<
17.05.-21.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3376:2983
    2SK Slavia Praha3370:2379
    3FC Viktoria Plzeň3374:3868
    4FK Mladá Boleslav3351:5047
    5FC Baník Ostrava3349:4745
    61.FC Slovácko3344:4844
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3342:4837
    2Bohemians Praha 19053332:4636
    3FK Pardubice3334:4734
    4MFK Karviná3337:5829
    5SK Dynamo České Budějovice3339:6728
    6FC Zlín3339:6627

    Sezona Slavie: Noví majitelé nastartovali návrat na výsluní

    Na prahu bankrotu se v minulé sezóně ocitla pražská Slavia. Klub na poslední chvíli zachránili noví akcionáři v čele s čínskou společností CEFC a ze "sešívaných" se díky přílivu financí stal klub, který se opět může rovnat těm nejlepším. Pojďme si tedy připomenout, co všechno se v Edenu událo.

    Sezona Slavie: Noví majitelé nastartovali návrat na výsluní

    Změn se událo ve fotbalové Slavii uplynulou sezonu skutečně mnoho. Na začátku ročníku stál u kormidla dlouholetý vlastník klubu Aleš Řebíček, tou dobou už ale Slavii už po očku sledovala čínská společnost CEFC, která se v září roku 2015 stala majoritním vlastníkem klubu. Společně s Asiaty v čele s Jaroslavem Tvrdíkem vstoupil do akcionářské struktury také mecenáš Jiří Šimáně.

    Slavia v sezoně:

    Nejvyšší výhra:
    s Plzní 5:0

    Nejvyšší porážka:
    s Olomoucí 0:2 
    na Spartě 1:3

    Nejlepší střelec:
    M. Škoda - 9 gólů

    Nejlepší nahrávač:
    K. Piták, M. Škoda, J. Zmrhal 4 asistence

    Nejlepší CHI:
    J. Zmrhal - 189 bodů

    Před sezonou příliš mnoho nových hráčů do kádru červenobílých nepřišlo. Jak se později ukázalo, klub měl v této době velké finanční problémy a právě jeho prodej zabránil definitivnímu krachu.

    Posilovat se začalo během podzimu, kdy do sešívaných řad přibyl do té doby kapitán ostravského Baníku Michal Frydrych. Slavia i přes dohady o budoucnosti klubu šlapala celkem dobře. Zlepšení pak vygradovalo v září, kdy v 284. pražském derby porazili Uhrinovi svěřenci Spartu.  Až na pohárový kolaps s Ústím byl i závěr podzimu slušný. Pražané dokázali například jasně zvítězit na Slovácku, kde se jim historicky příliš nedaří.

    V zimním přestupovém období se naplno začala projevovat houževnatost nových vlastníků a Slavia byla rázem mediálně nejsledovanějším klubem. Rozběhla se totiž vlna drahých nákupů. Z konkurenční Sparty přišel Josef Hušbauer. Toho následovali Jan Bořil z Boleslavi, Antonín Barák z Příbrami nebo například útočníci Lukáš Železník (Zlín) a Muris Mešanovič (Jihlava). Na tiskové konferenci před jarní částí slíbil Jaroslav Tvrdík, že se Slavia bude rvát o pohárové příčky.


    První klání jarní části soutěže potvrdilo, že slávisté budou moci konkurovat klubům s nejvyššími ambicemi. Před natěšenými diváky smetli sešívaní Brno. Postupem jara ale přicházely výkony hodné pronesení přísloví „jde to, ale dře to“. Přesně v tomto duchu se na pozápasových tiskových konferencích vyjadřoval kouč Uhrin. „Jsem spokojený s výkonem po herní stránce, po výsledkové nikoli,“ tuto formuli použil během jara několikrát.

    A není se čemu divit, našlo by se třeba utkání proti Jablonci. Slavia měla herně jasně navrch, přesto její hráči pálili jednu šanci za druhou. Pak také existovala utkání, jako například s Teplicemi, kdy červenobílí vedli a soupeři dovolili vrátit se zpět do zápasu.

    Konec dobrý, všechno dobré. I toto v případě Slavie platilo. V závěrečných zápasech začal tým, který si na sebe celé jaro zvykal, šlapat jako švýcarské hodinky. Ofenzivní choutky hráčů odneslo například Slovácko, které dostalo v Edenu pět branek. Ale co Slovácko... Stejný příděl dostala v posledním kole v Praze i mistrovská Plzeň, které slávisté uštědřili nejvyšší porážku za deset let a její hráče připravili o prémie za ligové vítězství.  Díky mladoboleslavské výhře v poháru splnil klub svůj cíl a dostal se do evropských pohárů.

    Ty si zahraje i kanonýr a největší hvězda týmu Milan Škoda, který v zimě odmítl lukrativní nabídku ze Spojených arabských emirátů a v tabulce střelců obsadil se 14 góly konečné třetí místo. Odejít se zato během sezony rozhodl spoluvlastník Šimáně, který pro rozdílný pohled na vedení klubu přenechal výraznou část svého podílu CEFC. V představenstvu klubu ale zůstal. 

    Vydrží mu forma do příští sezóny? A 


    FOTO: LFA, ČTK


    K tématu