<
09.05.-13.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3274:2880
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3251:4947
    5FC Baník Ostrava3248:4545
    61.FC Slovácko3243:4841
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526

    Plzeň před jarem: Setrvání Krmenčíka vysílá jasný vzkaz, navíc přišel Chorý

    Čtrnáct bodů! Až tak luxusní náskok si do jarní části soutěže bere Viktoria Plzeň, která na podzim bez milosti ničila jednoho soupeře za druhým. Proto je podle expertů i fanoušků o titulu už rozhodnuto, v Plzni ale nechtějí ponechat nic náhodě. Svědčí o tom také to, že odmítli stovky milionů za střelce Michaela Krmenčíka.

    Plzeň před jarem: Setrvání Krmenčíka vysílá jasný vzkaz, navíc přišel Chorý
    Pamatujete na předsezonnní tiskovou konferenci, na níž plzeňský šéf Adolf Šádek mával s větví, s níž chtěl zastavit pásy těžkotonážních tanků obou pražských "S"? Vtipná scénka, která však po úvodních 16 kolech soutěže nabrala zcela jiný rozměr. Byla to totiž právě královna Viktoria, která na podzim nemilosrdně přejížděla jednoho protivníka za druhým. 

    Nejvýraznější posila:


    Parádní jízdou dorovnala svůj vítězný rekord z éry Karla Krejčího (16 výher v řadě) a hlavně se postarala o suverénně nejlepší ligový start v dějinách, což se samozřejmě výrazně promítlo i do tabulky. V ní má Plzeň po podzimu takřka nedostižný náskok, navíc v sezoně, která vítěze pošle s vysokou pravděpodobností přímo do základní fáze Ligy mistrů.  

    "Jsem příjemně překvapený. Čtrnáct bodů před druhou Slavií a třetí Olomoucí je velmi dobrý polštář," přiznal v obsáhlém rozhovoru pro iDnes.cz sportovní ředitel klubu Adolf Šádek, který přesně pojmenoval hlavní příčiny plzeňské dominance. "Pomohlo nám, že tu neproběhla drastická obměna kádru. V létě jsme se vrátili k něčemu, co bylo funkční a čemu jsme věřili. Přišel Pavel Vrba, nejlepší trenér v republice, což je možná ten pomyslný klacek, který funguje pořád stejně. Oprášil se jen systém," má jasno naprosto klíčový muž ve vedení klubu.

    Zároveň ale rezolutně odmítá, že by jeho soubor měl už titul v kapse. "Náskok je velký, jenže není takový, abychom už mohli slavit. Takže mám v ruce pořád jen ten malý klacek a doufám, že mi vystačí na zbytek sezony," krotí Šádek euforii. 


    Že svá opatrná slova myslí zatraceně vážně, nejlépe dokládá fakt, že Viktoria v zimě odmítla všechny nabídky na Michaela Krmenčíka. A některé byly vskutku jako z pohádky! Čtyřiadvacetiletý rodák z Kraslic totiž na podzim nasázel hned 11 ligových branek, navíc táhl českou reprezentaci. Skvělými výkony tak upoutal pozornost třeba anglického Newcastlu nebo holandského Feyenoordu, přičemž prvně jmenovaný klub za něj údajně nabízel částko okolo 350 milionů korun. I takovým penězům ale řekla Plzeň NE!

    ."Už v létě se ozvala Slavia, v zimě Leeds, pak Montpellier, Bordeaux, nakonec Newcastle. Nabídky byly mimořádné a my byli svým způsobem zralí na to, aby nás odvezli k Chocholouškovi," zasmál se Šádek a dodal: "Pan Pelta, bývalý šéf svazu, nám vzkázal, že jsme se zbláznili. Ano, šli jsme do rizika, protože Michal se během jara může zranit nebo ztratit formu, ale taky jsme všem tuzemským konkurentům dali signál, že ligu rozhodně nepovažujeme za hotovou věc."

    Naditým měšcům odolala Plzeň hlavně kvůli vidině Champions League, která je pro klub až příliš velkým lákadlem. "Neznám nikoho, kdo by pochopil, proč jsme Michala neprodali, ale já navzdory většině tvrdím, že český klub může hrát Ligu mistrů. Klidně opakovaně. A pak se i cena našich hráčů zvyšuje. Plzeň chce jít pořád česko-slovenskou cestou, o které si myslíme, že je správná a má sportovní i ekonomický přínos," zdůraznil Šádek.


    Ten neváhal prodloužit smlouvy zkušeným matadorům Davidu Limberskému s Milanem Petrželou a kádr ještě posílil, když přivábil zkušeného stopera Luďka Pernicu s vysokým útočníkem Tomášem Chorým z Olomouce. Pernica stráví jaro ještě v Jablonci, zato Chorý se na západ Čech stěhoval hned. A není žádným tajemstvím, že přichází s tím, aby výhledově nahradil žádaného Krmenčíka. 

    "Chceme být dopředu připraveni na možnost, že nás Michal v létě opustí," přiznal trenér Vrba, který tak na jaře bude mít na výběr ze dvou ofenzivních věží. Je však jasné, že přednost bude dostávat nejlepší ligový střelec, Chorý se navíc v generálce zranil.

    Výsledky v přípravě:

    Plzeň - Ú. n. Orlicí 3:0 
    Plzeň - Domažlice 7:4
    Plzeň - Sokolov 6:0
    Plzeň - Basilej 2:1
    Plzeň - Salcburk 0:5
    Plzeň - Šanghaj 1:5
    Plzeň - L. Varšava 5:1
    Plzeň - Ried 0:0
    Plzeň - Kuej-čou 2:1


    Právě se zraněním pak souvisí největší plzeňská ztráta během zimní pauzy. Už ve 24 letech totiž kariéru ukončil stoper Jan Baránek, který rok a půl laboroval s pochroumaným kolenem.

    Dvojnásobnému mistru české ligy nepomohly ani tři operace během jediného roku... "Lékaři mi řekli, že pokud budu dál hrát, tak do dvou tří let bych mohl skončit s umělým kloubem. To jsem nechtěl riskovat," řekl Baránek, který už má jasno o svém dalším uplatnění. V agentuře Sport Invest bude pracovat jako manažer pro rozvoj hráčů. 

    A i on si jistě přeje, aby Plzeň bez větších potíží dokráčela k titulu. Jakým to bude stylem, naznačí už blížící se souboje v Evropské lize s bělehradským Partizanem...