<
14.05.-16.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3274:2880
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3251:4947
    5FC Baník Ostrava3248:4545
    61.FC Slovácko3243:4841
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526

    Baník zahájil oslavy 100 let. Ukázal výroční logo, chystá speciální dresy i film

    Velkolepě odstartoval oslavy stého výročí od svého založení FC Baník Ostrava. Před stovkami fanoušků, kteří se sešli před ostravskou Novou radnicí, zástupci Baníku zahájili oslavy. Ty potrvají celý rok.

    fcb.cz
    Baník zahájil oslavy 100 let. Ukázal výroční logo, chystá speciální dresy i film

    Oficiálním startem oslav byla tisková konference, na které nechyběl majitel ostravského Baníku Václav Brabec, ani další vzácní hosté jako ministr kultury Lubomír Zaorálek, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák či ostravský primátor Tomáš Macura. Tiskovou konferenci mohli příznivci ostravského klubu sledovat prostřednictvím velkoplošných LED obrazovek přímo na náměstí.

    „Oslava tohoto ostravského fenoménu je poctou fanouškům, kteří fandili a fandí Baníku v dobách dobrých i zlých. Zaměstnancům klubu, kteří pro něj odváděli a odvádí dobrou práci a především dvaceti signatářům, kteří před 99 lety – 8. září 1922 – založili v hostinci U Dubu tehdejší oddíl SK Slezská,“ říká majitel Baníku Václav Brabec.

    „Teď už je pouze na nás – lidech v Baníku – aby byl Baník i nadále největší značkou města Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. Moc bych si přál, aby Baník nadále budil emoce nejen v České republice, ale také v zahraničí,“ hlásí Brabec. „Baníku také přeji, aby se dočkal vlastního stadionu a slibuji, že dokud budu jeho vlastníkem, budu na tom pracovat,“ dodává.

    K fanouškům promluvil skrz natočený vzkaz také známý písničkář Jaromír Nohavica. „Pro mě i pro vás je Baník každodenní součástí života. Brzy to bude sto let, kdy naši pradědové a dědové poprvé vyrazili na Slezskou. Byli by hrdí na to, kdyby viděli, co všechno se v Baníku za sto let událo,“ nepochybuje Nohavica.

    Po tiskovce Baník na náměstí před zraky fanoušků slavnostně pokřtil zbrusu novou publikaci „My jsme Baník“, odhaleno bylo také výroční logo klubu a nechyběl ani oficiální trailer k připravovanému filmu z dílny Bez frází „Nejlepší u nás“. Ten bude mít premiéru na podzim tohoto roku.

    A zatímco hráči i trenéři áčka FCB společně s klubovými legendami rozdávali na autogramiádě fanouškům své podpisy, cimbálová muzika vyhrávala známé baníkovské chorály. Povedený večer uzavřela velkolepá videomappingová projekce na budově magistrátu.

    V rámci FORTUNA:LIGY chtějí Ostravští sehrát „historický“ duel. „Nechceme, aby byl jen o dresech. Rádi bychom utkání udělali výjimečným i jinak, abychom oživili celou soutěž. Samozřejmě ale víme, že škváru na Městský stadion asi nenavezeme,“ usmívá se hlavní organizátor oslav Matěj Šturala.

    Baníkovské oslavy ovšem budou pokračovat dál. V plánu je multižánrová výstava „Baník Expo“ a také slavnostní výročí utkání se soupeřem z elitních pěti evropských lig.

    Zápas by se měl sehrát v červenci příštího roku, jméno atraktivního soupeře by Baník rád oznámil ještě v průběhu podzimu. Vrcholem oslav bude dvoudenní hudební festival, na kterém vystoupí známí umělci v čele s Jarkem Nohavicou.