<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Čtvrtá výhra v řadě: Sparta uspěla na půdě Pardubic, dvakrát se trefil Krejčí

    Fotbalisté Sparty zvítězili v 17. kole FORTUNA:LIGY v Pardubicích 2:1. Čtvrtou výhru Pražanů v lize za sebou zařídil dvěma brankami kapitán Ladislav Krejčí, za domácí se prosadil Tomáš Zlatohlávek. Obhájci titulu vedou neúplnou tabulku o pět bodů před městským rivalem Slavií, jejíž duel ve Zlíně byl odložen. Východočeši prohráli čtvrté kolo po sobě a znovu o gól a zůstali čtrnáctí.

    sparta.cz
    Čtvrtá výhra v řadě: Sparta uspěla na půdě Pardubic, dvakrát se trefil Krejčí
    17. kolo, Základní částPCE1:21:1ACS

    Utkání Pardubic se Spartou se odehrálo jako jediné z dnešních tří původně plánovaných. Celkem se v 17. kole uskutečnily jen dva z osmi zápasů, ostatní byly odloženy kvůli sněžení a nezpůsobilému terénu. V Pardubicích naopak připravili na první pohled bezchybnou hrací plochu.

    Poprvé od konce července se do branky Pardubic v ligovém utkání postavil dvacetiletý Kinský. Kvůli dohodě klubů postrádali Východočeši Daňka s Kukučkou, kteří ze Sparty hostují, první jmenovaný měl ale stejně trest za čtyři žluté karty. Letenští oproti čtvrtečnímu vítězství 1:0 nad Betisem Sevilla ve skupině Evropské ligy nastoupili s osmi změnami v základní sestavě. Premiérově v ligové sezoně naskočil od začátku stoper Vydra.

    Ve druhé minutě Peškovu střelu z hranice vápna zblokoval domácí obránce Halinský na roh. V sedmé minutě se k Pavelkovi odrazil míč a sparťanský záložník ranou z voleje zamířil těsně vedle. O pět minut později pardubický středopolař Hlavatý, který si připsal 100. ligový start, nahrál z rohového kopu před šestnáctku Ichovi, jehož střela se otřela o tyč.

    V 19. minutě udeřili sparťané. Kapitán Krejčí si naběhl do vápna na Karabcův centr a hlavou překonal Kinského. Český reprezentant zaznamenal druhý gól v ligové sezoně.

    Pardubičtí o sedm minut později srovnali. Po nákopu se míč dostal ke Zlatohlávkovi, který povedenou ranou z hranice vápna nedal Vindahlovi šanci a radoval se z třetího gólu v ligovém ročníku. Východočeši jinak mají s 13 brankami nejhorší útok soutěže spolu s Bohemians 1905 a Teplicemi. V 37. minutě Zlatohlávek vystřelil z otočky, dánský gólman však tentokrát jeho zakončení zastavil.

    Do druhé půle dánský trenér Sparty Priske nasadil Haraslína s Kuchtou. Hosté výrazně přidali na tempu a ihned po změně stran mohli skórovat, Vitíkovu střelu zblízka však zblokoval stoper Ortiz.

    V 52. minutě Pavelka nedovoleně zastavil Solila a sudí Dalibor Černý nařídil penaltu. Hlavatý se už chystal k exekuci pokutového kopu, do hry se však vložil videorozhodčí Petřík, podle nějž se zákrok odehrál ještě před vápnem. Pardubičtí tak měli k dispozici jen přímý kop, z něhož Hlavatý neobstřelil sparťanskou zeď.

    Poté opět převzali iniciativu úřadující mistři. Kuchtovu střelu Kinský vyrazil, Haraslín zase vypálil těsně vedle. V 65. minutě si Pražané vzali zpět vedení. Haraslín odcentroval a Krejčí na zadní tyči dopravil míč do sítě. Sparta má s 42 góly nejlepší útok ligy.

    Pojistit náskok mohl po další Haraslínově nahrávce jiný příchozí hráč z lavičky Birmančevič, zakončení mu však nesedlo a Kinský si s jeho střelou bez problémů poradil. Poté se Spartě naskytl rychlý brejk a Kuchta nahrál před branku Haraslínovi, před nímž balon na poslední chvíli odvrátil na roh Mareš.

    V 90. minutě Vackův centr propadl k střídajícímu Mukwellemu, který vyrovnal. Do hry však opět vstoupil videorozhodčí a hlavní sudí po několikaminutovém zkoumání situace odpískal ofsajd.

    Sparta neprohrála v lize ani osmý vzájemný zápas (pokaždé při tom dala minimálně dvě branky) a posedmé zvítězila. V probíhají ligové sezoně bodovala v 16 z dosavadních 17 kol. Východočeši doma v lize pošesté za sebou nevyhráli.

    Ohlasy

    Radoslav Kováč (Pardubice): "Chtěl bych poděkovat lidem, kteří se postarali o to, aby se dnes mohlo hrát. Hrálo se na výborném terénu, plac byl skvěle nachystaný. Je vidět, že když se chce, tak to jde. Odehráli jsme velmi dobrý zápas. Trochu jsme změnili strategii. Dali jsme tři střeďáky vedle sebe, protože jsme věděli, že Sparta je skvělá v meziprostorech a že je tam největší nebezpečí. Kluci to plnili výborně. Dostali jsme dva góly od Ládíka (Krejčího), tam jsme ho nenabrali. Rozhodl to celé. Zlatan (Zlatohlávek) dal krásný gól. Kluci to odpracovali fantasticky, hlavně za ně mě mrzí, že z toho není ani bod. Naše domácí bilance je velmi slabá. Aspoň pro diváky musíme poslední domácí zápas (v podzimní části) s Libercem za každou cenu zvládnout za tři body."

    Brian Priske (Sparta): "Získat tři body bylo těžké, nebyl to náš nejlepší zápas. Druhá půle byla lepší, ale v první jsme neměli tempo a kvalitu. Prohrávali jsme příliš mnoho osobních soubojů a nezískávali jsme druhé míče, nakonec jsme ale vytěžili tři body. Musím pochválit kluky, že v potřebnou chvíli zvýšili kvalitu. V těsných situacích dnes dvakrát rozhodl VAR (videorozhodčí) v náš prospěch."

    FK Pardubice – AC Sparta Praha 1:2 (1:1)

    Branky: 26. Zlatohlávek – 19. a 65. Krejčí.
    Rozhodčí: D. Černý – Váňa, Antoníček – Petřík (video).
    ŽK: Vacek – Kuchta, Kairinen.
    Diváci: 4 620 (vyprodáno).

    Pardubice: Kinský – Mareš, Halinský, Ortiz, Icha – Vacek – Míšek (67. Tischler), Hlavatý, Solil (67. Donát), Patrák (62. Mukwelle) – Zlatohlávek (82. Brdička). Trenér: Kováč.

    Sparta: Vindahl – Vitík, Vydra, Krejčí – Wiesner, Sadílek, Pavelka (74. Kairinen), Ryneš (83. Zelený) – Karabec (62. Birmančevič), Pešek (46. Haraslín) – Olatunji (46. Kuchta). Trenér: Priske.