<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    26. kolo, Základní část | neděle 09/04/2023, 19:00 | CFIG Arena | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 4 620 diváků (100 % z kapacity 4 620)
    Video
    Reportáž

    Favorit zápasu rozhodl o triumfu už v úvodním dějství, kdy se prosadili hlavou Jan Kuchta a Ladislav Krejčí mladší. Sparta jako jediná na jaře v lize udržela neporazitelnost a od říjnového ligového debaklu 0:4 na Slavii nenašla přemožitele v 16 soutěžních duelech. Ve středu po vítězství 2:0 nad Českými Budějovicemi postoupila do finále domácího poháru, v němž se 3. května utká se Slavií.

    V brance Pardubic nemohl kvůli hostování ze Sparty nastoupit Nita, jehož zastoupil Budinský. V šesté minutě hostující záložník Wiesner přihrál Haraslínovi a slovenský reprezentant z šestnáctky vypálil vedle. Sparťanský křídelník neuspěl ani o chvíli později, jeho střelu zastavil Budinský. V 17. minutě se k odraženému míči dostal stoper Pražanů Sörensen, jenže hlavičkoval do břevna.

    Za tři minuty se už aktivní Sparta kýženého gólu dočkala. Wiesner si vyměnil míč s Haraslínem a centrem před brankou našel hlavou zakončujícího Kuchtu. Český reprezentant zaznamenal 11. trefu v aktuální sezoně a skóroval ve čtvrtém z posledních pěti kol.

    V 27. minutě nejlepší ligový střelec Východočechů v ročníku Janošek napřáhl z dálky a gólman Kovář vytáhl balon na roh. Poté o sobě dala opět vědět Sparta. Do Laciho střely z hranice vápna se vložil Krejčí, ale zblízka Budinského nepřekonal. V 37. minutě si však naskočil na Kairinenův roh a skákavou hlavičkou k tyči zvýšil na 2:0. Kapitán Sparty si připsal osmý zásah v ligové sezoně.

    Necelých pět minut po přestávce Čvančara za Budinského dorazil Wiesnerovu střelu, kvůli ofsajdu však branka neplatila. Po téměř hodině hry zamířil Haraslín těsně vedle. V 62. minutě Krobot překonal Kováře, ale ani branka domácích neplatila vinou ofsajdu. O 10 minut později sparťanský gólman zastavil Krobotovu ránu z vápna. Pardubice před vyprodaným stadionem (4620 diváků) potvrdily, že s 23 góly mají nejhorší útok ligy. Na druhé straně se v závěru neprosadil střídající Mabil a v nastavení ani Kuchta, jemuž v úniku nevyšel pokus o lob.

    Letenští zvítězili venku v lize popáté za sebou a se 30 body jsou tam nejlepším týmem soutěže. Pardubicím nepodlehli ani v šestém vzájemném ligovém utkání a popáté je porazili. Mužstvo trenéra Radoslava Kováče, jenž za Spartu hrál a později tam dělal asistenta, nebodovalo doma v lize po třech zápasech.

    Ohlasy

    Radoslav Kováč (trenér Pardubic): "Zápas probíhal tak, že prvních 30 minut jsme byli velmi bojácní, jako kdybychom čekali na gól. Neměli jsme odvahu. Měli jsme herní plán, který se nám nedařil realizovat. Měli jsme hodně ztrát. Prvních 25 minut jsme hráli každý míč dozadu, takže jsme spouštěli presink Sparty a pod tlakem jsme to kopali nahoru, kde máte minimální šanci něco uhrát, protože to jsou skvělí skokani, hlavičkáři a rychlí, důrazní hráči. Po 30. minutě se to trošku zlepšilo, dostali jsme se do hry. Nicméně Sparta pořád hrozila a dala dva góly hlavou. Sparta je tak kvalitní, že si to pohlídala, navíc pořád hrozila. Sparta vyhrála jednoznačně zaslouženě, má kvalitu. Viděl jsem je i z tribuny. Když jsem je viděl od lajny, tak se mi líbili ještě víc, protože hrají rychle a přesně vědí, co chtějí dělat. Kvalita neupadne, ani když vystřídají. Sparta byla jednoznačně nad naše síly. Druhý poločas byl malinko odvážnější, lepší. V neděli v Brně nám jednoznačně začíná play off, máme devět kol do konce. V Brně to bude první zápas, kde budeme hrát o holý život."

    Brian Priske (trenér Sparty): "První poločas byl celkem dobrý, i když si myslím, že do úplně optimálního výkonu nám v obraně i v útoku ještě pár procent chybělo. Nevyužili jsme několik šancí, které jsme měli proměnit, rozhodli bychom jimi o vítězství už s předstihem. Také jsem cítil, že v určitých chvílích jsme byli pasivní v obraně. Musím ale kluky pochválit, během týdne odehráli třetí zápas, ve středu jsme měli semifinále domácího poháru."

    FK Pardubice – AC Sparta Praha 0:2 (0:2)

    Branky: 20. Kuchta, 37. Ladislav Krejčí II.
    Rozhodčí: D. Černý – Nádvorník, Machač – Petřík (video).
    ŽK: Kairinen, Ladislav Krejčí II (oba Sparta).
    Diváci: 4 620 (vyprodáno).

    Pardubice: Budinský – Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký – Vacek – Darmovzal (74. Sychra), Hlavatý (89. Rosa), Janošek (73. Šimek), Helešic (56. Kostka) – Krobot (74. P. Černý). Trenér: Kováč.

    Sparta: Kovář – Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II – Wiesner (75. Daněk), Laci, Kairinen (74. Pavelka), Zelený (61. Höjer) – Čvančara (61. Karabec), Kuchta, Haraslín (74. Mabil). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.