<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325

    2001/2002: Na neprůstřelného Petra Čecha byla vypsána prémie. Dostal jesle

    SYNOT liga vstupuje do dalšího roku své existence. Při této příležitosti vám přinášíme seriál minipříběhů z její historie. Po celý leden se můžete procházet jednotlivými ročníky a vzpomínat na významné momenty. Ve spolupráci s deníkem Sport nahlédneme do archivů a připomeneme si výroky aktérů těchto událostí. V našem vyprávění jsme se dostali do sezony 2001/2002.

    2001/2002: Na neprůstřelného Petra Čecha byla vypsána prémie. Dostal jesle

    Na podzim 2001 zazářila na nebi SYNOT ligy oslnivým jasem jedna vycházející hvězdička: Petr Čech. Devatenáctiletý brankář, jehož mistrovská Sparta přetáhla z Blšan, neměl za sebou ani třicítku ligových startů. Přesto si se sebevědomím sobě vlastním brzy uzurpoval místo v základní sestavě a navždy otiskl výraznou stopu do dějin.

    Na začátku přitom talentovaný plzeňský odchovanec zahříval lavičku náhradníků nebo dokonce místo na tribuně. Nový kouč Jaroslav Hřebík upřednostňoval tradiční oporu Jaromíra Blažka a v kádru měl také dalšího zkušeného borce Michala Špita.

    Jenže Letenským vůbec nevyšel vstup do soutěže. Na úvod schytali facku v Blšanech, kde po hrubých chybách podlehli 0:3. Pak sice rozstříleli nováčka z Hradce Králové 5:0, ale následně doma prohráli s Libercem 1:2. Tři body po třech kolech - to nebyla bilance hodná mistra. Hřebík musel sáhnout ke změnám a jednu udělal na nejcitlivějším postu: v bráně. Blažek byl uvolněn na hostování do Příbrami a mezi tyče šel benjamínek Čech.

    Usadil se tam od vítězného zápasu v Opavě a vydržel až do konce sezony. Gól, který obdržel od opavského Jaroslava Kolínka, byl na dlouhé měsíce poslední, který v lize dostal. Pak už zamkl svou bránu jako nedobytný trezor a na kontě mu naskakovaly minuty bez inkasovaného gólu.

    Postupně vynuloval Příbram, Olomouc, Žižkov, Drnovice, Jablonec, Slavii, Ostravu, Teplice a Brno. Devět čistých kont v řadě a série narostla do rekordních hodnot. Před derby na Bohemians se blížila k hranici 900 minut. Čech na ní pochopitelně neměl zásluhu jen sám.

    Pomáhala mu stabilizovaná sestava, v níž směrem dozadu hrál prim dirigent zadních řad Jiří Novotný a neúnavný zloděj míčů Martin Hašek. Vedle ostřílených matadorů se rychle učili mladíci, třeba stoper Tomáš Hübschman či krajní bek Zdeněk Grygera.

    K zápasu 14. kola do vršovického Ďolíčku tak Sparta dorazila s vizitkou vedoucího týmu tabulky. Vybojovala 33 bodů z 39 možných při impozantním skóre 29:6. Teenager v bráně sklízel uznání ze všech stran za své jisté zákroky a klid, který přenášel na spoluhráče v poli. Hřebíkův tým se díky tomu odpíchl k báječné šňůře i v Lize mistrů, kde se musel sklonit jen před klubovým šampionem Evropy Bayernem Mnichov. V šesti zápasech dostal pouhé tři branky.

    17. listopadu 2001 tedy měl oslavit státní svátek dalším triumfem. Jenže Klokani se na lídra tabulky dobře připravili. Kapitán Michal Petrouš dokonce na neprůstřelného Čecha vypsal prémii jako na Divokém Západě: „Kdo ho překoná, zaplatí do týmové kasy dva tisíce korun!“



    Letenští přesto šli do vedení. V nastaveném čase první půle Vladimír Labant proměnil penaltu za sražení Marka Kincla. Ovšem start do druhého dějství vyšel skvěle domácím Bohemians. Ve 48. minutě vypálil Marcel Melecký a jeho nepříliš prudká ani umístěná střela skončila k překvapení 10 275 diváků v síti. 1:1!
    Čechova neprůstřelnost skončila po 903 minutách hry.

    Přišel o ni tím nejpotupnějším způsobem - při Meleckého ráně mu míč prošel mezi nohama. O tři minuty později dal Libor Baláž vítězný gól Klokanů a svěřenci Jaroslava Hřebíka tak utrpěli první prohru po více než třech měsících.

    „Chytám odmalička a takových gólů jsem dostal víc. Míč mi sklouzl po dresu a ještě mi propadl mezi nohama,“ popisoval Čech osudné okamžiky. To, že neposune svůj historický výkon až na magickou metu 1000 minut bez obdržené branky, jej v tu chvíli ani moc nemrzelo. „Já osobně jsem se tou sérií příliš nezabýval. Štve mě ale, že gól, který jsem dostal, hodně rozhodl o konečném výsledku,“ dodal sparťanský brankář.

    Šťastný střelec Melecký po zápase ubezpečoval Petrouše, že může počítat s příspěvkem do pokladny: „Ty dva tisíce dám, jen aby mi ještě něco navíc nenaúčtoval za ty jesličky.“

    Prohra v Ďolíčku předznamenala jarní rudé trápení. Sparťané po zimní pauze vyhráli jen čtyři z úvodních osmi zápasů a Hřebík byl odvolán. Čech ho na Letné přežil sotva o pár měsíců. V létě zamířil do francouzského Rennes a započal svou úspěšnou zahraniční anabázi, jež trvá dodnes.

    Kompletní přehled sezony 2001/2002 najdete zde.

    NEPŘEHLÉDNĚTE:


    VIDEO: youtube.com
    FOTO: ČTK

    K tématu