<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Liberec doma přehrál Baník, pomohl mu ukázkový vlastní gól Kpoza

    Fotbalisté Liberce v úvodním kole nové sezony FORTUNA:LIGY porazili doma Ostravu 3:1. Severočeši nakročili za vítězstvím už prvním poločase, který po vlastní brance Patricka Kpoza a gólu Lukáše Červa vyhráli 2:0. Hned po změně stran snížil z penalty Daniel Tetour, ale v 64. minutě potvrdil tři body pro Slovan Mohamed Doumbia.

    fcsl.cz
    Liberec doma přehrál Baník, pomohl mu ukázkový vlastní gól Kpoza
    1. kolo, Základní částLIB3:12:0FCB

    Liberečtí porazili Baník ve FORTUNA:LIZE poprvé po šesti zápasech a třech remízách po sobě a stejně jako vloni v prvním kole zvítězili. Trenérovi Slovanu Luboši Kozlovi vyšel souboj s bývalém klubem, kde působil před angažmá na severu Čech. Ostrava potřetí za sebou v úvodním kole sezony prohrála.

    V Liberci se od úvodu hrál ofenzivní fotbal. V deváté minutě vypálila jedna z posila Baníku Kpozo mimo, na opačné straně v ještě větší šanci po centru hlavičkoval těsně mimo Fukala. V 19. minutě už Severočeši vedli. Tupta vysunul Ghaliho, jenž nacentroval z levé strany a dezorientovaný Kpozo si hlavou v soutěžní premiéře za Slezany vstřelil vlastní gól. Liberec dal doma Baníku branku po třech duelech, obě vzájemná utkání v minulé sezoně skončila 0:0.

    Téměř okamžitě mohl po velké chybě v domácí rozehrávce odpovědět Almási, ale přízemním pokusem zblízka minul. Neprosadil se ani druhý z ostravských útočníků Kubala, který ve 33. minutě z druhé strany ve vápně napálil břevno. Z protiakce minul ve slibné pozici liberecký Tupta. Následně Baník přišel o zraněného stopera Bitriho a trenér Hapal místo něj nasadil do hry dalšího útočníka Tanka.

    V 41. minutě už Severočeši zvýšili. Na Fukalův centr z pravé strany si naběhl Červ a zcela osamocený z malého vápna nedal hlavičkou brankáři Letáčkovi šanci. Liberecký spíše defenzivněji laděný záložník si připsal sedmý ligový gól.

    Hned po přestávce se Slezané dostali zpět do hry. Chaluš podle rozhodčího Petříka ve vápně fauloval Tanka a Tetour ve 47. minutě z penalty nezaváhal. Uzdravený ostravský záložník skóroval hned ve svém prvním soutěžním duelu po vyléčení zranění.

    Na druhé straně Frýdkovu střelu vyrazil Letáček. V 64. minutě si už domácí opět pojistili náskok. Mikula přiťukl Doumbovi a ten povedenou ranou z prostoru těsně za vápnem zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Středopolař z Pobřeží slonoviny skóroval ve druhém utkání FORTUNA:LIGY po sobě.

    Hosté pak ožili po prostřídání sestavy, brankář Vliegen však vychytal v 80. minutě Tanka a po následném rohu i Šína. Na opačné straně zamířil těsně mimo Ghali a dnešní 23. narozeniny gólově neoslavil.

    Ohlasy:

    Luboš Kozel (Liberec): "Můžu být spokojený. Jak výkonem, tak výsledkově jsme to zvládli tak, jak jsme si představovali. Myslím, že hlavně první poločas byl z naší stany kvalitní. Naše vedení bylo zasloužené, i když prvním gólem nám Baník pomohl. V úvodu druhé půle jsme udělali chybu, zbytečná penalta. Baník ucítil šanci, trochu jsme znejistěli. Ale cením si toho, že mužstvo postupně hru zase vyrovnalo. Začali jsme si zase vytvářet šance a Doumbia to krásně trefil za šestnáctkou. Svůj výkon korunoval krásnou brankou. Gól nám strašně pomohl, uklidnili jsme se a taktickým výkonem to dovedli do vítězného konce. Náš projev byl podobný tomu, jak jsme hráli v závěru jara."

    Pavel Hapal (Ostrava): "Jsem hrozně naštvaný. Budu kritický do vlastních řad, první půle byla z naší strany katastrofální. Neměli jsme pohyb, prohrávali jsme souboje, velice naivně jsme bránili. Nakonec to vyústilo ve vlastní branku. Poté jsme neuskákali jednoduchý centr, dostali jsme druhý gól a tím jsme určili ráz utkání. Hráli jsme velice zdlouhavě, pomalu směrem dozadu. Takhle se liga nedá hrát, ať je tady 10 nebo 15 nových hráčů. V poločase jsme museli zvýšit hlas. Druhý poločas jsme se zlepšili, když jsme přešli do čtyřobráncového rozestavení. Dali jsme kontaktní branku, trochu jsme se nadechli. Druhá půle snesla nějaká kritéria. Měli jsme poměrně dost zakončení, ale kromě penalty jsme žádné nevyřešili. Jediného hráče, kterého bych pochválil, je Kubala. Za mě náš nejlepší hráč. Pak ještě někteří střídající hráči, třeba Šín, zbytek katastrofa. Jak jsme v celé přípravě dobře bránili a nedostávali góly, tak dnes jsme v defenzivní činnosti propadli jako tým."

    FC Slovan Liberec - FC Baník Ostrava 3:1 (2:0)

    Branky: 19. vlastní Kpozo, 41. Červ, 64. Doumbia - 47. Tetour z pen.
    Rozhodčí: Petřík - Slavíček, Matoušek - Kocourek (video).
    ŽK: Purzitidis, Červ, Ghali - Almási, Tetour, Ewerton.
    Diváci: 3338.

    Liberec: Vliegen - Plechatý, Chaluš (80. Prebsl), Purzitidis - Fukala, Červ (79. Varfolomejev), Doumbia, Ghali - Frýdek (61. Višinský) - Kulenovič (71. Horský), Tupta (61. Mikula). Trenér: Kozel.

    Ostrava: Letáček - Blažek, Bitri (37. Tanko), Lischka - Juroška (68. Ndefe), Kaloč (68.Boula), Tetour (68. Šín), Kpozo (85. Šehič) - Ewerton - Kubala, Almási. Trenér: Hapal.