<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    JVC Hráč a trenér měsíce: říjnovými vítězi jsou boleslavský Kušej a karvinský Jarábek

    Útočník Mladé Boleslavi Vasil Kušej a trenér Karviné Juraj Jarábek vyhráli říjnový díl tradiční ankety JVC Hráč a trenér měsíce FORTUNA:LIGY. Kušej pilně střílí a sbírá body za góly i asistence (5+4), pomohl mu také na branky rekordní zápas Středočechů proti Zlínu. Jarábek dokázal pozvednout tápající Karvinou a v posledním říjnovém zápase s MFK překvapil favorizovanou Plzeň na jejím hřišti. Slezané se tak konečně dočkali venkovní výhry, navíc dostávají méně branek.

    fkmb.cz
    JVC Hráč a trenér měsíce: říjnovými vítězi jsou boleslavský Kušej a karvinský Jarábek

    JVC Hráč měsíce: Vasil Kušej (FK Mladá Boleslav)

    V říjnu se třemi brankami (dvěma do sítě do Zlína a jedné do sítě Sparty) a stejným počtem asistencí podílel na tom, že se Mladá Boleslav v tabulce FORTUNA:LIGY vyhoupla na průběžnou třetí příčku. Vasil Kušej je s celkově pěti trefami (společně s Laminem Jawem) po šestigólovém Danielu Marečkovi druhým nejlepším střelcem Středočechů. Se čtyřmi gólovými přihrávkami pak klubovou statistiku vede, stejně jako v souhrnném bodování (devět bodů) a v průměru bodů na zápas (0,9).

    Třiadvacetiletému produktivnímu křídelníkovi se daří i z hlediska statistik celé soutěže. Po dvou brankách i asistencích při přestřelce se Zlínem (9:5) a gólu a asistenci proti pražské Spartě figuruje v tabulce produktivity na třetím místě. O bod více získal druhý sparťan Haraslín, který odehrál o zápas méně, o dva body více si pak připsal plzeňský Durosinmi, jenž pro změnu v aktuálním ročníku F:L dosud nasbíral o start více než Kušej.

    Ústecký rodák se zkušenostmi z mládežnické akademie Dynama Drážďany patří k nejaktivnějším ligovým střelcům. V deseti utkáních vyprodukoval 28 střel a v soutěžním pořadí je v tomto ohledu šestý. Stejně často střílel do konce října také hradecký Daniel Vašulín, ostravský Ewerton zaznamenal o jeden pokus více, trio Filip Kubala (Baník) – Václav Jurečka (Slavia) – Ľubomír Tupta (Liberec) o tři pokusy více. Všichni jmenovaní ale odehráli o dva nebo tři zápasy více než ofenzívní tahoun Mladé Boleslavi (nicméně Jurečka nasbíral méně minut – 813 oproti 867 Kušejovým).

    Přímo na bránu pak Kušej zakončil dvanáctkrát, což je momentálně čtvrtý nejlepší počin ve FORTUNA:LIZE. V rovném tuctu případů se to zároveň povedlo jeho klubovému spoluhráči Marečkovi a slávistovi Mojmíru Chytilovi. Oba sice nasbírali o dva či tři zápasy více (Mareček 12, Chytil 13), odehráli však odehráli méně minut (Mareček 849, Chytil 557) a připsali si také nižší počet střel celkem (Mareček 25, Chytil 21) než bývalý hráč Innsburcku a Prostějova. O střelu více pak na soupeřovy brankáře poslal liberecký Tupta s třinácti starty a 961 odehranými minutami.

    JVC Trenér měsíce: Juraj Jarábek (MFK Karviná)

    Do Karviné se vrátil jako její nejúspěšnější trenér ve FORTUNA:LIZE. Zářijový příchod Juraje Jarábka, který nahradil odvolaného Tomáše Hejduška, Slezanům očividně prospěl. Při jeho obnovené premiéře na lavičce MFK rozstříleli Liberec a v říjnu zvítězili ve dvou ze tří zápasů. Nejprve sice jednogólovým rozdílem prohráli v Českých Budějovicích, poté ale doma zdolali Hradec Králové a překvapivě uspěli také v Plzni.

    Na západě Čech Karviná získala tři body stejně jako v prosinci roku 2020, kdy ji také trénoval Jarábek. Venku zároveň v nejvyšší soutěži vyhrála poprvé v probíhající sezoně a od 19. března 2022, kdy se radovala na půdě Baníku Ostrava. Jednašedesátiletý slovenský kouč tak celek z Moravskoslezského kraje během října dostal z předposledního patnáctého místa tabulky na průběžnou dvanáctou pozici. Karvinští dosud nasbírali třináct bodů, stejně jako jedenácté Teplice a třinácté Pardubice. Od desátého Hradce i devátého Liberce je pak dělí jediný bod.

    Jarábek, který už MFK vedl mezi lety 2019 a 2021, pomohl zatím poslednímu šampionovi FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zlepšit defenzívu. Proti Hradci Králové ani Plzni Karviná neinkasovala, čisté konto ve dvou utkáních po sobě udržela ve FORTUNA:LIZE naposledy před více než třemi lety – na přelomu září a října 2020. Tehdy doma remizovala s Mladou Boleslaví 0:0 a poté 2:0 triumfovala v Brně. Dvě výhry bez obdrženého gólu pak v říjnu na úrovni F:L zaznamenala poprvé od února 2020, kdy si poradila 2:0 se Zlínem a 3:0 s Teplicemi. Sérii s čistými konty, kterou v závěru přeťala vynucená pauza kvůli epidemii koronaviru, tehdy následně ještě prodloužila o další tři duely s bilancí remíza, výhra, remíza. Všechna tato střetnutí trnavský rodák Jarábek v Karviné pamatuje.