<
27.05.-02.06.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3582:3087
    2SK Slavia Praha3576:2485
    3FC Viktoria Plzeň3576:4070
    4FC Baník Ostrava3556:4849
    5FK Mladá Boleslav3551:5947
    61.FC Slovácko3545:5644
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3545:5041
    2FK Pardubice3539:4740
    3Bohemians Praha 19053534:4839
    4MFK Karviná3538:6232
    5SK Dynamo České Budějovice3541:7029
    6FC Zlín3540:6927

    Podzim Dukly: Pražané nezvládají dotahovat zápasy do vítězného konce

    Po loňském zemětřesení v kádru a stabilizační sezóně chtěli na podzim fotbalisté Dukly Praha zahájit vzestup v tabulce. Podzimní sezóna jim však nakonec nevyšla podle jejich představ a místo ataku na pohárové příčky bojují spíše o záchranu v nejvyšší soutěži.

    Podzim Dukly: Pražané nezvládají dotahovat zápasy do vítězného konce


    Na začátku loňské sezóny prošli fotbalisté Dukly Praha velkou obměnou kádru. Tu nakonec zvládli obstojně a nově sestavený tým obsadil 6. příčku. Na tento úspěch chtěli Pražané navázat i v letošní sezóně, jenže to se jim nevydařilo.

    Čísla Dukly po šestnácti kolech:

    Bodů: 19
    Bilance: 4-7-5
    Skóre: 24:23
    Nejvyšší výhra: 4:0 (15. kolo s Teplicemi)
    Nejvyšší prohra: 0:3 (16. kolo v Plzni)
    ŽK: 35 (8.)
    ČK: 0 (12. až 16.)

    Již na prahu sezóny bylo jasné, že největší šrámy utrpěla během letního přestupového období hlavně defenziva. Kariéru ukončil zkušený Jan Vorel, Romana Poloma si zase stáhla Sparta a vzápětí ho prodala do Mladé Boleslavi. A krajní pilíře obrany Vjačeslav Karavajev a později i Matěj Hanousek dali přednost ambicióznímu Jablonci. Trenéra Kozla tak čekal úkol sestavit novou defenzivu.

    Místo na pravém kraji zaujal uzdravený Ondřej Vrzal, jehož forma měla po celou podzimní část vzestupnou tendenci a vynesla mu prodloužení smlouvy s klubem. Nezklamali ani srbští beci Jurendič a Miloševič, první jmenovaný dokonce zaznamenal nejvíce gólových přihrávek z celého týmu! 

    Boj o místo ve stoperské dvojici se Štětinou vyhrál lotyšský zadák se zkušenostmi z Premier League Kaspars Gorkšs, který na sebe upozornil zejména v posledním domácím klání letošního podzimu, v němž vstřelil dva góly do sítě Teplic. V přípravě a prvních letních utkáních podávala Dukla herně sympatické výkony. 

    V prvním klání sice po přestřelce podlehla Slovácku, v dalším kole ale předvedla před vlastními fanoušky výborný výkon a získala skalp mistra z Plzně, kterého díky brance Tomáše Bergera porazila 1:0. V dalších pasážích podzimu šly ale výkony Pražanů výsledkově dolů. „Povedené výsledky v přípravě zvýšily očekávání, ale varoval jsem, že liga bude něco jiného,“ vzpomíná trenér Dukly Luboš Kozel.

    Velkým problémem Kozlových svěřenců byly ztráty vedení. Příkladem toho může být zápas doma s Brnem, kdy po poločase vedli, ale z utkání si neodnesli ani bod. A další klopýtnutí následovala. Na stadionu Slavie, která byla v té době v euforii po vítězném derby, byla Dukla po většinu zápasu ve vedení. Díky nedorozumění se signalizací ofsajdového postavení však darovala červenobílým vyrovnání prakticky zadarmo. A velmi podobný scénář mělo i utkání následujícího kola před vlastními fanoušky proti Mladé Boleslavi.

    „Některé zápasy jsme měli dobře rozjeté, ale nedokázali jsme je dovést do vítězného konce. To se na tabulce samozřejmě podepsalo. Chtěli jsme být výš,“ podotkl kouč. Do konce podzimní části už Dukla dokázala naplno bodovat jen v domácím prostředí, a to se Zlínem a Teplicemi, kterým nastříleli čtyři góly. Venkovní výhry se tým z Julisky v tomto ročníku zatím nedočkal. Svoji poslední venkovní ligovou výhru zaznamenal 11. dubna letošního roku na hřišti Jihlavy. „Spokojený s podzimem být nemůžu. Máme 19 bodů a chtěli jsme jich víc," pokračuje Kozel.

    INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY:

    Nejlepší střelec: Berger 7 gólů
    Nejlepší asistent: Jurendič 3
    Nejvíce střel na branku: Berger 15
    Chance index: Berger 111
    Nejvíce ŽK: Berger 5
    Nejvíce ČK: nikdo

    A kdo byl na podzim největší oporou Pražanů? Odpověď zní Tomáš Berger. Fotbalista, který se v úvodu soutěže pral s Ďurišem a Škodou o čelo v tabulce střelců, vévodí většině ofenzivních statistik. Vstřelil nejvíce branek, konkrétně sedm. Dále také nejčastěji střílel na bránu a chlubí se i nejvyšším Chance indexem v týmu. Aby ale nebylo vše jen pozitivní, patří Bergerovi také první příčka ve statistice žlutých karet. V této sezóně byl sudím napomínán hned pětkrát.

    Nijak se však neprosadil očekávaný útočný lídr Beauguel. Francouzský útočník, na kterém Dukla loni stavěla svoji hru, paběrkuje. V průběhu sezóny se dokonce dal slyšet, že se mu v Česku nelíbí a přál by si odejít. 

    „Jestli odejde, není otázka na mě. Doufali jsme, že se po zranění vrátí do bývalé formy a bude na něm stát ofenziva, to se však bohužel nestalo. Teď si musíme sednout s vedením a domluvit se, co bude dál," řekl na adresu francouzského střelce trenér Kozel. Defenzivní statistiky už tak jednoznačného lídra nemají. V soubojích o balón byl nejlepší stoper Štětina, jeho obranní kolegové se ale drží v těsném závleku.

    Nyní už zbývá jen počkat si na to, zda Kozel dokáže své svěřence připravit na jarní část a zlepšit výsledky v lize. Zatím může ale počítat jen ztráty. Už nyní je jisté, že se v dresu Dukly na jaře neobjeví ani Michael Krmenčík, kterého si stáhla Plzeň, a ani Tomáš Přikryl, který byl součástí transakce Sparty, v rámci níž putuje do Mladé Boleslavi.


    FOTO: ČTK

    K tématu