<
04.05.-05.05.
>
    Skupina o titul
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha3070:2676
    2SK Slavia Praha3062:2372
    3FC Viktoria Plzeň3067:3362
    4FC Baník Ostrava3048:3945
    5FK Mladá Boleslav3050:4644
    61.FC Slovácko3039:4041
    Skupina o záchranu
    #KlubZSB
    1Bohemians Praha 19053029:4035
    2FK Jablonec3035:4530
    3FK Pardubice3029:4228
    4MFK Karviná3030:5225
    5FC Zlín3036:6125
    6SK Dynamo České Budějovice3034:6224

    Bohemians vyhráli v Pardubicích, v úvodu rozhodl Hůlka. Domácí dohrávali v deseti

    Fotbalisté pražských Bohemians 1905 zvítězili v prvním ligovém kole v Pardubicích 1:0. Výhru čtvrtého celku minulé sezony zařídil už v páté minutě stoper Lukáš Hůlka. Od 68. minuty dohrávali domácí bez vyloučeného střídajícího záložníka Jakuba Matouška. "Klokani" se ideálně naladili na čtvrteční úvodní duel 2. předkola Evropské konferenční ligy na hřišti lídra norské ligy Bodö/Glimt.

    fkpardubice.cz
    Bohemians vyhráli v Pardubicích, v úvodu rozhodl Hůlka. Domácí dohrávali v deseti
    1. kolo, Základní částPCE0:10:1BOH

    Týmy se ve FORTUNA:LIZE poprvé utkaly na jiném stadionu než v Ďolíčku, kde Pardubice měly dvě a půl sezony domácí azyl. V brance východočeského celku si ligový debut odbyl Kinský, na postu stopera zase Halinský.

    Už ve třetí minutě domácí kapitán Hlavatý pronikl do vápna, jenže střela mu nevyšla. V páté minutě se prosadili hosté, když Hybšův centr z rohového kopu usměrnil do sítě hlavičkující Hůlka. Stoper Pražanů skóroval ve druhém z posledních tří ligových duelů.

    Pardubice, které v uplynulém ročníku zachránily prvoligovou příslušnost až v baráži s Příbramí, málem odpověděly, ale Pikulovu střelu vytáhl brankář Reichl na roh. Východočeši nesrovnali ani v 25. minutě po velkém závaru na brankové čáře, kdy ani na několik pokusů nepřekonali hostujícího gólmana. Situaci ještě přezkoumával videorozhodčí, míč ale podle něj brankovou čáru nepřekročil. Neuspěli ani Tischler s Ichou, oba zamířili jen doprostřed branky.

    Po čase o sobě dali vědět i Vršovičtí, Hůlkovu skákavou hlavičku vytáhl Kinský na roh. V závěru úvodního dějství pardubický gólman vyškrábl Jánošovu střelu zpoza vápna mimo tři tyče.

    Pět minut po přestávce se dostal do šestnáctky Köstl, ale Kinského neprostřelil. Srovnání měl na dosah Pikul, jenže po zemi zamířil vedle. O chvíli později netrefil branku po prudké ráně Helešic. Následně si Reichl poradil i s tvrdou střelou z pravé strany.

    V 68. minutě se pardubický Jakub Matoušek nedohodl se spoluhráčem Helešicem a hostující Jan Matoušek se mohl dostat do úniku. Zastavil ho však jeho pardubický jmenovec, který byl po pouhých sedmi minutách na hřišti vyloučen. Premiéra v pardubickém dresu se mu nepovedla, Východočeši jeho příchod na roční hostování z Olomouce oznámili teprve ve středu.

    Pojistku na triumfu Pražanů mohl přidat Jan Matoušek, po samostatném úniku dokonce prostřelil Kinského, ale domácí brankář balon doběhl. V závěru duelu nastoupil záložník Bohemians Kovařík, jenž si připsal 350. start v lize. V nastavení měl blízko střídající Zlatohlávek ke srovnání, před brankou však nedosáhl na Hlavatého centr.

    "Klokani", kteří se v evropských pohárech představí po 36 letech, zdolali Východočechy v lize potřetí za sebou a opět bez inkasovaného gólu.

    Ohlasy:

    Radoslav Kováč (trenér Pardubic): "Zápas jsme nezvládli, takže jasné zklamání. Příležitosti na branku byly, ale selhali jsme ve finální fázi. Nerad se bavím o štěstí, ale trochu chybělo. Krobi (Krobot) to tam měl jasně dané, ale blbě to trefil. Hrozně mě mrzí gól ze standardní situace, můžeme se na to připravit. Na druhou stranu se mi určitě líbila reakce našeho týmu, že netrvalo dlouho a po gólu našel svůj rytmus. Do poločasu jsme hráli velmi dobře, bohužel tomu chyběl jen gól. Z těch šancí žádný nedat je špatně. Kluci, kteří hráli poprvé, to zvládli velmi dobře. Věřím, že to bude pokračovat. Potřebujeme v sobotu porazit Jablonec."

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Určitě jsme spokojenější se třemi body než s předvedenou hrou. Do utkání jsme vstoupili dobře, vstřelili jsme branku a 20 minut jsme utkání kontrolovali. Domácí byli zaskočeni. Pak jsme udělali hloupý roh, z něhož zahrozili velkou šancí. Tím se děj prvního poločasu úplně překlopil. Domácí nabrali víru, že by s tím mohli něco udělat. Začali být nebezpeční a přežili jsme několik závarů. Po rohu to tam skákalo na brankové čáře, bylo to hodně se štěstím. Zbylých 25 minut prvního poločasu byly Pardubice lepším, nebezpečnějším týmem. Odolávali jsme s vypětím všech sil. V úvodu druhého poločasu jsme byli lepší, domácí jsme přitlačili. Je škoda, že jsme nevstřelili druhou branku, která by zápas zlomila. Takové šance je třeba proměňovat, protože si pak ušetříte nervózní konce. V závěru jsme přežili velkou šanci v malém vápně. Když soupeř hraje v deseti, tak bychom si to měli pohlídat, to mi vadí.Když se na to podívám objektivně, bylo to spíš remízové utkání. Chápu, že domácí jsou zklamaní. Víme, že náš výkon měl k dokonalosti daleko."

    FK Pardubice – Bohemians Praha 1905 0:1 (0:1)

    Branka: 5. Hůlka.
    Rozhodčí: Batík – Paták, Pospíšil – Hocek (video).
    ŽK: Krobot, Kováč (trenér) – Jan Matoušek, Köstl.
    ČK: 68. Jakub Matoušek (Pardubice).
    Diváci: 3 817.

    Pardubice: Kinský – Surzyn, Halinský, Donát, Helešic (78. Zlatohlávek) – Icha – Patrák (61. Jakub Matoušek), Hlavatý, Tischler (61. Darmovzal), Pikul (79. Černý) – Krobot (79. Sychra). Trenér: Kováč.

    Bohemians: Reichl – Hůlka, Křapka, Hybš – Köstl (87. Kovařík), Jindřišek, Jánoš, Dostál – Jan Matoušek (78. Mužík), Kozák (46. Hrubý) – Prekop (63. Puškáč). Trenér: Veselý.