<
14.05.-16.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3376:2983
    2SK Slavia Praha3267:2376
    3FC Viktoria Plzeň3274:3568
    4FK Mladá Boleslav3351:5047
    5FC Baník Ostrava3349:4745
    61.FC Slovácko3344:4844
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053231:4336
    2FK Jablonec3239:4834
    3FK Pardubice3234:4434
    4SK Dynamo České Budějovice3238:6627
    5MFK Karviná3234:5726
    6FC Zlín3238:6526

    Vysočina pod lupou: Dlouhé čekání na výhru i comeback trenéra Bílka

    Na předposledním místě tabulky stráví Vánoce fotbalisté Jihlavy, kteří před sezonou pomýšleli na klidný střed tabulky. Úvodních 16 kol ale přineslo týmu z Vysočiny hodně zklamání. I přes letní posílení kádru totiž hraje opět o záchranu, což vyústilo ve změnu na trenérském postu. A byla z toho bomba, neboť Jihlavu nepřevzal nikdo menší než legendární Michal Bílek. Dovede svůj soubor na nesestupové příčky?

    Vysočina pod lupou: Dlouhé čekání na výhru i comeback trenéra Bílka

    Jihlava v létě posílila o zajímavá jména. Třeba na pozici stopera dorazil důrazný Antonín Rosa, z hostování se vrátil Bosňan Haris Harba a ofenzivu vyztužil i hbitý Lotyš Davis Ikaunieks. To nejvýraznější jméno ovšem vedení získalo až po prvním kole, kdy definitivně dokázalo přimět k návratu hvězdného odchovance Michaela Rabušice.

    Podzim Vysočiny v číslech:

    Střely: 

    210 (4. místo) 
    "Možností bylo samozřejmě víc, ale mojí první volbou byla Jihlava. Deklarovala o mě velký zájem, což mé rozhodování hodně usnadnilo. Mám tu spoustu známých a kamarádů, i když úplně klíčové to nebylo. Spíš bych řekl, že jsem nabídce Jihlavy nejvíc věřil po fotbalové stránce. To pro mě bylo nejdůležitější," prohlásil pohotový střelec, od kterého fanoušci čekali hlavně góly.

    Po hříchu se ale v lize trefil na podzim jen dvakrát, což je jednoznačně zklamání. Stejně jako výkony celého týmu, jenž v úvodních šesti kolech dokázal jen třikrát skórovat a s pouhými dvěma body na kontě se usadil na předposlední příčce. Vedení tak učinilo rázný krok. Na pozici asistenta přesunulo hlavního kouče Michala Hipp, jehož ve funkci nahradil jeho dobrý kamarád Michal Bílek.

    Příchod úspěšného kouče Sparty i české reprezentace byl pro Vysočinu pochopitelně obrovskou událostí. "Je to tři roky, co jsem odešel od národního týmu, a po fotbalu jsem tak už měl velkou chuť. Proto jsem tu nabídku přijal a jsem rád, že se vracím do ligy. Po šesti kolech má Jihlava sice jen dva body, ale i podle mých informací je zde dobré mužstvo. Doufám, že to tady dokážeme zvednout a co nejdříve se dostaneme ze sestupových vod. To je jeden z mých hlavních cílů," pronesl krátce po svém nástupu.

    Jeho léčba ale zabírala jen pomalu. Z prvních šesti ligových duelů na střídačce Vysočiny dokázal hned čtyřikrát uhrát remízu 1:1, na první vítězství ovšem čekal až do 13. kola, v němž jeho svěřenci porazili 2:1 Mladou Boleslav. Pocit výhry pak Jihlavští prožili do konce podzimu už jen jednou, a to když doma porazili 1:0 Liberec.

    Na to, aby se vymanili z pásma sestupu, to sice nestačilo, na návrat do hry ale ano. Po po první části sezony ztrácí Bílkova armáda na čtrnácté Brno dva body, což je jistě hratelné. Zároveň to ale nic nemění na tom, že Vysočina prožila nejhorší podzim ve své ligové historii a na jaře musí hodně zabrat.

    "Příčin současného stavu je hned několik. Když poprvé vyhrajete až ve 13. kole, tak se to pochopitelně projeví na psychickém rozpoložení. Nepřidaly nám ani zdravotní komplikace ve středu hřiště. Brzy vypadl Šulek, problémy měli Hronek, Urblík i Štěpánek. Evidentně nás trápila produktivita. Jedenáct vstřelených gólů je hodně málo," zhodnotil pro denik.cz Bílek, jenž v průběhu podzimu začal hrát se dvěma útočníky.

    "Chtěli jsme dát do sestavy víc hráčů, kteří mají góly v popisu práce a je větší pravděpodobnost, že se prosadí. To jsme vedle Rabušice předpokládali u Dvořáka s Ikaunieksem," dodal vyhlášený stratég, jehož tým neušel na podzim sankcím od vedení klubu. Jejich součástí je možná i fakt, že šéfové klubu zrušili zimní soustředění v zahraničí a nechají tým potrénovat doma na Vysočině.

    "Souhlasím s tím, že je lepší na týden odjet někam za teplem, ale nedá se nic dělat. Vedení se tak rozhodlo a my se budeme připravovat v domácích podmínkách. Já bych v tom problém bych neviděl," odmítl alibismus Bílek. Mnohem zásadnější je pro něj nejspíš fakt, jak se Jihlavě podaří v lednu doplnit hráčský kádr. Žádné velké změny se však čekat nedají.

    "Během posledního roku došlo k výrazným změnám v mužstvu. Jak před rokem v zimě, tak zejména v létě. Proto neuvažujeme o tom, že bychom pokračovali v razantní obměně. Zodpovědnost v boji o záchranu chceme položit na hráče, které jsme si vybrali a kteří jsou už v týmu," konstatoval sportovní ředitel Vysočiny Milan Bokša, který v těchto dnech intenzivně jedná o setrvání rychlíka Ikauniekse.

    Klub už zato nepočítá s Chorvatem Zvonimirem Blaičem ani útočníkem Rostislavem Šamánkem, naopak se mluví o možném příchodu slávisty Tomáše Součka. "Především ale potřebujeme pravého obránce. Možná přivedeme některého z vytipovaných hráčů na hostování,“ dodal Bokša.


    FOTO: ČTK