<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    7. kolo, Základní část | neděle 03/09/2023, 18:00 | Fortuna Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 17 352 diváků (90 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Pražané zvítězili po dvou soutěžních zápasech. Ve čtvrtek prohráli ve venkovní odvetě 4. předkola Evropské ligy s Luhanskem 1:2, ale díky domácímu triumfu 2:0 postoupili do skupiny. Slávisté udrželi neporazitelnost v této sezoně nejvyšší soutěže, částečně napravili minulou remízu v Jablonci a před reprezentační přestávkou jim patří v tabulce druhé místo o skóre za obhájcem titulu Spartou. Karviná prohrála popáté z posledních šesti kol a je čtrnáctá.

    Trenér Slavie Trpišovský udělal oproti čtvrteční odvetě hned sedm změn v základní sestavě. Místo brankáře Koláře, který se podepsal pod oba góly proti Luhansku, poprvé v sezoně naskočil mezi tyče Mandous. Úvod si ale rozhodně představoval jinak. Hostující Čavoš v šesté minutě vyhrál souboj před vápnem, přiťukl Akinyemimu a ten sám před gólmanem nezaváhal. Nigerijský útočník skóroval podruhé v ligové sezoně.

    Hosté cenné vedení brzy hodně lacino ztratili. Také karvinskému Holcovi, který posílil Slezany v pondělí, soutěžní premiéra v této sezoně mezi tyčemi brzy poněkud zhořkla. Slovenský bývalý gólman Sparty se při rozehrávce nechal obrat Tijanim a nigerijský útočník ve 13. minutě bez problémů z úhlu do opuštěné branky srovnal.

    Ve 28. minutě mohl otočit stav Bořil, ale o kousek minul. Favorit tak dokonal obrat až za dalších 10 minut, kdy po rychlém brejku a Bořilově zpětné přihrávce od postranní čáry o zem a s lehkou tečí obránce poslal balon do sítě Jurásek. Dvacetiletý talent navázal na čtvrteční "postupový gól" proti Luhansku.

    Ve 40. minutě po přímém kopu zahrál karvinský Svozil ve vápně rukou a sudí Starý po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil penaltu. Jurečka, který v předešlém kole nedal pokutový kop při remíze 1:1 Jablonci, tentokrát uspěl. Nejlepší střelec minulé ligové sezony protrhl čekání na první gól v tomto ročníku nejvyšší soutěže.

    Po změně stran domácí s přehledem kontrovali průběh. V 58. minutě Wallem nepřekonal Holce, v 70. minutě už ale po přihrávce z levé strany usměrnil míč do sítě po chvilce na trávníku střídající Chytil. Letní posila z Olomouce skórovala po více než měsíci.

    V 75. minutě se mohl prosadit i další střídající hráč Ogungbayi, radost z premiérové branky za "áčko" Slavie mu zkazila tyč. Z pokračující akce ale Fleišman ve vápně nedovoleně poslal na zem Wallema a sám faulovaný z penalty dloubákem ve stylu Antonína Panenky zvýšil na 5:1. V české lize zaznamenal první gól a zároveň druhý soutěžní za Pražany.

    V 80. minutě mohl snížit Papalelé, ale Mandous jeho hlavičku zneškodnil. Na druhé straně Holce nepřekonal Ogungbayi, ani dorážející Jurečka. Slavia si i tak připsala nejvyšší výhru v sezoně, pět branek naposledy dala v květnu při vítězství 6:0 nad Bohemians 1905. Červenobílí v lize doma už 22 utkání po sobě bodovali. Karviná minule v Edenu senzačně vyhrála 1:0, tentokrát ale zaznamenala už čtvrtou venkovní porážku v ročníku. Minule podlehla na Spartě 1:3.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Zápas přinesl spoustu zajímavých situací, z naší strany velmi dobrý týmový výkon s dobrými individuálními výkony od všech hráčů na hřišti. Vstoupili jsme poměrně aktivně, pak jsme od soupeře inkasovali gól, který nás trochu vyprovokoval k ještě aktivnějšímu výkonu. Věděli jsme, že zápas musíme otáčet. Dařilo se nám otáčet hru, ze stran jsme si vytvářeli nebezpečné situace. Velmi dobrý výkon v ofenzivní části. Využili jsme šance a už do poločasu jsme to dokázali otočit na 3:1. I díky aktivnímu výkonu soupeře se hrál také v druhém poločase zajímavý fotbal. Přidali jsme ještě dva góly a další vyložené šance neproměnili. Jsem rádi, že jsme utkání po evropském zápase a návratu z něj zvládli."

    Tomáš Hejdušek (asistent trenéra Karviné): "Soupeř vyhrál zcela zaslouženě, měl daleko více šancí. Mrzí mě to, že když tak dobře vstoupíme do zápasu a dostaneme se do vedení, tak se nám to pak nepochopitelnou brankou na 1:1 celé zbortí. Holce budeme dál podporovat. On sám ví, kde udělal chybu, je to inteligentní kluk. Ano, chyboval, ale on nám to vrátí. Možná kdybychom déle drželi stav 1:0, domácí by třeba více znervózněli. Neříkám, že by nevyhráli, ale mohlo to být jiné. V prvním poločase kluci vůbec nehráli špatně. Chtěli jsme být aktivnější než na Spartě, držet soupeře dál od brány, ale výsledek je ještě krutější. Dostáváme hodně branek, ale já jsem pořád pozitivní. Hráli jsme se špičkou české ligy, teď před sebou máme zápasy pravdy."

    SK Slavia Praha - MFK Karviná 5:1 (3:1)

    Branky: 13. Tijani, 38. Jurásek, 43. Jurečka z pen., 70. Chytil, 76. Wallem z pen. - 6. Akinyemi.
    Rozhodčí: Starý - Mokrusch, Vodrážka - Kocourek (video).
    ŽK: Masopust, Zafeiris, Bořil, Ogungbayi - Memič, Boháč, Bederka, Svozil.
    Diváci: 17.352.

    Slavia: Mandous - Masopust (46. Ogbu), Holeš, Bořil - Tomič, Zafeiris (84. Van Buren), Oscar, Wallem (77. Hromada) - Jurásek (69. Ogungbayi), Jurečka - Tijani (69. Chytil). Trenér: Trpišovský.

    Karviná: Holec - Mikuš (26. Soukeník), Bederka, Svozil, Fleišman - Krčík - Memič (61. Ezeh), Čavoš, Boháč (61. Papalelé), Bartl (74. Ražnatovič) - Akinyemi (74. Doležal). Trenér: Luhový.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.