<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325

    Souhrn podzimu: Kdo nejčastěji střílel nebo nejlépe bránil?

    Podzimní část ročníku 2017/18 je minulostí. Podívejte se na zajímavý přehled statistických zajímavostí, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

    Souhrn podzimu: Kdo nejčastěji střílel nebo nejlépe bránil?

    GÓLY:

    Není žádným překvapením, že gólově na tom na podzim byla nejlépe suverénní Plzeň. Ta nejvíc branek dala i jich nejméně inkasovala (skóre 34:5). Střelecky naprázdno pak vyšla jen v jediném utkáním. A to v Teplicích, kde remíza 0:0 byla jedinou ztrátou Viktorie za celý ligový podzim.

    Druhý nejvyšší počet vstřelených branek zaznamenala Slavia (27) následována Libercem (24) a Olomoucí (23). Až za nimi je ambiciózní Sparta, která se s 21 trefami dělí o pátou příčku spolu s Jabloncem a Baníkem. Ostrava je za takové číslo jistě ráda, na druhou stranu ale také 32x inkasovala, což pro ni znamená zimování na patnáctém místě tabulky. Stejně branek jako ona už dostala pouze poslední Jihlava.

    Střelecky na tom bylo nejhůře Brno, které vstřelilo pouze 12 gólů. Z toho hned pět kanonýr Michal Škoda, jinak se nikdo neprosadil více než jednou. A problémy s dopravením míče do sítě mělo i Slovácko, jenž dalo jen o gól víc. Talentovaný Tomáš Zajíc se však stejně jako brněnský Škoda trefil pětkrát.


    To hned 11 branek vstřelil plzeňský lídr Michael Krmenčík, který navrch přidal i šest asistencí. Je tak na čele střelecké listiny i hráčské produktivity, přičemž v obou kategoriích má luxusní náskok. Už teď navíc předčil své dosavadní sezónní maximum, které bylo 13 hráčských bodů z minulé sezony.

    Skvělý podzim ale prožil i Stanislav Tecl. Ten se v létě nevešel do užšího kádru Slavie, a tak zamířil hostovat do Jablonce, jemuž dal přednost před účastníkem Evropské ligy ze Zlína. A zřejmě šlo o prozíravý tah, neboť na severu Čech Tecl viditelně pookřál. Po návratu vstřelil pět gólů za pět zápasů a s celkem osmi trefami mu patří druhá příčka střelecké listiny. Pikantní přitom je, že všech osm zásahů si připsal už v první půli.

    O třetí příčku se dělí slávista Milan Škoda s teplickým Davidem Vaněčkem (oba sedm branek), přičemž Vaněček tak nasbíral už stejně gólů jako za celou minulou sezonu. Po šesti zásazích mají na kontě ostravský Milan Baroš, Jan Holenda z Dukly, sparťan Josef Šural a mladoboleslavský Golgol Mebrahtu. Poslední dva jmenovaní si pak k této porci pomohli hattrickem, což se na podzim povedlo i Jevgeniji Kabajevovi z Bohemians s libereckým Milanem Kerbrem.

    U Kerbra je to o to zajímavější, že v Liberci hraje na postu krajního beka. Stal se tak teprve třetím obráncem ligové historie, který v jednom zápase skóroval hned třikrát. Před ním se to povedlo už jen slávistovi Adamu Petroušovi v sezoně 2001/02 a libereckému Richardu Hrotkovi v ročníku 2003/04. Kerbr ale mohl v derby s Jabloncem vstřelil branky rovnou čtyři! Proti ovšem byla tyč...

    OFENZIVNÍ STATISTIKY:

    I když dala Plzeň na podzim nejvíc gólů ze všech, v ostatních ofenzivních statistikách už tak dominantní nebyla. Ve střelách celkově i pokusech na bránu ji zastínila Slavia, jejíž hráči vypálili dohromady 287x a prostor mezi tyčemi trefili 99x. Viktoria brala v obou statistikách druhou příčku, zajímavé je však hlavně pořadí pod ní.

    Třetí nejvyšší počet střel na bránu totiž patří třinácté Karviné (81), která tak za rozjetou Plzní zaostala jen o tři pokusy. Střel celkově pak nastřádala 187, což jí stačilo na pátou příčku statistiky. V těsném závěsu se umístila Sparta (186). Střelecky aktivní ale překvapivě byla i Mladá Boleslav, která se přitom podzimem podzimem vyloženě protrápila. 

    Kdo měl naopak problém zakončit svůj útok střelou, byli fotbalisté Bohemians. Jejich výsledky sice patří k nejpříjemnějším překvapením podzimu, v ofenzivě to však žádná sláva nebyla. Svědčí o tom jen 15 vstřelených gólů i nejnižší počet střel (125) a pokusů na bránu (43). V úspěšnosti střelby pak bylo nejhorší Slovácko (7,3 %), nejlepší samozřejmě Plzeň (14,6 %).


    Hráči Slovácka si ale spravili chuť v přihrávkách, kterých nasbírali nejvíc ze všech (8 504). Tím předčili i Slavii (7 975), Plzeň (7 662) nebo Spartu (7 653). Snad ještě cennější je však pro Moravany druhá příčka v úspěšnosti přihrávek, kde dosáhli na skvělé číslo 80,2 %. Lepší byla v tomto směru už jen Viktoria (81,9 %). Naopak nejhůře se na hřišti nacházeli znovu Bohemians (75,1 %).

    A nijak valné to ze strany klokanů nebylo ani v držení míče, kde s 45,1 % obsadili předposlední příčku. Ještě méně času na balonu trávila už jen Jihlava (44,6 %). Zato nejlepší byla pražská Sparta, která měla míč na kopačkách 56,4 % času. Druhý byl Liberec (56,2 %), třetí Slovácko (55,3 %).

    Snad ještě zajímavější čísla ale vykazují ofenzivní statistiky hráčů. Z nich se třeba dozvíte, že byť Krmenčík nasázel na podzim hned 11 gólů, v počtu střel byl se 37 pokusy celkově až pátý, tedy i za defenzivním záložníkem Karviné Lukášem Budínským. Vůbec nejčastěji zakončujícím hráčem byl překvapivě útočník posledního týmu tabulky. A to Lotyš Davis Ikaunieks, který vypálil přesně 50x a vsítil pět gólů. Druhým nejpilnějším střelcem byl pak liberecký Roman Potočný (46), třetí slávista Milan Škoda (40). Ve střelách mířících na bránu byl nejlepší pro změnu jablonecký Stanislav Tecl (22).

    Nejvíc asistencí pak zaznamenal plzeňský záložník Jan Kopic, po jehož nahrávkách padlo sedm gólů Plzně. V počtu přihrávek do gólových šancí byl pak s číslem 26 druhý za Josefem Hušbauerem (34).

    DEFENZIVNÍ STATISTIKY:

    Jak už bylo řečeno hned v úvodu, nejpevnější defenzivu vykázala Plzeň, která za ligový podzim obdržela jen pět branek. Tedy o dvě méně než pražská Slavia, jež ale měla největší úspěšnost obranných soubojů (57,6 %). O kvalitě zadní řady červeno-bílých ostatně svědčí také to, že za celý podzim čelili jen 37 střelám na bránu, což bylo nejméně ze všech. 

    Na opačném břehu této statistiky je Jihlava, proti níž šlo na bránu přesně 37 pokusů a 236 střel celkem. Spolu s Ostravou také Vysočina obdržela nejvíc gólů (32). Úspěšnost obranných soubojů ale měla 54,5 %, což ji řadí na deváté místo. Nejhorší v tom bylo Slovácko s údajem 51,7 %, pak Baník (52,6 %) a Dukla (52,7 %).


    Mezi hráči se v defenzivě dařilo hlavně fotbalistům Sigmy. Defenzivní záložník Olomouce Lukáš Kalvach absolvoval nejvíc obranných soubojů (253), podzimní objev Hanáků Václav Jemelka byl v tomto směru třetí (230). O jeho kvalitách ale nejlépe svědčí to, že jich 155 vyhrál, což je nejvyšší číslo z ligy. Za ním se umístili ostravský zadák Martin Šindelář (145) a pak další stoper Sigmy Uroš Radakovič (142).

    Vydařený podzim ale prožil i obránce Sparty Lukáš Štětina, jenž měl nejvyšší úspěšnost obranných soubojů, parádních 77,31 %. Nejvíc vzdušných soubojů zase vyhrál karvinský Filip Panák (123).

    BRANKÁŘI: 

    Statistiky brankářů ovládli především dva muži, a to plzeňský Matúš Kozáčik se slávistou Janem Laštůvkou. Kozáčik naskočil do 13 ligových utkání a hned osmkrát udržel čisté konto, s nulou vzadu navíc zvládl i těžké duely na Spartě či se Slavií. Za celý ligový podzim inkasoval jen pět branek a pyšní se skvělým průměrem 0,38 inkasovaných branek na zápas, čímž nemá v soutěži konkurenci.

    Povedlo se mu zastínit i druhého Laštůvku, jenž ale zase ovládl jiné důležité statistiky. Vychytal hned devět nul, tedy o jednu více než Kozáčik s olomouckým Milošem Buchtou, a míč za svá záda nepustil dlouhých 489 minut, když udržel čisté konto v každém z úvodních pěti kol.

    Rovnou o 20 branek více než on naopak inkasoval gólman Dukly Petr Rada, což ale souvisí i s útočným stylem jeho týmu. Jen o čtyři góly méně než on dostal ostravský Petr Vašek, jenž už ale v týmu nepůsobí.


    KARTY, PENALTY:


    Nejtrestanějšími týmy se staly celky Mladé Boleslavi a Slovanu Liberec, přičemž oba nasbíraly přesně 41 žlutých karet. Severočeši k nim navíc přidali i pět červených, čtyři vyloučené měl na podzim Zlín. To je přesný opak počínání Plzně, Slavie, Jablonce, Karviné a Bohemians, kterým sudí neposlal předčasně pod sprchy ani jednoho hráče. 

    Co se týče penalt, tak hned tři na podzim kopaly týmy Slavie, Liberce a Baníku, přičemž všechny se stoprocentní bilancí. Ani jeden pokutový kop zato rozhodčí nenařídil pro Duklu a Olomouc. 

    Mezi hráči byl největším hříšníkem karvinský Jan Šisler, který nasbíral sedm žlutých karet. Tedy stejně jako za celou uplynulou sezonu. Vyhlášený tvrďák a tradičně zlý muž ligy - teplický Admir Ljevakovič - si tentokrát vystačil jen s pěti žlutými. Zajímavé je, že ani jeden fotbalista nebyl na podzim vyloučen více než jednou.

    Po dvou trefách z penalty si pak připsali ostravský Milan Baroš s Martinem Fillem z Teplic.


    DIVÁCI:


    Na první část sezony se přišlo do ochozů podívat přesně 702 463 diváků, což znamená divácky nejatraktivnější podzim v tomto tisíciletí. Nejvyšší domácí návštěvností se může pochlubit Slavia, na kterou do Edenu v průměru chodilo 12 291 diváků. Až za ní se v umístily týmy jako Sparta (10 672), Plzeň (9 940) a Ostrava (6 970). 

    Letenští zato už tradičně nejvíc táhli venku, kde na jejich zápasy bylo zvědavo 8 744 lidí. To vedoucí Plzeň byla v této statistice překvapivě až pátá (6 110), dokonce až za Bohemians (6 164).

    Zápasem s nejvyšší návštěvností pak bylo pražské derby mezi Slavií a Spartou, kam se přišlo podívat 19 084 diváků.