<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    27. kolo, Základní část | sobota 15/04/2023, 19:00 | epet ARENA | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 18 305 diváků (100 % z kapacity 18 349)
    Video
    Reportáž

    Slavia, která kvůli viróze v mužstvu nastoupila bez několika opor, nedokázala navázat na říjnový domácí triumf 4:0 nad Spartou a venku v lize popáté za sebou ztratila body. Letenští sice v nejvyšší soutěži nevyhráli poprvé po devíti vítězstvích, ale soutěžní sérii bez porážky protáhli už na 17 duelů. Naposledy nebodovali v říjnu v Edenu. Oba rivalové se vedle vzájemného souboje v nadstavbové části utkají v této sezoně ještě také 3. května na finále poháru.

    Zatímco Sparta nastoupila v nejsilnější sestavě, Slavii trápila rozsáhlá marodka především v záloze. Mužstvo zasáhla viróza a kvůli nemoci scházeli Ševčík, Hromada, Zafeiris, Douděra a Kačaraba, zranění pak nepustilo do hry Lingra, Davida Juráska a Ewertona. Zbylou část čtyřzápasového disciplinárního trestu si odpykal Olayinka, který se navíc také nakazil.

    Do hry se naopak vrátili uzdravení střední obránci kapitán Holeš a Ogbu a "červenobílí" stejně jako domácí nastoupili v rozestavení s třemi stopery. V základní sestavě se překvapivě dostalo na zimní posilu Pecha, který v ofenzivě spolupracoval s útočníky Van Burenem a Jurečkou.

    Sparta byla i vzhledem ke slávistické marodce favoritem a do derby, které se po čtyřech zápasech v Edenu vrátilo na Letnou, vstoupila náporem. Hosté se ale rychle zvedli a ve 12. minutě poprvé zahrozili. Jurečkovu střelu vyrazil brankář Kovář, jenž si pak poradil i s dorážkou v podání Pecha, asistent rozhodčí pak navíc odmával ofsajd.

    Letenští si vytvořili první velkou šanci měli až ve 34. minutě. Ve vápně se dostal v nadějné pozici k míči bývalý slávistický útočník Kuchta, střela mu ale vůbec nesedla. Ve 40. minutě nečekaně udeřili Vršovičtí. Po brejku nacentroval z pravé strany Jurečka a Schranz na zadní tyči v těžké pozici v pádu umístil balon do sítě. Slovenský univerzál, který nastoupil v derby na pozici levého halfbeka, se trefil počtvrté v ligové sezoně.

    Krátce po změně stran hlavičkoval po rohu těsně mimo domácí Čvančara. Jinak ale vstup do druhého dějství sparťanům nevyšel, na vlastní polovině ztratili několik balonů a v 54. minutě po špatné rozehrávce inkasovali podruhé. Po Masopustově centru se míč před střídající Matěje Juráska dostal až k Jurečkovi, který jej zblízka doklepl do sítě a k asistenci si připsal i gól.

    Sparťané se ale rychle vrátili zpět do zápasu. Masopust ve vápně fauloval Haraslína a letenský kapitán Krejčí mladší, hrající 100. utkání v nejvyšší soutěži, z penalty se štěstím svou devátou brankou v ligovém ročníku snížil, i když si gólman Kolář na střelu sáhl.

    Letenští ožili a vzápětí mohli srovnat, Haraslín však přečíslení dvou na jednoho zakončil pouze do hostujícího brankáře. Kolář poté v 67. minutě skvěle vytáhl Kuchtovu hlavičku, na druhé straně pak slávisté nevyužili brejk dvou na jednoho.

    V 71. minutě sparťané srovnali. Sadílkův dlouhý aut prodloužil hlavou Krejčí mladší před branku, kde Čvančara ve skluzu zamířil do tyče a odražený balon poslal z několika kroků do sítě Zelený. Letenský halfbek, který působil ve Slavii, se prosadil poprvé v ligové sezoně.

    Strhující průběh druhého poločasu nekončil. V 84. minutě domácí brankář Kovář fenomenálně vykopl stoprocentní šanci střídajícího Hronka na roh, ale po něm a Masopustově centru se hlavou prosadil Ogbu. Nigerijský stoper v osmém utkání v české lize poprvé skóroval.

    Sparta se ale ještě jednou dokázala zvednout. Na dlouhý nákop si naběhl Höjer a jeho přihrávku z levé strany si na konci třetí minuty nastavení srazil do vlastní sítě Ousou. Švédský zadák na Letné podruhé za sebou prožil smolné derby, předloni v říjnu při předchozím duelu Slavie na Spartě dostal červenou kartu a jeho tým tehdy prohrál 0:1. Remízou 3:3 se rozešli pražští rivalové i v březnu 2018, kdy v závěru vybojoval bod vršovický tým.

    Ohlasy

    Brian Priske (trenér Sparty): "Věděli jsme, že pokud chceme porazit Slavii, musíme podat top výkon. Myslím, že to byla reklama na fotbal. Muselo se to líbit i lidem u televize. Utkání bylo plné intenzity, osobních soubojů, ale zároveň i pěkných akcí a gólů, vzrušujících momentů. Některé góly padly ke konci, věřím, že hodně lidí v Česku si zápas užilo. Udělali jsme si to těžší především tím, že jsme se dostali do stavu 0:2 a pak 2:3. Nebyl jsem úplně spokojený s prvním poločasem, mohli jsme být klidnější na míči. V poločase jsme si k tomu něco řekli a ukázali, v druhém poločase jsme se pak zlepšovali. Tým ukázal úžasný charakter, že jsme se dostali zpátky do zápasu a vstřelili vyrovnávací gól v posledních minutách. Za bod jsme nakonec velmi šťastni. Dali jsme určitý signál o tom, jaká mentalita našeho týmu je. Celý týden byla média plná toho, který hráč Slavie je nemocný a vypadl. Ale já jsem se o to moc nezajímal a soustředil se na náš tým."

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Zápas se rozbíhal pomalu. Pomohlo nám, že jsme šli do vedení. Měli jsme víc prostoru na brejky a podařilo se nám přidat druhý gól. Pak jsme se po narážečce a náběhu Sparty do vápna dostali do pozice, že jsme faulovali ve vápně a přišel kontaktní gól. Za chvíli gól na 2:2. Někteří hráči potřebovali střídat, zareagovali jsme skvěle, výkon od stavu 2:2 byl skvělý. Zvýšili jsme aktivitu, vytvořili jsme si dvě slibné šance a po rohu dali na 3:2. Bohužel v závěru jsme si pak nepohlídali takový křížný balon a dali si vlastní gól. To je taková jediná kaňka na tom zápase. Myslím, že to byl super fotbal, oba týmy do toho daly úplně všechno. Skvělý zápas po všech stránkách, padlo šest gólů, výborný výkon rozhodčího. V tabulce se nic nezměnilo, jsme na kontakt. Potřebujeme venku předvádět více výkonů jako dnes. Nejhorší pro nás byly dva dny zpátky, kdy jsme se obávali, kdo by mohl vypadnout. Nakonec ani ta marodka nebyla tolik znát. Hráči, kteří nastoupili, ukázali, že na to mají."

    AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 3:3 (0:1)

    Branky: 59. Ladislav Krejčí II z pen., 71. Zelený, 90.+3 vlastní Ousou – 40. Schranz, 54. Jurečka, 85. Ogbu.
    Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek – Petřík (video).
    ŽK: Vitík, Kuchta, Laci, Čvančara, Ladislav Krejčí II – Pech, Masopust, Schranz, Hronek, Traoré.
    Diváci: 18 305 (vyprodáno).

    Sparta: Kovář – Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II – Wiesner, Sadílek (81. Laci), Kairinen, Zelený (76. Höjer) – Čvančara, Haraslín (76. Minčev) – Kuchta (81. Mabil). Trenér: Priske.

    Slavia: Kolář – Ousou, Ogbu (86. Kričfaluši), Holeš – Masopust, Provod (70. Traoré), Oscar, Schranz (84. Hronek) – Pech (46. M. Jurásek), Jurečka (84. Tecl) – Van Buren. Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.