<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    4. kolo, Základní část | sobota 12/08/2023, 18:00 | Stadion Střelnice | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 5 684 diváků (100 % z kapacity 5 690)
    Video
    Reportáž

    Pražané rozhodli o vítězství už v první půli, kdy vstřelili všechny branky. Nejprve se dvakrát trefil Martin Vitík, po něm se prosadili Martin Minčev, Kaan Kairinen a Tomáš Wiesner. Po hodině hry snížil bývalý sparťan Václav Drchal. Letenští vyhráli v nejvyšší soutěži v Jablonci po čtyřech zápasech. Severočeši si připsali nejvyšší domácí porážku v historii samostatné ligy.

    Dánský trenér Pražanů Brian Priske oproti duelu v Kodani udělal hned osm změn v sestavě, mimo základní jedenáctku zůstali například kapitán Krejčí nebo trio ofenzivních hráčů Birmančevič, Haraslín, Kuchta. Ligový debut v základní sestavě Sparty si odbyli stoper Gomez, záložník Ryneš a útočník Sejk, který v minulé sezoně hostoval v Jablonci.

    Severočeši se kvůli rekonstrukci trávníku po třech kolech venku poprvé v sezoně představili doma. Sparta začala aktivně, po necelé minutě vypálil zpoza vápna Minčev, brankář Hanuš ale jeho pokus zneškodnil. V páté minutě Pešek přistrčil do šestnáctky míč Lacimu, ale albánský záložník domácího gólmana nepřekonal.

    Ve 12. minutě se už hosté dočkali vedení, když Kairinen od rohového kopu našel ve vápně Vitíka a mládežnický reprezentant zamířil přesně k tyči. Dvacetiletý stoper se v lize trefil poprvé od loňského dubna.

    Ve 27. minutě se pak Vitík na zadní tyči prosadil hlavou a opět po Kairinenově centru. Sparťanský hráč premiérově v kariéře vstřelil dvě branky v jednom ligovém utkání a zdvojnásobil svůj střelecký účet v nejvyšší soutěži. Všechny čtyři trefy zaznamenal ve venkovních duelech.

    Po půlhodině hry Wiesner přihrál Lacimu, ten obešel Hanuše, z úhlu však napálil jen boční síť. V 35. minutě si Minčev naběhl za hostující obranu na Laciho přihrávku a překonal domácího brankáře. Bulharský hráč si připsal první trefu v ligovém ročníku.

    Za další čtyři minuty Kairinen zakroucenou střelou zpoza šestnáctky nedal Hanušovi šanci. Finský středopolař se zapsal mezi střelce v české lize poprvé od února. V nastavení úvodního dějství Laci naservíroval míč do vápna na hlavu Wiesnera a sparťanský bek či záložník se prosadil ve druhém kole po sobě. Pražané ve druhém ligovém duelu za sebou dali pět branek a se 13 góly mají nejlepší útok v lize.

    Severočeši odehráli svůj nejhorší poločas v historii samostatné nejvyšší soutěže. Naopak Sparta v první půli v lize od rozdělení federace zvítězila o pět branek počtvrté (z toho třikrát poměrem 5:0), naposledy se jí to povedlo předloni v květnu proti Brnu, kdy už v úvodním dějství padly všechny góly při její výhře 6:1. Podle CS Fotbal Letenští v prvním poločase skórovali venku pěkrát v ligovém utkání naposledy v červnu 1948 v Žilině.

    Hned po změně stran málem Pražané skórovali pošesté, Pešek ale zamířil z vápna vedle. Po hodině hry snížil střelou z dálky k tyči Drchal, který v červenci přestoupil do Jablonce ze Sparty. V ligové sezoně skóroval poprvé.

    Hosté se nadále tlačili do zakončení, větší příležitost si už ale nevypracovali. Pražané venku v lize od loňské říjnové porážky 0:4 na Slavii neprohráli už 13 utkání po sobě.

    Ohlasy:

    Radoslav Látal (trenér Jablonce): "Těžko se mi mluví. Byl to poločas hrůzy, to jsme viděli všichni. Určitě to ovlivnily první dvě branky, které jsme dostali ze standardních situací. Už před nimi ale Sparta měla dvě pološance, z nichž zahrozila. Ve druhém poločase jsme to chtěli alespoň důstojně odehrát. Dali jsme aspoň jeden gól a bylo to podstatně lepší. I když Sparta slevila, couvala a nechodila tolik do presinku. Aspoň druhou půli jsme odehráli důstojně po zpackaném prvním poločase."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Mám velkou radost z výsledku a předvedené hry. Když uděláte tolik změn, počítáte s možností, že to možná bude v utkání trochu drhnout. Základní sestavu ale musím hodně pochválit. Kluci odehráli úžasné utkání, hráli jednoduše a drželi se herního plánu. Víme, že jsou velmi kvalitní a dnes to ukázali."

    FK Jablonec - AC Sparta Praha 1:5 (0:5)

    Branky: 60. Drchal - 12. a 27. Vitík, 35. Minčev, 39. Kairinen, 45.+1 Wiesner.
    Rozhodčí: Batík - Hájek, Paták - Radina (video).
    ŽK: Martinec, Alégué, Černák - Sejk, Sadílek.
    Diváci: 5684.

    Jablonec: Hanuš - Tekijaški, Martinec, Hurtado - Nykrín (46. Čanturišvili), Považanec (46. Hübschman), Houska (80. Jovovič), Kratochvíl, Pleštil (69. Černák) - Drchal, Chramosta (46. Alégué). Trenér: Látal.

    Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen (61. Vydra), Gomez - Wiesner, Laci, Kairinen (46. Pavelka), Ryneš - Pešek (67. Karabec), Minčev (67. Olatunji) - Sejk (80. Sadílek). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.