<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Sezona Boleslavi: Středočeši se potřetí v řadě dostali do pohárů

    Na stejné příčce jako loni zakončila sezónu Mladá Boleslav. Klubu se opět podařilo naplnit pohárové ambice, navíc se může chlubit nejlepším ligovým útokem. Na konci ligové sezóny Boleslav prohrála souboj s Libercem o třetí místo, ale chuť si spravila vítězstvím v domácím poháru.

    Sezona Boleslavi: Středočeši se potřetí v řadě dostali do pohárů

    Největší předností Boleslavi byl po celý ročník útok. Klub v létě mimo jiné přivedl Baroše, Jakuba Radu nebo Čermáka a z hostování se vrátil Chramosta. Tým sice zároveň opustili Wágner a Ďuriš, kteří se vrátili do domovské Plzně. Nicméně jejich absence Středočechům neuškodila.

    M. Boleslav v sezoně:

    Nejvyšší výhra:
    s Jihlavou 6:1

    Nejvyšší porážka:
    v Liberci 2:4
    se Spartou 2:4

    Nejlepší střelec:
    L. Magera - 14 gólů

    Nejlepší nahrávač:
    L. Magera, J. Skalák - 7 asistencí

    Nejlepší CHI:
    L. Magera - 310 bodů

    O gólově mimořádně bohatém ročníku leccos napověděly už první kola. Po pěti zápasech měli Středočeši na kontě už třináct vstřelených branek. Zároveň s nejlepším útokem ale měli i nejhorší obranu, a tak se pohybovali jen ve středu tabulky. O góly se starala především dvojice Skalák - Magera, letní posilu Baroše trápilo zranění.

    Mladá Boleslav spoléhala na hrubou útočnou sílu. Pouze jednou vyšla gólově naprázdno, když prohrála v Plzni 0:1, a jen dvakrát sama udržela čisté konto (Brno a Příbram).

    Zatímco v obraně dělal Karlu Jarolímovi jeho tým vrásky na čele, v útoku jej musel těšit. Za povšimnutí stála určitě střelecká chuť Lukáše Magery, který na podzim vstřelil deset branek. Ve druhé polovině podzimu se střelecky začal prosazovat i Milan Baroš.

    Nejvýraznější personou Boleslavi byl reprezentant Jiří Skalák. Důrazný ofenzivní hráč vstřelil během první poloviny sezóny šest branek a na sedm přihrál. Výkony čtyřiadvacetiletého záložníka zaujaly druholigový anglický Brighton natolik, že Skaláka v zimní přestávce vykoupil.

    Kolem boleslavského týmu kroužily nejbohatší kluby české ligy. Přes veškerou snahu se vedení nepodařilo udržet pro jarní část obránce Jana Bořila, který zamířil do Slavie, a záložníka Ondřeje Zahustela, kterého ulovila Sparta. Z Letné naopak management získal Pauscheka, Přikryla a Jánoše. Odchod opor se pokusil zacelit zahraničními nákupy – přišli Kalabiška (Senica), Čmovš (Mumbai) a Davydov (Spartak Moskva).

    Zběsilé střelecké tempo se Boleslavi nepodařilo v jarní části soutěže udržet. O to více se ale týmu z města aut podařilo zlepšit obranu. Udržel nulu v šesti jarních zápasech, přičemž z toho bylo pět vítězství a remíza s Teplicemi. Mladá Boleslav doma na jaře neprohrála jediný zápas.

    Zvítězila nad Baníkem, Slavií i Olomoucí, proti které si připsal rekord kouč Karel Jarolím. Lodivod Středočechů oslavil 154. výhru v roli hlavního kouče a překonal dosavadního rekordmana Petra Uličného.

    V závěru soutěže však jako by jeho svěřencům došel dech. Promrhali náskok, který si dříve vypracovali na Liberec a v posledním kole je čekal se Slovanem přímý souboj, ve kterém museli zvítězit.

    Po remíze 2:2 se z pomyslného bronzu radoval Liberec. „Sahali jsme téměř celé jaro po bronzové příčce, a tak cítím rozladění z umístění na čtvrtém místě,“ mrzelo Jarolíma. Stejně jako na podzim nevyšly jeho svěřencům poslední zápasy. „O třetí místo jsme přišli jindy, než v zápase s Libercem,“ věděl zkušený trenér, který si potrpí na disciplínu.

    Přesto se Boleslav s 63 vstřelenými brankami může chlubit nejlepším ligovým útokem. Ten táhl třiatřicetiletý rutinér Magera se 14 zásahy, z nichž si osm připsal z penaltového puntíku. Nikdo jiný dříve nezahrával tolik penalt v jedné sezoně a Magera navíc všechny proměnil.

    Ve finále MOL Cupu sice neskóroval, přesto mohl zvednout nad hlavu cennou trofej. Mladoboleslavští porazili Jablonec 2:0 a radovali se z ní podruhé v historii klubu. Středočechy tak čekají na začátku příští sezóny boje v předkolech Evropské ligy.

    „Věřím, že se v létě dobře připravíme a probojujeme se do podzimní základní skupiny,“ vytyčil jasný cíl trenér Jarolím, který po konci sezony navzdory spekulacím o přechodu k reprezentaci podepsal s Boleslaví novou tříletou smlouvu.


    FOTO: ČTK, LFA


    K tématu