<
27.05.-02.06.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3582:3087
    2SK Slavia Praha3576:2485
    3FC Viktoria Plzeň3576:4070
    4FC Baník Ostrava3556:4849
    5FK Mladá Boleslav3551:5947
    61.FC Slovácko3545:5644
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3545:5041
    2FK Pardubice3539:4740
    3Bohemians Praha 19053534:4839
    4MFK Karviná3538:6232
    5SK Dynamo České Budějovice3541:7029
    6FC Zlín3540:6927

    25. kolo: Sparta čeká na zaváhání Plzně, Olomouc bojuje o naději

    SYNOT liga se blíží ke strhujícímu závěru. Karty na čele i na konci tabulky se zdají být jasně rozdány, ještě s nimi ale lze zamíchat. Zatímco k titulu směle kráčí Plzeň, Baník se smiřuje se sestupem a o naději pro záchranu bojuje Olomouc. Hanáci doma uvítají Slavii, do Plzně jede Brno. Sparta bude bojovat v Ďolíčku.

    25. kolo: Sparta čeká na zaváhání Plzně, Olomouc bojuje o naději

    FK Dukla Praha - FK Jablonec (pátek, 18:00)
    Pětadvacáté ligové kolo zahájí duel na Julisce, kde se střetnou kluby, které jsou v letošní sezóně za očekáváním. Dukla vyklidila pozice z předchozích ročníků a momentálně se nachází až na deváté příčce, to Jablonec je na tom jen o jednu příčku lépe a navíc vyhořel v bojích o Evropskou ligu. Oba kluby se před vzájemným zápasem potýkají s velkými ztrátami. Dukle může chybět až šest hráčů z pevného jádra týmu, stejně jako Jablonci. Pražané na Severočechy letos díky poháru narazili už třikrát a vznikla z toho bilance dvou remíz a jedné výhry Jablonce. Ten se potýká se špatnou formou, neboť vyhrál jediné z posledních pěti utkání a až v posledním kole na Slavii (0:0) přerušil sérii čtyř venkovních porážek v řadě.

    SK Sigma Olomouc - SK Slavia Praha (sobota, 17:00)
    Pro Hanáky je už každý zápas do konce ročníku klíčový. Aby se zachránili, musí nutně sbírat body, k čemuž mají nyní ideální příležitost. Na Andrův stadion totiž zavítá jejich oblíbený soupeř - pražská Slavia, kterou v lize už čtyřikrát v řadě dokázali porazit, doma s ní navíc neprohráli už šestkrát za sebou. Zvlášt památný je výsledek 5:1 v roce 2014, kdy Slavia pod vedením tehdejšího kouče Miroslava Koubka fatálně selhala hned v první jarním klání. Jenže aktuální Slavia se od té z posledních let zásadně liší. Je silnější než dřív, byť mezi nejlepší čtyři mužstva tabulky se jí vměstnat stále nedaří. V posledních pěti kolech pak pokaždé nedala víc než jednu branku. V ofenzivě se však nedaří ani Olomouci, jež má druhý nejhorší útok ligy. 

    FK Teplice - FC Fastav Zlín (sobota, 17:00)
    Na západě Čech se chystá souboj dvou žluto-modrých týmů. Skláři mají jen o bod více než Zlín, v nahuštěné spodní polovině tabulky to ale znamená náskok tří příček. Před zápasem se kříží dvě bilance. První hovoří spíše pro Teplice, neboť se Zlínem v lize prohrály jen jeden z posledních devíti duelů. Ta druhá zase dává naději Moravanům - Tepličtí totiž před vlastními diváky nevyhráli ani jeden z posledních tří domácích zápasů, přičemž nevstřelili ani jeden gól. Jenže jarní část sezóny je pro Zlín doslova tragická. "Ševci" získali bod jen za bezbrankovou remízu doma s Olomoucí a z posledních čtyř venkovních zápasů mají hrozivé skóre 1:9. Dokáží zabrat právě na Stínadlech?

    1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav (sobota, 17.00)
    Můj dům, můj hrad? Nebo je Slovácko jednoduše jako na houpačce? Doma porazilo druhou Spartu, následně ale venku podlehlo poslednímu Baníku. Domácí prostředí Slovácku svědčí celou sezónu, vybojovalo zde 25 z 33 bodů a z Uherského Hradiště se bez bodů vracely týmy jako Teplice, Brno nebo naposledy Sparta. Jenže s Boleslaví mají Moravané prachbídnou bilanci, prohráli s v posledních šesti zápasech pětkrát. Středočeši deset zápasů v řadě nepoznali přemožitele, venku na jaře vytěžili sedm bodů z možných devíti a navíc mají nejlepší útok ligy, nastříleli už 52 branek, nejpilnější je dlouhán Magera (12).

    1. FK Příbram -  FC Baník Ostrava (sobota, 17.00)
    Příbram se propadla do bojů o záchranu, i když na Olomouc stále drží poměrně pohodlný náskok čtyř bodů. Na hřiště zeleno-černých nyní přijede poslední Baník, jenž je posílený domácím vítězstvím nad Slováckem. Domácí může těšit fakt, že s Ostravou pětkrát v řadě neprohráli. V posledních pěti ligových kolech ale vyhráli jen jednou a doma zatím na jaře získali jen bod za remízu s Bohemkou 0:0. Přesto je před utkáním v roli favorita, což dokládá i fakt, že Baník je již dlouho smířen se setupem. Pokud v sobotu prohraje, v kombinaci s ostatními výsledky už může být jeho pád o patro níž definitivní. Každopádně už ale Baník získal na jaře víc bodů než za celý podzim.

    FC Slovan Liberec - FC Vysočina Jihlava (sobota, 20:15)
    Liberec i po zimních odchodech stále bojuje o evropské poháry a pronásleduje třetí Mladou Boleslav. Doma je Slovan velmi silný, z posledních 17 domácích ligových utkání prohrál pouze jediné. Vysočině se zase podařilo zbavit nejakutnějších sestupových starostí, neboť v posledních pěti zápasech třikrát zvítězila. Zachráněna ještě ale není ani zdaleka a pod Ještědem by chtěla urvat další body. To se jí v posledních letech i dařilo. Hned tři z posledních čtyř vzájemných duelů na stadionu U Nisy totiž skončily remízou.

    FC Viktoria Plzeň - FC Zbrojovka Brno (neděle, 16:45)
    O budoucím držiteli ligového titulu začínáme mít stále detailnější představy. Plzeň drží šest kol před koncem parádní devítibodový náskok (Sparta má zápas k dobru) a situaci třímá pevně ve svých rukou. Ohrozit ji může například zaváhání s Brnem, to se ale před utkáním jeví jako velmi nepravděpodobné. Viktoria se totiž chlubí sérií třinácti vítězství v řadě, na druhou stranu naposledy prohrála právě v Brně (0:1). Doma zato nenašla přemožitele už patnáctkrát za sebou. Moravanům se však daří a nenápadně dotírají na pátou Slavii, když vyhráli čtyři z posledních pěti zápasů. Na obou stranách ale budou chybět velké opory. Plzni nejlepší střelec Ďuriš s obráncem Hubníkům, Brňanům zase kapitán Zavadil. Ten se navíc vrátí nejdřív v zimě.

    Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha (neděle 18:45)
    Kolo uzavře tradiční souboj pražských Rivalů. Vyprodaný Ďolíček uvítá soupeře z Letné, který ve čtvrtek vypadl ve čtvrtfinále Evropské ligy. V domácí soutěži je Sparta ve složité situaci. Šanci ztenčit náskok Plzně vlastními silami má, dohnat ji ale bez pomoci dalších týmů nemůže. Pro udržení naděje bude muset v Ďolíčku naplno bodovat. To "klokani" se nebezpečně přiblížili k sestupovým vodám a trenér Pivarník burcoval po posledním kole do boje. Sparta už ale šestnáct zápasů v řadě s Bohemkou neprohrála. Pikantní také je, že se oba týmy budou muset obejít bez velkého množství hráčů. Který z pražských hráčů se s tím vyrovná lépe? 


    FOTO: ČTK

    K tématu