<
14.05.-16.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3274:2880
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3251:4947
    5FC Baník Ostrava3248:4545
    61.FC Slovácko3243:4841
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526

    Liberec hostí lídra, Hradec vyzve Spartu. Bohemians se představí v Plzni

    Praha – Fotbalisté Slavie budou ve víkendovém 24. kole FORTUNA:LIGY, posledním před reprezentační pauzou, hájit v duelu v Liberci dvoubodový náskok v čele tabulky před městským rivalem Spartou. Letenští se rovněž v sobotu představí na hřišti sedmého Hradce Králové v jeho domácím azylu v Mladé Boleslavi a pokusí se prodloužit vítěznou sérii. Obhájce titulu Plzeň po poklesu na třetí příčku přivítá jiný pražský celek Bohemians 1905.

    bohemians.cz
    Liberec hostí lídra, Hradec vyzve Spartu. Bohemians se představí v Plzni

    Slavia minule v přímém souboji o první místo porazila po obratu Plzeň 2:1. Červenobílí prohráli jediný z posledních dvanácti ligových zápasů (s Libercem), ale na hřištích soupeřů dvakrát za sebou nedokázali zvítězit. Slovan z posledních pěti utkání získal jen bod a poslední tři prohrál. Na lavičku se mu po jednozápasovém trestu za čtyři žluté karty vrací trenér Luboš Kozel, bývalý hráč Slavie a kouč jejího B-týmu.

    "Nemůžeme se moc koukat na to, jak se Liberci nedaří, že má za sebou nepodařenou sérii výsledků. Víme, jak náročné to tam pro nás je," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský, který přišel do Edenu právě z Liberce. "V Liberci už nejsem pět let, ale zápas tam je pro mě z těch venkovních nejvíc. Vždy se na to hodně těším, mám při něm zvláštní pocity," doplnil sedmačtyřicetiletý kouč.

    Vítězná šňůra Sparty trvá už šest kol a s Hradcem Králové mají Letenští velmi dobrou bilanci. Z posledních deseti vzájemných zápasů uhráli devět výher a remízu. Pražané jsou o skóre nejlepším venkovním týmem ligové sezony. "Votroci" naopak doma pětkrát za sebou prohráli a více se jim daří venku.

    "Čeká nás těžší zápas než v Ostravě. Hradec je lépe organizovaný a hraje v lepší formě. Vybojovat tři body bude daleko těžší. Když to ale zvládneme, bude se nám během repre pauzy daleko líp trénovat a dýchat," uvedl asistent sparťanského trenéra Luboš Loučka. Královéhradecký kouč Miroslav Koubek v minulosti působil na Letné.

    Plzeň zvítězila v jediném z posledních čtyř kol a z třetího místa ztrácí na vedoucí Slavii čtyři body. Viktoria s Bohemians v lize už devětkrát po sobě neprohrála, v minulé sezoně Pražané utrpěli na západě Čech debakl 0:6, čímž vyrovnali svoji nejvyšší porážku v samostatné historii. "Klokani" vyhráli poslední dvě kola a v neúplné tabulce jsou čtvrtí o skóre před Slováckem, které má k dobru odložený duel v Jablonci. Pražskému tým use venku daří, získali na hřištích soupeřů 22 z celkových 35 bodů.

    "Prohráli jsme se Slavií, která je velkým favoritem celé ligy. Podzimní část jsme měli výborně rozehranou, teď přišlo několik ztrát, některé byly zbytečné. Musíme před repre pauzou zabrat doma s Bohemkou, abychom se udrželi nahoře v kontaktu se Spartou a Slavií," řekl trenér Viktorie Michal Bílek.

    Slovácko přivítá předposlední Zlín, kterému se na cizích stadionech dlouhodobě nedaří. Od srpna 2021 "Ševci" venku v lize nevyhráli už 25 zápasů.

    Olomouc se utká s Mladou Boleslaví. Sigma nenašla už devět kol přemožitele a minule zvítězila po unikátní sérii šesti ligových remíz. Hanáci spolu se Spartou jako jediní na jaře ještě neprohráli.

    Poslední Pardubice v záchranářském duelu přivítají čtrnácté Teplice. Zatímco Východočeši mají s 20 brankami nejhorší útok ligy, hosté zase s 54 inkasovanými góly nejslabší obranu. Teplice na jaře jako jediné ještě nevyhrály, minule v premiéře pod trenérem Zdenkem Frťalou remizovaly 1:1 s Brnem.

    "Zápas s Teplicemi je obrovsky důležitý. Musíme udělat vše pro to, abychom to zvládli. Chci vidět úplně jiný tým než při porážce na Bohemce," prohlásil trenér Pardubic Radoslav Kováč.

    Nováček z Brna vyzve v souboji dvou mužstev ze středu tabulky Jablonec. Útočník Zbrojovky Jakub Řezníček dal v každém z předchozích kol gól a se 16 brankami je nejlepším střelcem soutěže. Severočeši budou navazovat na dvě shodné výhry 4:1.

    Ve zbylém duelu České Budějovice, o skóre nejhorší domácí tým ligové sezony, rovněž v souboji sousedů v tabulce přivítají trápící se Ostravu. Baník z posledních pěti zápasů získal jen bod.