<
27.05.-02.06.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3582:3087
    2SK Slavia Praha3576:2485
    3FC Viktoria Plzeň3576:4070
    4FC Baník Ostrava3556:4849
    5FK Mladá Boleslav3551:5947
    61.FC Slovácko3545:5644
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3545:5041
    2FK Pardubice3539:4740
    3Bohemians Praha 19053534:4839
    4MFK Karviná3538:6232
    5SK Dynamo České Budějovice3541:7029
    6FC Zlín3540:6927

    Mistrovská Sparta remizovala s Plzní a vytvořila nový rekord FORTUNA:LIGY

    Fotbalisté mistrovské Sparty remizovali doma ve FORTUNA:LIZE v posledním 5. kole nadstavbové Skupiny o titul s Plzní 1:1 a ziskem 87 bodů v sezoně vytvořili nový rekord v historii samostatné ligy. Pražané vedli po gólu Jaroslava Zeleného, ve druhé půli vyrovnal střídající Tomáš Chorý. Letenští nenavázali na středeční vítězství 2:1 na stadionu Viktorie ve finále domácího poháru, po němž zkompletovali po 10 letech double.

    sparta.cz
    Mistrovská Sparta remizovala s Plzní a vytvořila nový rekord FORTUNA:LIGY
    5. kolo, Skupina o titulACS1:11:0PLZ

    Pražané, kteří s předstihem obhájili titul už po minulém kole díky výhře 5:0 v Mladé Boleslavi, doma v lize v této sezoně v 18 duelech jako jediní neprohráli a s 46 body tam byli nejlepším týmem. Sparta utrpěla z posledních 22 zápasů nejvyšší soutěže jedinou porážku a 11 kol po sobě bodovala. Tabulku ovládla o dva body před Slavií. Plzeň v posledních třech ligových duelech nezvítězila.

    Oběma celků už o nic zásadního nešlo, hosté již delší dobu měli jisté třetí místo. Pozornost se vedle bodového rekordu upřela především na souboj o korunu pro krále střelců. Plzeňský Šulc, před utkáním s 18 góly nejlepší kanonýr ligy, kvůli červené kartě z pohárového finále, jehož konec poznamenalo vtrhnutí fanoušků obou klubů na hrací plochu, nenastoupil.

    Naopak sparťan Kuchta, jenž na něj ztrácel branku, v základní sestavě nechyběl stejně jako jeho spoluhráč Birmančevič, jemuž chyběly dvě trefy. Do čela střelecké tabulky se ale nakonec dostal s 19 góly slávista Jurečka.

    První poločas nabídl řadu šancí, skóre se však změnilo až na jeho konci. V sedmé minutě Kuchta po Haraslínově přihrávce z hranice malého vápna gólmana Jedličku neprostřelil stejně jako o chvíli později Sadílek. Na opačné straně brankář Vindahl vyrazil tvrdou ránu Matěje Vydry z voleje.

    V 17. minutě Červ fauloval ve vápně Preciada a rozhodčí Všetečka nařídil pokutový kop. Kapitán Sparty a tradiční exekutor penalt Krejčí ji tentokrát přenechal Kuchtovi. Autor čtyř gólů z minulého kola však napálil břevno a podle webu CS Fotbal neproměnil ani pátý pokutový kop v ligové kariéře.

    Po necelé půlhodině hry po další kombinaci Haraslína s Kuchtou vypálil slovenský křídelník na zadní tyč, ale Jedlička znovu zasáhl. Haraslín tak gólem neoslavil dnešní 28. narozeniny. Poté běžel sám na branku plzeňský Metsoko, ale Krejčí ho včas v šestnáctce zastavil, i když se situace zdála hraniční.

    Domácí se prosadili v úvodní minutě nastavení první půle. Po Rynešově rohu se míč odrazil ke Krejčímu, který přiťukl Zelenému a ten se nemýlil. V ročníku nejvyšší soutěže skóroval poprvé. Sparta v ligové sezoně dala 82 branek, nejvíce ze všech celků.

    Po změně stran se dlouho nic zajímavého nedělo. V 70. minutě hosté srovnali, když Caduovu přihrávku poslal střídající Chorý nechytatelně k tyči. Ročník nejvyšší soutěže zakončil s 12 góly. Poté vystřídal Kuchta a bylo jasné, že nejlepším kanonýrem ligové sezony se s největší pravděpodobností stejně jako vloni stane slávista Jurečka. Na definitivní potvrzení si ale bude muset počkat ještě do pátečního kvalifikačního utkání o Evropu.

    V 79. minutě vystřídal za potlesku tribun vedle dalších dvou spoluhráčů i kapitán Krejčí. Možná se tak symbolicky rozloučil s Letnou, jelikož se spekuluje o jeho odchodu do zahraničí. Po skončení zápasu okamžitě vběhli na hrací plochu fanoušci, kteří si již nemohli dočkat, až sparťané převezmou trofej za obhajobu titulu.

    Ohlasy:

    Brian Priske (Sparta): "Prožili jsme úžasný týden. Pomalu mi už dochází energie. Hráči si zaslouží ten největší respekt, vyhráli dva důležité zápasy po sobě. Nejprve zvítězili v sobotním ligovém utkání v Mladé Boleslavi a ve středu v Plzni ve finále domácího poháru. Slavili tak, jak jsem ještě nikoho neviděl a stejně dnes nastoupili. Zaslouží si to."

    Miroslav Koubek (Plzeň): "Byl to dobrý zápas. Sparťané se po středečním triumfu v poháru toužili rozloučit vítězstvím, šlapali do nás a hráli na 100 procent. Vůbec na nich nebyly znát průběhy oslav. Museli jsme na to reagovat. Samozřejmě jsme měli trošku obavu o naši motivaci po středečním zklamání. Pracovali jsme s hlavami hráčů a myslím si, že ukázali charakter. Potvrdili cestu, po níž jdeme a půjdeme dál."

    AC Sparta Praha - FC Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)

    Branky: 45.+1 Zelený - 70. Chorý.
    Rozhodčí: Všetečka - Machač, Dobrovolný - Kvítek (video).
    ŽK: Preciado - Hejda.
    Diváci: 17.138.

    Sparta: Vindahl - Vitík, Krejčí (78. Panák), Zelený - Preciado, Solbakken, Sadílek (78. P. Vydra), Ryneš (78. Pešek) - Birmančevič, Haraslín (60. Karabec) - Kuchta (71. Olatunji). Trenér: Priske.

    Plzeň: Jedlička - Hejda, Dweh, Havel - Cadu, Kalvach, Červ, Mosquera (46. Hranáč) - Jirka (62. Kliment), M. Vydra - Metsoko (46. Chorý). Trenér: Koubek.