<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3167:2375
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3148:4445
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053130:4235
    2FK Jablonec3138:4733
    3FK Pardubice3131:4231
    4SK Dynamo České Budějovice3136:6327
    5MFK Karviná3132:5525
    6FC Zlín3136:6325

    Záchranářské boje vrcholí, Sigma může po třiceti letech sestoupit

    Zřejmě nejzajímavější duel 29. kola proběhne na stadionu v Olomouci. Domácí Sigmě v záchranářském souboji se Znojmem jde o přežití. V případě její porážky se totiž stane prvním sestupujícím. Zatlučou Jihomoravané poslední hřebíček do olomoucké rakve?

    Záchranářské boje vrcholí, Sigma může po třiceti letech sestoupit
    29. kolo, Základní částOLO2:01:0

    Olomouckému fotbalovému celku reálně hrozí, že po jednadvaceti letech v české nejvyšší soutěži bude muset vyklidit pole. Dvě kola před koncem jsou Hanáci na poslední pozici a ani šest získaných bodů jim stačit nemusí. Nicméně aby mohli svěřenci trenéra Mináře alespoň živit naději na udržení, musí v neděli proti Znojmu bodovat, nejlépe rovnou zvítězit. V případě porážky totiž Sigmu již nic nezachrání. Pokud tedy bereme v úvahu pouze sportovní stránku věci.

    Co se týče aktuální formy, ta příliš ve prospěch tradičního celku nejvyšší soutěže nemluví. Už pět zápasů v řadě Sigma nezvítězila, během této porce zápasů získala pouhý jeden bod. Největší problém Hanáků tkví v mizerné defenzivě, která inkasovala již 59 branek.

    Dalším celkem, který se momentálně nachází na příčkách ohrožených sestupem, je Znojmo. Jihomoravané v současné chvíli obývají čtrnáctou pozici s pouhým bodovým náskokem na předposlední Bohemians. I svěřenci trenéra Kalvody tak mají o motivaci postaráno. Jejich případná výhra by je totiž přiblížila konečné záchraně.

    Ani znojemští fotbalisté neoplývají zrovna oslnivou formou. V pěti posledních zápasech ale na rozdíl od svého nejbližšího soupeře dokázali získat alespoň čtyři body, které mohou v konečném zúčtování hrát velkou roli. Na Hané se budou Jihomoravané spoléhat na služby svého nejlepšího útočníka Vašíčka, který zde hostuje právě z Olomouce, která jej pro velký fotbal vychovala.  


    Statistika vzájemných zápasů v české nejvyšší soutěži: 0 – 0 – 1, skóre 1:2.

    Absence: Ordoš, Nepožitek (oba zranění) – Hudec (zranění).

    Rozhodčí: Příhoda – Kordula, Paták.


    Ohlasy trenérů před utkáním:

    Ladislav Minář (SK Sigma Olomouc): Reprezentační pauza nám přišla vhod. Hráči byli po několika neúspěšných zápasech v nějakém stavu a cítili jsme, že potřebujeme zvolnit ten ligový cyklus a dát tomu víc odpočinku. Cítím, že to hráčům pomohlo. Víme o síle Znojma, o jeho rozestavení, o tom, jakým způsobem získávají míč a jak hrají. Mají rychlé typy hráčů, ale bude to také o tom, jakým způsobem na to budeme reagovat.

    Leoš Kalvoda (1. SC Znojmo FK): Nemusím zdůrazňovat, jak je pro nás v závěrečných dvou kolech každé utkání důležité. Pokud si chceme udržet naději na záchranu, potřebujeme zvítězit. Oba týmy jsou na tom podobně. Olomouc v posledních pěti zápasech uhrála jen bod, v minulém kole prohrála vysoko na Spartě. Nyní se však všechno maže, bude záležet na psychické odolnosti našich hráčů. Musí ukázat, že umí i pod tlakem hrát fotbal. Věřím, že zápas zvládneme. Máme sice nevýhodu, že hrajeme na hřišti soupeře, ale my hrajeme venku celou sezonu.


    Předpokládané sestavy:

    SK Sigma Olomouc: Zlámal – Vidlička, Dreksa, Škerle, Javůrek – Šindelář, Pospíšil – Varadi, Navrátil, Schulmeister – Rolinc.

    1. SC Znojmo FK: Hrubý – Hříbek, Hnaníček, Odehnal, Mudra – Crnkič, Lacko, Buchta, Cihlář – Reljič - Vašíček.



    FOTO: ČTK, LFA