<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325

    Videorozhodčí: Kdy má právo vstoupit do hry a co bude posuzovat?

    Věděli jste, že hlavní sudí nesmí se svým asistentem u videa řešit žluté karty? Nebo že videorozhodčí musí v případě zásahu do utkání podat hlavnímu arbitrovi jasnou ucelenou informaci s konkrétním návrhem řešení? Nejen to osvětlil novinářům na Workshopu LFA ten nejpovolanější, zkušený sudí a hlavní školitel videorozhodčích Roman Hrubeš.

    Videorozhodčí: Kdy má právo vstoupit do hry a co bude posuzovat?

    Mnozí fanoušci by video do českého fotbalu nejradši zavedli už zítra, tak jednoduché to ale pochopitelně není. Přelomovému projektu musí dát nejdřív zelenou Mezinárodní fotbalová federace (FIFA), jež video zatím testuje v soutěžích po celém světě. A pozadu nezůstává díky Ligové fotbalové asociaci (LFA) ani Česko, které by v ligovém utkání mohlo video poprvé použít ještě do konce podzimu.

    Zatím je tato revoluční technika zkoušena v utkáních Juniorské ligy, kde už díky ní byla odvolána penalta. Než se něčeho takového dočkáme i v nejvyšší soutěži, je třeba všechno podrobně nastudovat, jelikož uplatnění videa ve fotbale má jasně stanovené mantinely. Sudí u videa tak rozhodně nebude posuzovat každý sporný zákrok, ale jen zcela zásadní události pro vývoj utkání. 

    "Minimální zásah --> maximální prospěch!" shrnul hlavní motto projektu Roman Hrubeš a přesně definoval, které situace budou sudí u videa sami přezkoumávat. Jedná se o všechny góly, penalty, červené karty a také identifikaci hříšníků, tj. zda byl karetně potrestán opravdu faulující hráč.



    Podstatné však je, že videosudí může dávat rozhodčímu pouze doporučení, nikoliv měnit nařízený verdikt. Tuto moc má nadále pouze hlavní sudí. Toho navíc bude jeho asistent u videa sám kontaktovat pouze v případě, že je přesvědčen o tom, že v jedné z výše zmíněných věcí došlo k zásadnímu pochybení. Nebude tak vůbec řešit situace, kdy je třeba faul v pokutovém území vyloženě sporný... "Sudí u videa si nemá pokládat otázku, zda bylo rozhodnutí určitě správné. On má řešit, zda nedošlo k evidentnímu pochybení," vysvětlil Hrubeš.

    Když bude asistent u videa přesvědčený, že rozhodčí udělal chybu, informuje ho přes komunikační port s tím, že mu doporučuje zhlédnutí videa. U něj může muž s píšťalkou strávit libovolně dlouhý čas. Jelikož se ale budou řešit jen závažné chyby u jasně definovaných situací, nečeká se, že by u něj sudí stál dlouhý čas. Pokud si navíc bude zcela jistý svým rozhodnutím, může pomoc videa i odmítnout.

    "Počítáme s tím, že po zavedení videa nejspíš ubude gólů. Ale jelikož přijdeme jen o ty neregulérní, bude to ku prospěchu věci," uvedl šéf LFA Dušan Svoboda.

    Hlavní rozhodčí si pochopitelně může video také sám vyžádat. I v tomto případě ale platí striktní pravidla, že radu může chtít jen v případě gólu, penalty, červené karty nebo hráčské identifikace. Rozhodně tak nebude s asistentem u videa řešit třeba to, zda měl odpískat přímý volný kop či udělit žlutou kartu.



    Zajímavé také je, že zatímco udělení červené karty může s videem konzultovat, vyloučení po druhé žluté nikoliv. "Kdyby tomu bylo jinak, nabízel by se silný argument, že by tedy měla podléhat kontrole i první žlutá karta, tedy všechny žluté v utkání. A to by už mohlo vést ke zbytečným prodlevám," upozornil Hrubeš a zdůraznil, že hlavní rozhodčí bude nadále tím, který za své činy ponese stoprocentní zodpovědnost. Navíc musí vždycky nějak rozhodnout a případně až poté si vyžádat radu od videa. Nikdy nesmí čekat, co mu napoví hlas ve sluchátku.

    Při zápase může samozřejmě dojít také k situaci, kdy sudí neodpíská penaltu a z brejku vstřelí soupeř gól. V takovém by případě by sudí po zhlédnutí záznamu zpětně odpískal pokutový kop a branku samozřejmě neuznal. 

    Mezi další zajímavosti interesantního projektu patří třeba i to, že sudí musí být po celou dobu u videa dobře viditelný. "Je to z důvodu naprosté transparentnosti. Aby bylo zřetelné, že je u videa sám a nepodléhá nátlaku ze strany hráčů nebo snad samotných funkcionářů," upozornil Hrubeš a vyjádřil se i k výběru asistentů u videa. Musí jít o zkušené současné či bývalé rozhodčí s minimálně dvouletou praxí v první a druhé lize. Navíc musí být hned dva. Jeden přezkoumává situaci, druhý sleduje další průběh hry.

    "Musí to být ti nejlepší z nejlepších. Bude na nich obrovská odpovědnost," předeslal výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.