<
17.05.-21.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3481:2986
    2SK Slavia Praha3472:2482
    3FC Viktoria Plzeň3475:3969
    4FK Mladá Boleslav3451:5547
    5FC Baník Ostrava3450:4846
    61.FC Slovácko3445:5044
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1FK Jablonec3342:4837
    2Bohemians Praha 19053332:4636
    3FK Pardubice3334:4734
    4MFK Karviná3337:5829
    5SK Dynamo České Budějovice3339:6728
    6FC Zlín3339:6627

    Tři vlaštovky na podzim jaro ještě nedělají, říká kouč Dukly Hynek

    Do sezony vstupoval ještě jako trenér juniorky, u "A" týmu pak působil jako asistent trenéra Šilhavého. Ten se však rozhodl změnit působiště, a tak vedení Dukly povýšilo Jaroslava Hynka do role hlavního kouče. Projevenou důvěru splácí jeden z nejmladších ligových trenérů zatím měrou vrchovatou. Ve třech ligových zápasech dvakrát vyhrál, jednou remizoval a v pohárové soutěži postoupil do osmifinále.

    Tři vlaštovky na podzim jaro ještě nedělají, říká kouč Dukly Hynek
    Začnu gratulací, protože po třech zápasech v nové funkci máte na kontě sedm bodů. Mohl jste si přát lepší výsledek?
    Jsem moc rád, že ta změna měla tak pozitivní charakter. Hlavně v přístupu hráčů, kteří na ni  zareagovali naprosto skvěle a v tréninku i v zápasech pracují pořád naplno. Dávají do toho všechno, je to hlavně jejich zásluha, že se nám teď tolik dařilo.

    Trenér Jaroslav Šilhavý odešel z Dukly poměrně náhle, takže čekal jste, že by vedení mohlo sáhnout po vás?
    Já jsem se na tiskových konferencích vyjadřoval k tomu, že v podstatě byly dvě možnosti. Buď si vedení najde někoho jiného, nebo sáhne pro někoho zevnitř. Tu důvěru jsem dostal já a jsem za to moc rád. Dělám maximum, abych jejich důvěru neztratil. Je to pro klub koncepční krok, ne žádná střelba do prázdna.

    Jak jste se zprávu o svém povýšení dozvěděl? Předpokládám, že jste nad nabídkou neváhal.
    Ještě než padlo definitivní slovo, tak se probíraly možnosti a vedení se mě ptalo, jestli do toho chci jít, s čímž jsem pochopitelně souhlasil a pak už jsem jen čekal na jejich rozhodnutí, ke které variantě se přikloní.

    Co trenér Šilhavý, gratuloval vám mezi prvními?
    Proběhlo to po sms. Gratuloval mi ke jmenování a přál hodně úspěchů s týmem, kromě vzájemných utkání.

    Jak reagovala vaše rodina? Jste teď pracovně vytíženější než předtím?
    Myslím si, že v mládeži je to vytížení větší. Zejména tedy v organizaci dne, kdy se pracuje od rána do večera a zajišťuje se pro hráče vše okolo školy, rodiny, tréninků, atd. a k tréninku se dostanete až okolo páté odpoledne. Teď je toho taky hodně, ale je to nahuštěné, takže jsem doma večer dřív než předtím, pokud se nejedu podívat na tréninkový proces mládeže. Organizačně je to takhle pro rodinu lepší, než když jsem byl u mládeže.

    Vy jste funkci zastával funkci šéfa úseku mládeže. Jak je to teď, musel jste tuto pozici opustit kvůli trenérovi "A" týmu?
    Ono je to o neustálé komunikaci mezi všemi trenéry. Pořád jsem se všemi ve spojení a diskutujeme vše okolo koncepce mládeže a následnému propojení k A-týmu. Neustále se pokračuje v koncepčním nastavení. Komunikačně jsem prostor neopustil, ale funkční věci směrem k SCM po mě přebral Tomáš Kulvajt.

    Jak rozdílné je trénovat mládež a "A" tým?
    U mládeže je potřeba spíše neustále učit novým věcem. U A-týmu je to o větším využívání zkušeností hráčů, získání je pro danou věc.

    Jaký je váš trenérský rukopis? Podle posledních zápasů to vypadá, že Dukla bude dál sázet na ofenzivní fotbal.
    Na ofenzivu se sází už od dob startu s Michalem Prokešem a v pokračování Luboše Kozla. Je to otázka celkové koncepce od nejmladších kategorií po A tým. Snažíme se být maximálně na míči, kontrolovat hru, hrát ofenzivně a kombinačně. Já v tom jenom pokračuji. Navazuji na to, co hráči vnímali jako silnou stránku z předchozích let.

    Do ofenzivy máte hráče jako Olayinku, Beauguela nebo Néstora, dá se říct, kdo je v současnosti pro tým útočníkem číslo jedna, nebo to takhle rozdělené nemáte?
    Každý z nich má na starosti malinko něco jiného a uplatňuje se trochu jinak. Néstor je hodně kreativní a je těžké mu vzít míč. Olayinka dokáže hru ohromně zrychlit svým pohybem a pohotovým zakončením. Beauguel je zase hráč, který si umí najít prostor, zakryje spoustu míčů a v pokutovém území je přesný. Takže celkově to jsou zajímavé typy a všichni mají předpoklady ke kreativní, ofensivní hře.

    Jean-David Beauguel teď v lize skóroval po třiceti zápasech. Je na něm znát, že ten gól už potřeboval? Spadlo to z něj?
    Tam je to spíš otázka jeho zdraví, které mu trochu kolísá a přibržďují ho drobná zranění. V minulé sezóně byl půl roku mimo kvůli zranění kotníku. Tím, že nehrál, se do toho nemohl dostat. Od léta je to ale už jiné, je na něm vidět chuť hrát a dávat góly. On na tréninku góly dává. Věřím, že pokud se dostane do plynulejšího tréninku, bude mu to tam víc padat i v zápasech.

    ed sezónou se mluvilo o tom, že by Dukla chtěla hrát ve středu tabulky. Nepomýšlíte teď výš, nebo to jsou reálné le?
    Já si myslím, že ty poslední tři zápasy na podzim jsou vlaštovky, které ještě jaro nedělají. Narazili jsme na týmy, které nám jsou výkonnostně podobné a nám se ty zápasy skvěle povedly. Ale teď nás čekají mužstva, která dokáží hrát ohromně kompaktně, potrestají každou chybu a mají spoustu zkušeností.  Takže je před námi ještě spousta těžké práce v tréninku i zápasech. V ofenzivě se nyní daří, ještě je potřeba zapracovat na defenzivě. A co se týče cílů? Proběhlo hodně změn, čeká nás práce na vyhodnocení perspektivy, doplnění a následně stabilizace týmu. Současné cíle jsou zvládnout podzim tak, abychom měli více klidu na budování perspektivního týmu.


    FOTO: fkdukla.cz