<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Jablonec v Ďolíčku padl, klokani rozhodli v první půli

    Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v utkání 26. kola FORTUNA:LIGY v duelu tabulkových sousedů Jablonec 2:0 a posunuli se na 10. příčku před svého soupeře. Vršovický tým se radoval z výhry poprvé na jaře a po sérii 10 zápasů. O vítěznou branku se postaral Michal Beran, druhý gól ještě do přestávky přidal den před 29. narozeninami kapitán týmu Lukáš Hůlka.

    fkjablonec.cz
    Jablonec v Ďolíčku padl, klokani rozhodli v první půli
    26. kolo, Základní částBOH2:02:0FKJ

    Bohemians se v duelu dvou remízových "králů" soutěže vydařil první poločas. Ve 13. minutě pronikl Prekop do šestnáctky a naservíroval míč před odkrytou branku Hálovi, jenže toho stačili obránci v rozhodující moment zblokovat. Po rohu hlavičkoval Křapka, ale jen slabě. Pak však Hůlka před velkým čtvercem přiťukl Beranovi, který napřáhl a trefil se přesně k tyči. Beran zaznamenal druhý gól ve FORTUNA:LIZE a první od května 2020. Diváci v Ďolíčku se mohli radovat poprvé po 420 minutách bez vstřelené branky, naposledy se na domácím hřišti trefil Prekop v listopadovém utkání 15. kola proti Karviné (1:0).

    Nedlouho poté měl jablonecký Hollý šanci zblízka vyrovnat, ale brankář Valeš mu včas zmenšil střelecký úhel. Domácí byli aktivnější, Prekop v nadějné pozici přestřelil branku.

    Bohemians přesto své vedení zvýšili, pět minut před přestávkou rozehrál Kovařík rohový kop přesně a Hůlka hlavou skóroval. Po asistenci tak kapitán i gólem nadělil sám sobě dárek k nedělním narozeninám. V sezoně se zapsal mezi střelce podruhé. "Klokani" mají nadále s 24 vstřelenými góly nejhorší útok ligy.

    Ve druhém dějství mohl náskok ještě zvýšit Hála, slabou ránu však nasměroval jen do brankáře. Střídající Shejbal pak běžel sám na gólmana a domácí se po Houskově zákroku domáhali vyloučení pro jabloneckého hráče, rozhodčí Černý však kontakt jako faul neposoudil. Místo gólů přibývaly na straně vršovického celku hlavně žluté karty. Domácím se zranili stoper Petrák i gólman Valeš, do branky se tak poprvé v sezoně FORTUNA:LIGY postavil Soukup. V závěru se vytáhl proti šanci Martince.

    Pražané si po dlouhé době vylepšili bilanci v Ďolíčku, doma v lize zvítězili podruhé z posledních 8 duelů a získali tam 17 z celkových 31 bodů v sezoně.

    Ohlasy:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Pro nás všechny důležité vítězství. První poločas jsme hráli velmi slušně, koncentrovaněji proti posledním zápasům. Vytvořili jsme si tlak a dali branky, dvougólový náskok je lichotivý. Hru komplikoval vítr, druhý poločas mohl být aktivnější a měli jsme lépe dohrát některé akce. Takhle jsme byli trochu nervóznější, hráči asi pořád měli v hlavách poslední nerozhodný zápas se Zlínem. Nemyslím si, že výhra není zasloužená, hlavní jsou ale tak jako tak tři body. Beran se konečně trefil, hraje hezky, ale zrovna v přípravě jsem mu vyčetl, že nemá čísla. Během srazu, který jsem strávil u reprezentace, jsem byl s realizačním týmem neustále ve spojení, každý den ráno jsme měli mítink. Jinak jsme letos snad začarovaní, během pauzy jsme přišli o další dva hráče a teď se zranil i gólman. Jindřišek šel na operaci kýly a Mužík také absolvoval menší zákrok, který nesouvisí s fotbalem. Dějí se nám různé těžkosti, ale když jsou vztahy korektní, jen z toho vytěžíte, jste pak odolnější."

    Radoslav Látal (trenér Jablonce): "Zápas rozhodl důraz ve vápně. My jsme se tam také dostávali, ale nic z toho nevytěžili. Bohemka nás přehrála důrazem a agresivitou. Myslel jsem, že nám reprezentační přestávka pomůže, jenže nám spíš uškodila. Vypadlo nám během ní osm hráčů ze sestavy, někteří se ze srazů vrátili se zraněním. Se složením jedenáctky jsme tedy měli obrovské problémy. Ale nevymlouváme se, s tímto výkonem nelze pomýšlet na úspěchy. V úterý nás čeká odložený pohárový zápas, což nám taky nepřidá. Ještě jsme o poločase stáhli nachlazeného Chramostu, hrál také pod prášky. Moc se nám stav mužstva nelepší, jde spíš o dlouhodobá zranění. A tady navíc na delší dobu vypadl také Drchal, má vyhozenou klíční kost. Je to špatné, musíme si nějak pomoct. Plzeň má na rozdíl od nás kam sáhnout, ale nedáme jí svou kůži lacino."

    Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 2:0 (2:0)

    Branky: 22. Beran, 40. Hůlka.
    Rozhodčí: Černý - Podaný, Dresler - Zelinka (video).
    ŽK: Petrák, Hála, Beran, Hůlka, Shejbal, Vondra, Kadlec, Hybš, Veselý (trenér) - D. Souček, F. Souček, Houska.
    Diváci: 5895.

    Bohemians: Valeš (78. Soukup) - Křapka, Petrák (70. Köstl), Vondra (90+7. Puškáč) - Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (78. Hybš) - Hála (70. Shejbal) - Prekop, Ristovski. Trenér: Veselý.

    Jablonec: Hanuš - F. Souček (90. Hübschman), Tekijaški, D. Souček - Kanakimana (90. Gaši), Kratochvíl, Martinec, Čanturišvili - Drchal (85. Velich), Hollý (79. Alégué), Chramosta (46. Houska). Trenér: Látal.