<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Jihlava před ligou: Čeká ji další boj o záchranu, nebo prožije historický úspěch?

    Od svého návratu do první ligy v roce 2012 se Jihlava stala stabilním členem soutěže, ale její fanoušci se stále nedočkali výsledkového progresu. Klub se ve třech ze čtyř sezon dostal do elitní desítky, ale v té uplynulé opět bojoval o záchranu. Tomu by se tentokrát chtěli na Vysočině vyhnout.

    Jihlava před ligou: Čeká ji další boj o záchranu, nebo prožije historický úspěch?


    Ve stínu ekonomicky silnějších týmů může jihlavský klub působit jako chudý příbuzný, ale opak je pravdou. Mužstvo z hranice Čech a Moravy si sice nemůže dovolit milionové nákupy, přesto má být na co hrdé, protože dokázalo vybudovat pěkné a moderní zázemí. Jihlava už v minulých sezonách několikrát ukázala, že na svém útulném stadionu dokáže zaskočit také adepty na mitrovský titul. 

    Nejvýraznější posila:

    Vedení klubu, jeho fanoušci i samotní hráči už by ale rádi viděli výsledkový progres a dosáhli na výraznější úspěch. Tím je zatím osmé místo ze sezony 2013/2014, na které už český celek nedokázal navázat. Jednou skončil desátý a v minulé sezoně dokonce o jednu pozici níž. V uplynulé sezoně ale byly důvody prosté.

    Vysočina inkasovala 54 gólů a po sestupujícím Baníku měla druhou nejhorší obranu celé soutěže. Během zimy došlo k příchodu nového trenéra, který měl nahradit sportovního manažera Milana Bokšu, dočasného kouče prvního týmu. Vedení týmu lovilo na Slovensku, odkud přivábilo bývalého hráče Michala Hippa.

    Slovenský trenér sice na jaře získal o bod méně, než tým vybojoval na podzim, ale svému týmu vtiskl určitou tvář. Všichni kolem jihlavského klubu věří, že to v novém ročníku přinese ovoce, ale zároveň si uvědomují, že cesta za úspěchem bude ještě dlouhá. Pozitivem však mohou být výsledky přípravy, která Vysočině celkem vyšla.

    Dosavadní výsledky v přípravě:

    Jihlava - Táborsko 3:0
    Jihlava - Pardubice 1:1
    Jihlava - Znojmo 7:3
    Jihlava - Zlín 2:1
    Jihlava - Brno 1:2
    Jihlava - Hradec 1:2
    Jihlava - Duisburg 1:2
    Jihlava - Başakşehir 2:0

    Jihlava na úvod zdolala Táborsko 3:0, následně remizovala 1:1 s Pardubicemi a po výhrách nad Znojmem a Zlínem ovládla Perleťový pohár v Žirovnici. V dalších zápasech jihlavský celek výsledkově stagnoval a s Brnem, Hradcem i německým Duisburgem prohrál shodně 1:2. V utkání s tureckým Başakşehirem se ovšem vrátil na vítěznou vlnu, kterou bude chtít potvrdit v generálce na první ligový duel s Plzní proti Českým Budějovicím.

    "Na závěr herního soustředění jsme po dobrém a zodpovědném výkonu porazili nepříjemného a silného soupeře. K utkání jsme přistoupili velmi poctivě a zodpovědně. Dobře jsme se vyrovnali i s faktem, že jsme na předzápasovou přípravu neměli dostatek času, neboť se nám na cestě do Salzburgu porouchal autobus," uvedl po cenném skalpu kouč Michal Hipp.

    Bývalého československého reprezentanta těší, že jeho tým dokázal i přes porážky odehrát velmi vyrovnané zápasy. "Jsem za výhru rozhodně rád, neboť po třech porážkách 1:2, kdy jsme proti Brnu a Hradci rozhodně nebyli horším celkem, jsme potřebovali uspět. Dodá nám to klid a sebevědomí do ligového startu,“ věří Hipp a dodává: "Po Başakşehiru platí, že jediným soupeřem, který nás v letní přípravě přehrál, byl německý Duisburg."

    Slovenský trenér si pochvaluje podmínky v rakouském Therme Geinberg, ale stěžovat si nemůže ani v domácích podmínkách. Jihlava totiž položila na tréninkovou plochu nový trávník, což si realizační týmy i samotní hráči pochvalují. "V jarních a podzimních měsících nás dlouhodobě trápilo nefungující odvodnění tohoto hřiště. Omezovalo možnosti jeho tréninkového a zápasového využití, tudíž jsme se rozhodli přistoupit k jeho rekonstrukci," vysvětlil krok vedení technický manažer Jindřich Březina.

    Změny v kádru:

    Přišli:

    Harba (Sarajevo, NH), Zoubele (Brno), Ikaunieks (Liepaja, H), Rosa (Ružomberok), Pedro (juniorka), Šamánek (Znojmo), Blaič (Zrinjski), Záviška (Sparta), Urblík (Nitra)

    Odešli:

    Kukol' (Myjava), Kučera (Plzeň, NH), Voltr, Bazal (oba Slavia, NH), Šourek (Dynamo ČB), Vejmola (Ml. Boleslav), Jungr (konec kariéry), Demeter, Opluštil, Nerad (hostování v jednání), Marek (konec smlouvy), Klíma (Znojmo, H)

    Nového pažitu si užívají také posily jedenáctého týmu uplynulé sezony. Z hostování v Sarajevu se vrátil střelec Haris Harba, z Lotyšska dorazil útočník Davis Ikaunieks a klub angažoval také znojemského záložníka Rostislava Šamánka. Obranu naopak vyztužili Antonín Rosa z Ružomberoku a Zvonimir Blaič ze Zrinjskiho Mostaru. Velmi dobře se v přípravě jevil zkušený Lukáš Zoubele.

    Kromě něho tým posílili mladí Jan Záviška ze Sparty a Jozef Urblík z Nitry. Do Myjavy naopak zamířil Vladimír Kukol', do Plzně se vrátil Tomáš Kučera a smlouvy skončily Tomáši Markovi s Ondřejem Šourkem. Záložník Marek Jungr pro změnu ukončil kariéru, zatímco Radku Voltrovi s Josefem Bazalem skončilo hostování ze Slavie. Několik dalších hráčů pak zamířilo na hostování a současný tým by měl vstoupit do nové sezony v aktuální podobě. 

    "Každý hráč bojuje o svoji šanci, snaží se mne zaujmout, ukázat, co v něm je, a prokázat, že náleží do základní sestavy. Mne těší, že mám nyní dostatek hráčů na výběr. Věřím, že se dokážeme trefit do správné jedenáctky na úvod ligy," přiznal na klubovém webu hlavní lodivod jihlavského celku.

    Jihlava by tak chtěla mít příjemnější sezonu, než tomu bylo v předešlých dvou ročnících. Podle papírových předpokladů by ji měl čekat boj v dolní polovině tabulky, ale třeba Vysočina naváže na dobré výkony z přípravy a dokáže je proměnit v ligové body. Minimálně za stabilizování klubu a vytvoření slušných podmínek z posledních let by si úspěch zasloužila.

    Jihlava očima experta Františka Komňackého: 

    "Přijde mi, že Jihlava už delší dobu přešlapuje na místě. Ambice nejsou tak velké jako u jiných týmů a už je na čase, aby přišel výsledkový i herní progres. Vedení klubu je ovšem velmi seriózní a mohu potvrdit, že se v Jihlavě pracuje výborně. Bohužel se ale v poslední době nepodařilo kromě Mešanoviče objevit hráče, který by prorazil. Vedení se snaží dělat maximum a celému týmu vytváří dobré podmínky, přesto vidím Jihlavu na boj o záchranu. Věřím však tomu, že to podobně jako v předchozích sezonách zvládne a první ligu udrží."


    FOTO: fcvysocina.cz

    K tématu