<
14.05.-16.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3376:2983
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3351:5047
    5FC Baník Ostrava3349:4745
    61.FC Slovácko3344:4844
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526

    Poslední kolo základní části FORTUNA:LIGY rozhodne o složení skupin pro finále

    Praha - Sobotní závěrečné 30. kolo základní části FORTUNA:LIGY rozhodne o rozdělení týmů do jednotlivých skupin nadstavby. Pět účastníků šestičlenné skupiny o titul je jasných, ve hře zůstává poslední šesté místo. Bojovat se bude také o desátou příčku, která znamená jistotu záchrany a start v prostřední skupině o Evropu.

    fkjablonec.cz
    Poslední kolo základní části FORTUNA:LIGY rozhodne o složení skupin pro finále

    Vedoucí Slavia po minulé prohře 0:1 ve Zlíně přivítá Olomouc a chce minimálně udržet čtyřbodový náskok před druhou Plzní, která hostí poslední Duklu. Třetí Spartu povede v Opavě po odvolání kouče Zdeňka Ščasného dosavadní asistent Michal Horňák.

    Slavia vyhrála jediné z posledních čtyř kol a její náskok v čele tabulky před mistrovskou Plzní se snížil. Ve středu však červenobílí v semifinále domácího poháru zvítězili v derby nad Spartou 3:0 a na výkon chtějí navázat. O hodně jde i Olomouci, která vyhrála sedm z posledních devíti kol a má šanci na elitní šestku. Potřebuje však v Edenu zvítězit a zároveň spoléhat na to, že šestý Liberec prohraje v předposlední Karviné.

    "Oběma týmům jde o hodně. Moc dobře víme, o co hrajeme. Ve Zlíně jsme to bohužel nezvládli, ale v derby jsme vyhráli 3:0 a výkon byl možná jeden z nejlepších v sezoně. Ale furt je na čem pracovat, řadu šancí jsme neproměnili a nedotáhli," řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

    "Jsem strašně rád, že kolo před koncem máme jistotu minimálně prostřední skupiny. Samozřejmě asi všichni v tuhle chvíli očekávají, že prohrajeme na Slavii. Ale nemyslím si, že tam pojedeme dopředu odevzdaně," uvedl olomoucký trenér Václav Jílek.

    Liberec pět kol po sobě neprohrál a k udržení šestého místa mu stačí v Karviné remíza, případně bodová ztráta Olomouce. Slovan s nadcházejícím soupeřem v lize v dosavadních pěti zápasech neprohrál, Slezané jsou však nabuzení nečekanou minulou výhrou 3:1 na Spartě. Před poslední Duklou mají po dvou vítězstvích za sebou už šestibodový náskok.

    "Na Letné se nevyhrává často a už vůbec ne takovým rozdílem. Kluci byli šťastní a nadšení, já samozřejmě také. Ovšem pořád musíme stát nohama pevně na zemi," uvedl karvinský kouč František Straka.

    Sparta po porážkách 1:3 s Karvinou a 0:3 v poháru se Slavií odvolala trenéra Ščasného a mužstvo dočasně převzal Horňák. Letenští ztrácejí na druhé místo 11 bodů a naopak mají šestibodový náskok před Jabloncem, který se v přímém souboji o čtvrté místo utká s pátou Ostravou. Spartě kvůli disciplinárnímu trestu budou v Opavě chybět fanoušci.

    "Hraje pro nás čas. Kdyby se hrál týdenní cyklus, možná se v tom budou kluci víc patlat. Takhle to nejde - šok, výměna trenéra, jdeme do dalšího zápasu a chceme vyhrát. Musíme se vrátit na vítěznou vlnu," řekl Horňák.

    Kdyby Plzeň v minulém kole v Příbrami zvítězila a neuhrála jen remízu 1:1, mohla na vedoucí Slavii ztrácet už jen dva body. Obhájce trofeje na závěr základní části přivítá poslední Duklu a chce potvrdit pozici nejlepšího týmu doma, kde ze 14 utkání ztratil jen dva body.

    "Oproti zápasu v Příbrami musíme zlepšit ofenzivu. Chceme potvrdit druhé místo a v závěrečné fázi soutěže ještě chceme bojovat o tu nejvyšší příčku," řekl plzeňský kouč Pavel Vrba.

    O desátou příčku se na dálku utkají čtyři týmy. Nejblíže k ní jsou Teplice, které mají na desátém místě o dva body více než Opava, Bohemians 1905 a Slovácko. Poslední dva jmenované týmy čeká v Uherském Hradišti vzájemný souboj, Teplice přivítají Příbram, která už má stejně jako Karviná a Dukla jistotu účasti v nejhorší šestičlenné skupině o záchranu. "Matematika je jasná, když vyhrajeme, nemusíme se na nikoho ohlížet," konstatoval asistent teplického trenéra Pavel Drsek.

    Ve zbylém utkání nastoupí osmá Mladá Boleslav proti devátému Zlínu. V případě remízy si oba týmy pořadí vymění, protože "Ševci" vyhráli podzimní duel.

    Všech osm sobotních zápasů má jednotný výkop v 17:00.