<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222

    Rychlý nástup Plzně rozhodl, Viktoria vyhrála na půdě Bohemians

    Praha - Fotbalisté Plzně v 21. kole FORTUNA:LIGY zvítězili na stadionu Bohemians 1905 2:0 a upevnili si třetí místo v tabulce. Západočeši rozhodli zápas v Ďolíčku už v úvodních 12 minutách, během nichž se trefili Tomáš Chorý a nejlepší týmový střelec v sezoně Pavel Šulc.

    bohemians.cz
    Rychlý nástup Plzně rozhodl, Viktoria vyhrála na půdě Bohemians
    21. kolo, Základní částBOH0:20:2PLZ

    Viktoria navázala na vítězství 1:0 z úterní dohrávky v Ostravě a v lize posedmé za sebou bodovala. Plzeňští mají na třetím místě neúplné tabulky už sedmibodový náskok před čtvrtým Slováckem, stejný rozdíl jim schází k druhé Slavii. Západočeši porazili Bohemians podruhé za sebou a v Ďolíčku bodovali v posledních šesti zápasech. Pražané už šest kol nezvítězili a jsou desátí.

    Západočeši kvůli karetním trestům postrádali Dweha s Kopicem a trenér Koubek, který v minulosti vedl Bohemians, tak musel udělat změny v základní sestavě. Poprvé od konce října nastoupil v lize bývalý křídelník "Klokanů" Mosquera a premiérový soutěžní start za Viktorii si připsala jedna ze zimních posil Souaré.

    Jednadvacetiletý francouzský krajní hráč byl od úvodu velmi aktivní a už ve čtvrté minutě si mohl debut v české lize zpříjemnit gólem, po Chorého přihrávce napříč vápnem ale minul odkrytou branku. Za další minutu už favorit vedl.

    Sudí Rouček od úvodu na obou stranách pouštěl hraniční zákroky, po pádu Kovaříka v souboji s Caduem nechal pokračovat hru a Chorý po přihrávce brazilského krajního hráče sám před Reichlem nezaváhal. Vysoký útočník skóroval popáté v ligové sezoně.

    Západočeši v úvodu těžili z rychlých akcí. Na konci 12. minuty Mosquera z levé strany nacentroval do vápna a Šulc povedeným volejem technicky poslal míč ke vzdálenější tyči. Nejlepší týmový střelec ligové sezony se prosadil už podeváté v tomto ročníku nejvyšší soutěže a ztrácí jediný gól na vedoucí duo tabulky kanonýrů Jurečku a Havlíka.

    Zaskočení Bohemians se postupně trochu oklepali a snažili se o kontaktní branku, za celou první půli si ale nevytvořili žádnou vyloženou šanci. Bývalého brankáře Pražanů Jedličku lehce vylekal jen přímý kop ve 33. minutě v podání někdejšího plzeňského záložníka Kovaříka, jenž těsně minul horní roh. Už chvíli předtím museli domácí střídat, otřeseného Matouška po souboji s Hranáčem nahradil Hrubý.

    Do druhé půle vstoupili Bohemians tlakem a zahrávali několik rohových kopů, ve finální fázi však potvrzovali, že mají se 17 góly nejhorší útok soutěže. V 69. minutě na opačné straně napřáhl těsně za vápnem plzeňský Kalvach, jubilejní 200. ligový duel ale gólem neoslavil, neboť o kousek minul.

    V 77. minutě zasáhl Kovařík loktem unikajícího Vydru, způsobil mu tržnou ránu v obličeji, benevolentní sudí Rouček se ale ani po konzultaci s videorozhodčím k zákroku nevrátil. Hostující útočník se po ošetření za chvíli vrátil na trávník, v 83. minutě postupoval sám na Reichla, po kličce domácímu gólmanovi upadl, Rouček ale rozpažil. Poté další velké šance neproměnili Šulc a Cadu, Viktorii už to ale mrzet nemuselo.

    Ohlasy

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Paradoxně jsme měli velmi dobrý vstup do utkání. Dvě tři minuty, než jsme inkasovali, byly z našeho pohledu velmi slušné. Další vývoj lemovalo to, že jsme Plzni hloupou ztrátou nabídli rychlý protiútok. Byl to takový dárek. Pustili jsme tím hosty na koně, šli do vedení 1:0. Námi to otřáslo, pak jsme na 10 až 15 minut vypadli ze hry a hráli s velkým respektem. Plzeň to orámovala druhou brankou, kterou nějakým způsobem utkání vyřešila. Pak hrála z bloku na rychlé protiútoky. Nějaký tlak jsme si vytvořili, zejména v druhé části, ale Plzeň si to rutinně hlídala. Chyběla nám jednoduše řečeno kvalita v útočné fázi, rozdíl byl ve vápnech. Plzeň tam měla větší individuální kvalitu, to rozhodlo. Když proti takhle silnému soupeři potřebujete vstřelit branku, je potřeba využít i standardních situací. Pokud máte 11 rohů, z toho byste aspoň jednu branku vstřelit mohli. Mrzí mě, že jsme to nedokázali aspoň zdramatizovat."

    Miroslav Koubek (trenér Plzně): "Měli jsme jako vždy nějaký taktický plán a dnes nám vyšel dokonale. Chtěli jsme se pokusit velmi aktivní a odvážnou hrou ve vysokém postavení zaskočit Bohemku. Dařily se nám akce, byly tam dobré náběhové situace. Senzační gól Tomáše Chorého, pak na 2:0 trefil volej Šulcík (Šulc). V tu chvíli jsme byli i produktivní. Když vedete po 12 minutách 2:0, tak se samozřejmě lépe hraje. Pak nebylo v plánu bránit výsledek. Bohemka hlavně v druhé půli na nás vletěla, musím smeknout klobouk, jak nás zatlačila. Ale celkem jsme měli utkání pod kontrolou a s přehledem se ubránili. Měli jsme ještě brejkové situace, největší Matěj Vydra. Na moje gusto to bylo v druhém poločase až příliš zalezlé, ale měli jsme v úterý Ostravu. Anglický týden jsem završili šesti body z venku. V tuto chvíli můžeme konstatovat, že se nám podařil vstup do jara."

    Bohemians Praha 1905 – FC Viktoria Plzeň 0:2 (0:2)

    Branky: 5. Chorý, 12. Šulc.
    Rozhodčí: Rouček – Ratajová, Slavíček – Volek (video).
    ŽK: Hrubý, Vondra, Jindřišek, Köstl, Hybš – Cadu.
    Diváci: 6 237.

    Bohemians: Reichl – A. Kadlec (65. Hála), Vondra, Hybš – Köstl, Beran, Jindřišek (65. Kozák), Kovařík (81. Mužík) – Matoušek (24. Hrubý), Prekop (81. Puškáč) – Ristovski. Trenér: Veselý.

    Plzeň: Jedlička – Hranáč, Hejda, Jemelka – Cadu, Kalvach, Červ (89. Traoré), Souaré – Šulc, Mosquera (71. Vydra) – Chorý (83. Valenta). Trenér: Koubek.