<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Sparta si poradila se Zlínem a v tabulce jí opět patří první místo

    Fotbalisté pražské Sparty porazili v 16. kole FORTUNA:LIGY Zlín 2:0. Obhájci titulu se díky vítězství ve výročním utkání k 130 letům od založení klubu vrátili do čela tabulky o dva body před městského rivala Slavii. O výhře domácích rozhodl dvěma brankami v prvním poločase Veljko Birmančevič.

    sparta.cz
    Sparta si poradila se Zlínem a v tabulce jí opět patří první místo
    16. kolo, Základní částACS2:02:0FCZ

    Sparťané prohráli jediné z 16 kol této ligové sezony a ideálně se naladili na čtvrteční domácí utkání skupiny Evropské ligy s Betisem Sevilla. "Ševci" ve čtvrtém ligovém duelu pod trenérem Bronislavem Červenkou poprvé nebodovali a zůstali na předposledním 15. místě.

    Na lavičce Sparty začal po uzdravení stoper Krejčí. Na hrotu domácího útoku nastoupil Kuchta, který minulý víkend navštívil noční podnik v Olomouci, kvůli čemuž byl spolu s beky Brabcem a Coufalem vyřazen z české reprezentace.

    Pražané odehráli utkání ve výročních černozlatých dresech. Úřadujícím mistrům se výborně povedl začátek a už ve třetí minutě udeřili. Birmančevič si zpracoval Kuchtovu přihrávku a skákavou střelou otevřel skóre.

    V 18. minutě Wiesner našel za obranou Kuchtu, jenže jeho střela na vzdálenější tyč skončila vedle. O chvíli později se do přihrávky Birmančeviče vložil hostující obránce Pidro a gólman Dostál vytáhl míč na roh. Poté Kuchtu vysunul pro změnu Birmančevič, ale sparťanský útočník zamířil nad. V 38. minutě dostal Kuchta od Sadílka další přihrávku za obranu, na zlínského brankáře však opět nevyzrál. Akce ještě pokračovala, jelikož Didiba balon neodvrátil do bezpečí a Wiesnerovu dorážku zastavil Dostál na brankové čáře.

    Ve 40. minutě se domácí dočkali druhé trefy. Dostál vyrazil Haraslínovu střelu zpoza vápna vedle sebe a dorážející Birmančevič se zblízka nemýlil. Srbský křídelník podruhé v české lize vstřelil dvě branky v jednom utkání a v aktuálním ročníku nejvyšší soutěže zaznamenal šestý zásah. Sparta má s 40 góly nejlepší útok ligy, naopak Zlín s 37 inkasovanými brankami nejhorší defenzivu soutěže.

    Po změně stran Sadílek zpoza šestnáctky napálil břevno. V 62. minutě naskočil do hry Krejčí, který vinou zranění nastoupil za Spartu po sedmi soutěžních zápasech a poprvé od 8. října. V 84. minutě také Wiesner trefil horní tyč, v závěru duelu střídající Dramé vystřelil z dálky, gólman Pražanů Vindahl ale zakročil.

    Sparta doma vyhrála i osmý zápas v ligovém ročníku a s 24 z celkových 41 bodů je tam nejlepším týmem soutěže. Od října 2018 v lize se Zlínem neprohrála 11 utkání po sobě (z toho devět vítězství) a doma mu nepodlehla v 18 z dosavadních 19 duelů.

    Ohlasy:

    Brian Priske (Sparta): "První půle byla dobrá v mnoha ohledech. Hráli jsme se slušnou intenzitou, vytvořili si velké šance, dali pěkné góly. Měli jsme vést o tři, čtyři, nebo možná i pět branek. Ve druhé půli naše kvalita i intenzita opadly. Na druhé straně máme tři body, čisté konto a jsme znovu v čele tabulky, takže si moc stěžovat nemůžu. Vždycky na sebe máme velké nároky. Když už se nám nepodaří odehrát dokonalé utkání, chceme se mu alespoň přiblížit. A ne ve 45 minutách, nýbrž v 90."

    Bronislav Červenka (Zlín): "Zápas jsme nezačali moc dobře. Hráli jsme v rozestavení 3-4-3, nešlo nám to v rozebírání hráčů. Po jedné nedodělané akci jsme dostali rychlý gól, což nám trochu ovlivnilo hru, kterou jsme chtěli hrát. Chtěli jsme hrát aktivně, napadat soupeře, ale nedařilo se nám dostávat pod tlak hráče, kteří měli míč na noze. Dokázali nám krásně provlíkat míče mezi záložní a obrannou řadou a dělali nám s tím problémy. Navíc se mi vůbec nelíbila práce obranné čtyřky, nebo pětky. Nenabírali náběhy Kuchty a středních záložníků. V tom nám v prvním poločase dělali velké problémy, Sparta se dostala do několika nebezpečných situací. Ve druhé poločase se to zlepšilo, už jsme zavírali nebezpečné zóny a osmělovali jsme se víc a víc. Jenom jsme bohužel nedokázali nadějné akce dořešit do vážnější šance. Až v závěru měl Youba Dramé dvě velmi nebezpečné šance, z nichž mohl výsledek zkorigovat. Kluci odevzdali maximum, ale máme opravdu, hlavně v obranné fázi, co zlepšovat, zejména v prvním poločase."

    AC Sparta Praha - FC Zlín 2:0 (2:0)

    Branky: 3. a 40. Birmančevič.
    Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Hrabovský - Machálek (video).
    ŽK: Černín (Zlín).
    Diváci: 16.877.

    Sparta: Vindahl - Vitík (62. Krejčí), Panák, Sörensen - Wiesner, Kairinen (72. Laci), Sadílek, Zelený - Birmančevič (79. Pešek), Haraslín (62. Karabec) - Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Priske.

    Zlín: Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Pidro - Janetzký (60. Slončík), Tkáč (76. Žák) - Fantiš (76. Reiter), Bužek (84. Simerský), Bartošák (60. Dramé) - Vukadinovič. Trenér: Červenka.