba kraje zálohy," postěžoval si po pětigólovém přídělu od Sigmy tehdejší trenér Slezanů Jozef Weber.



    3. kolo: FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha 1:1 (0:1)

    Nejvyhrocenější zápas podzimu. Vždyť při něm padlo hned devět žlutých a tři červené karty, navíc se po závěrečném řešily urážky a nařčení mezi domácími fotbalisty a sparťanem Ben Chaimem.

    Přitom až do 55. minuty se hrál normální zápas. Pak ale sudí udělil za protesty přísnou druhou žlutou kartu Ondřej Kúdelovi a o chvíli později poslal domácí dokonce do devíti, když po dvou žlutých musel vyloučit i Milana Kerbra. Severočeši cítili křivdu, dohrávalo se na ostří nože. Letenští ale nedokázali dvojnásobnou přesilovku dovést do vítězného konce.

    A to přitom už před ní vedli po gólu Martina Frýdka 1:0. Oslabení Severočeši však po hodině hry snížili dorážkou po přímém volném kopu a zápas pak dovedli k vytoužené remíze. Hosté navíc sami končili zápas bez jednoho muže v poli, když se předčasně do kabin poroučel i Eldar Civič.

    "Myslím, že jsme asi 15 minut hráli jedenáct proti devíti a bohužel jsme nedokázali změnit náš styl hry. Stále jsme hráli, jako by to bylo jedenáct na jedenáct. Je to obrovská chyba. Měli jsme být rychlejší, přímočařejší a nehrát pořád kolem dokola," zlobil se Stramaccioni.



    12. kolo: FC Slovan Liberec - FK Jablonec 4:1 (2:1)

    A znovu utkání Liberce, tentokrát prestižní Podještedské derby. To na podzim jasně ovládli svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského, kteří doma přejeli rivala 4:1. Už v první minutě sice gólem zmrazil tribuny střelec hostů Stanislav Tecl, Liberec ale čtyřmi zásahy duel dokonale otočil. Vyhrál tak potřetí za sebou a posunul se na třetí příčku tabulky. 

    Hrdinou souboje byl domácí Milan Kerbr, který z pozice krajního beka dal tři góly. Něco takového se přitom povedlo teprve třetímu obránci v české ligové historii. Kerbr navíc málem úřadoval rovnou čtyřikrát, poslední radost mu však zhatila zvonící tyč.

    "Na minulé utkání s Duklou se dojel podívat můj táta a říkal, že ještě nezažil, abych dal dva góly a na jeden nahrál. Snad poprvé od dorostu mě pochválil. Tak jsem rád, že teď ty moje góly viděl hned tři. Po zápase jsme si spolu mohli dát panáčka," smál se liberecký hrdina.