<
14.05.-16.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3274:2880
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3251:4947
    5FC Baník Ostrava3248:4545
    61.FC Slovácko3243:4841
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526

    Brno a Příbram mohou sestoupit, pokračovat budou boje o Evropu

    Praha – Ve 32. kole budou pokračovat boje o evropské poháry a o záchranu. K již jistě sestupující Opavě se mohou přidat Brno a Příbram, ale jen za předpokladu, že získají méně bodů než Teplice a Severočeši zároveň porazí České Budějovice. Definitivu historické účasti v pohárech může za určitých okolností získat čtvrtý tým tabulky Slovácko.

    fkjablonec.cz
    Brno a Příbram mohou sestoupit, pokračovat budou boje o Evropu

    Sparta se představí v Mladé Boleslavi a bude na dálku bojovat o druhé místo s Jabloncem, který nastoupí v Příbrami. Už jistý mistr Slavia se proti Karviné pokusí protáhnout rekordní sérii ligové neporazitelnosti na 44 zápasů. Pátou Plzeň čeká v druhém utkání po příchodu trenéra Michala Bílka pardubický nováček v jeho pražském azylu v Ďolíčku.

    Poslední Opava před týdnem jako první sestoupila a nyní mohou být známy i zbylé dva sestupující týmy. Příbram ztratí naději na záchranu, pokud nezvítězí a Teplice zároveň porazí České Budějovice. Totéž platí pro brněnskou Zbrojovku, která se v dnešní předehrávce představí na hřišti šestého Liberce. O sestupu obou celků ještě nemůže být jasno po jejich zápasech, ale případně až v neděli.

    Příbram v sobotu přivítá rozjetý Jablonec, který 11 kol po sobě neprohrál, přesto ještě boj o záchranu nevzdala. "Čeká nás velmi náročný soupeř, Jablonec je ve formě. Ale my se nemůžeme dívat na to, s kým hrajeme. Stále se dá hrát o to, co tady všichni chceme," řekl příbramský trenér Jozef Valachovič.

    Jablonec v boji o druhé místo nebere nic než tři body. Příbram porazil ve čtyřech z posledních pěti ligových duelů. "Domácí mají motivaci, budou bojovat. Samozřejmě tabulku vidíme, ale jsou před námi ještě tři zápasy. Musíme koukat hlavně na sebe, abychom udělali co nejvíce bodů," prohlásil kouč Petr Rada, který Příbram v minulosti vedl.

    Sparta ve středeční dohrávce porazila Plzeň 3:1, neprohrála šest kol po sobě a posunula se na druhé místo o skóre před Jablonec. V Mladé Boleslavi, která už má od minulého týdne jistou záchranu, prohráli Letenští poslední dva ligové duely. "Předběhli jsme Jablonec, máme výhodnější postavení. Naším úkolem je druhé místo uhrát. Cílem je kvalifikace do Ligy mistrů, protože je to mimořádná soutěž. Hrozně rád bych ji tady na Spartě na podzim zažil," uvedl trenér Pavel Vrba.

    Slovácko je blízko k historické účasti v pohárech, dosud si zahrálo jen již neexistující letní Pohár Intertoto. Tým z Uherského Hradiště bude mít v případě výhry nad Bohemians 1905 start na evropské scéně téměř jistý a úplnou definitivu může získat díky příznivému výsledku v zápasech Plzně či Liberce. Devátí "Klokani" však bodovali 11 kol za sebou, což je jejich klubový rekord v samostatné lize, a sérii chtějí natáhnout i na Slovácku.

    "Po naší výhře v Karviné a zaváhání Plzně a Libercem jsme v situaci, že čtvrté místo je opravdu blízko. Podle toho musíme k utkání přistoupit. S maximální koncentrací, nasazením, se snahou prosadit se naší hrou," uvedl asistent trenéra Slovácka Jan Palinek.

    Mistrovská Slavia jako jediná v ligové sezoně dosud neprohrála a neporazitelnost v nejvyšší soutěži může po duelu proti Karviné natáhnout už na 44 zápasů. "Zbývají tři kola. Sezona byla svým způsobem unikátní, tak by bylo dobré to dotáhnout do konce bez prohry," řekl trenér Jindřich Trpišovský, jehož svěřence čeká ve čtvrtek finále domácího poháru v Plzni.

    Viktoria při obnovené premiéře trenéra Bílka prohrála na Spartě a zkomplikovala si boj o poháry. Západočeši získali z posledních tří ligových zápasů jen bod a proti Pardubicím tak neberou nic než vítězství. "Musíme vyhrát za každou cenu. Pokud předvedeme tak náročný výkon, co se týká kondice a fyzičky, jako na Spartě, jsem přesvědčený, že už kluci budou odměněni," řekl asistent trenéra Pavel Horváth.

    Osmá Ostrava doma vyzve čtrnáctý Zlín, který nezvítězil už osm kol a po pondělním odvolání trenéra Bohumila Páníka ho do konce sezony povede kouč B-týmu Jan Jelínek. Poslední Opava přivítá desátou Olomouc. Kluby mohou maximálně z 10 procent zaplnit hlediště.