<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3174:2879
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3170:3365
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3150:4944
    61.FC Slovácko3141:4441
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325
    1. kolo, Základní část | pátek 25/07/2014, 18:00 | Ďolíček | ČT sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 5 000 diváků (79 % z kapacity 6 300)
    Video


    Reportáž


    Do první velké šance zápasu se již ve 4. minutě dostal hostující Přikryl, který dostal přihrávku za domácí obranu a běžel sám na brankáře Havránka. ten však dobře vyběhl a špatně umístěnou střelu vyrazil na rohový kop. I přes tuto úvodní šanci ovšem Sparta oproti předápasovým předpokladům nikterak nedominovala a Bohemka působila překvapivě aktivně. 

    Z útočného pojetí vytěžili domácí obrovskou šanci ve 12. minutě zápasu, když při velkém závaru ve sparťanském vápně nejprve vyrazil Moravcovu střelu brankář Bičík. Míč se ale odrazil přímo k domácímu Mikušovi, po jehož dělovce zachránilo Spartu břevno!  

    Úřadující mistr ani nadále nepředváděl žádnou útočnou smršť, přesto se ve 26. minutě dostal do vedení. Domácí brankář Havránek zcela nepochopitelně zkoušel udělat kličku dotírajícímu Martinu Nešporovi, který gólmana zeleno-bílých připravil o míč a pohodlně zakončil do prázdné brány. Sparta se tak velmi lacině dostala do vedení, na němž se po zbytek poločasu již nic nezměnilo.

    Do druhé půle už vstoupili o něco aktivněji Letenští a v 54. minutě se dostali do dvoubrankového vedení. Nejprve překonal Havránka agilní Nešpor, jenže před brankovou čarou stačil balon vykopnout obránce Šmíd. O chvíli později se už ale dostal do zakončení střelec Josef Hušbauer a parádní střelou na zadní tyč rozvlnil síť klokaní brány.

    Bohemka však o dvě minuty později přispěchala s rychlou odpovědí. Na přímý kop Rady si naběhl Michal Šmíd, jenž hlavou uklidil míč k tyči Bičíkovy svatyně a tým z Vršovic se tak rázem vrátil do hry. 

    Dvoubrankové vedení mohl v 63. minutě vrátit Spartě Nešpor, po centru Hušbauera ovšem zblízka napálil pouze tyč domácí brány. Klokani se pak hnáni vyprodaným Ďolíčkem ještě snažili vytvořit nějaké šance na vyrovnání, úřadující mistr z Letné si ale závěr zápasu poměrně v poklidu pohlídal.

    Sparta tedy nakonec splnila svůj cíl a do nové ligové sezony vstoupila vítězně, když porazila v Ďolíčku Bohemku 2:1.

    Ohlasy trenérů:

    Roman Pivarník (trenér Bohemians Praha 1905): Zápas ukázal, že jsme se na Spartu dokázali dobře připravit a potvrdilo se to, co jsem říkal před utkáním, že ji chceme potrápit. Je důležité, že hráči do puntíku plnili to, co jsme celý týden trénovali a řekli si před zápasem. Je škoda, že jsme nevyužili šance a pak hloupou chybou jsme dostali Spartu na koně a nabídli ji mečbol. Havránek tam měl dobré zákroky, chybou to bohužel pokazil. Fotbal je o chybách a když ji udělá gólman, tak je to skoro vždycky hrubá chyba. Je to škoda, musím si to uležet v hlavě a v pondělí si to rozebereme. Kdo bude chytat další zápas, si řekneme v druhé polovině týdne, poté co uvidíme chytat Švengra v juniorce.

    Vítězslav Lavička (trenér AC Sparta Praha): Stará pravda říká, že první krok určuje směr, a proto jsme rádi, že jsme ho zvládli. Zápas měl na první kolo velkou kvalitu, Bohemka nám dělala problémy, hlavně při nakopávaných míčích jsme nezvládali nejen souboje, ale i následné sbírání míče. Pak jsme díky důrazu Martina Nešpora využili chybu v soupeřově rozehrávce a po pěkné akci po přestávce přidali druhou branku. Nicméně se zlobím, jak jsme potom vyřešili situaci předcházející gólu Bohemky. Byl tam hloupý, netaktický faul, přestože jsme věděli, že soupeř je silný právě při standardních situacích. Ale nakonec vezeme z horké půdy v Ďolíčku tři body, což je důležité pro naše sebevědomí, které potřebujeme nejen v lize, ale také v Evropě.


    1. kolo SYNOT ligy:


    Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:2 (0:1)
    Branky: 56. Šmíd - 26. Nešpor, 54. Hušbauer.
    Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Pochylý.
    ŽK: Růžička - Hušbauer.
    Diváci: 5000.

    Sestavy:
    Bohemians 1905: Havránek - Růžička, E. Brabec, Šmíd, Kalina - Krch (75. Lietava), Jindřišek - Moravec, Rada, Engelmann (62. Bratanovič) - Mikuš (87. Artemuk). Trenér: Pivarník.
    Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Hušbauer (90.+1 Kováč), Vácha, Dočkal - Přikryl (79. Breznaník), Lafata, Nešpor (70. Vacek). Trenér: Lavička.


    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Wyscout.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    GZSS: Události, kdy se míč po přerušení (faul, aut či odkop od branky) vrací do hry. Dodavatelem těchto statistik je externí dodavatel Wyscout.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.