<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    19. kolo, Základní část | neděle 12/02/2023, 18:00 | Ďolíček | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 6 012 diváků (95 % z kapacity 6 300)
    Video
    Reportáž

    V divokém utkání, ve kterém padlo sedm gólů až po změně stran, pomohl Spartě k triumfu dvěma góly Ladislav Krejčí II. Sparťanský kapitán se jednou trefil z pokutového kopu. Další branky hostujícího celku přidali Lukáš Haraslín, Tomáš Čvančara, Jan Kuchta a střídající Martin Minčev. Za domácí skóroval dvakrát záložník Aleš Čermák, také on proměnil penaltu, na rozdíl od spoluhráče Davida Puškáče.

    Sparta byla první půli nebezpečnější a od samého úvodu hrozila před Jedličkovou bránou. Hosté se dočkali po čtvrthodině, kdy Kairinenův centr z levé strany prodloužil Zelený hlavou na zadní tyč a Krejčí ho poslal z metru do sítě. Brankář Jedlička po zimním příchodu na hostování z Plzně ve třetím ligovém duelu poprvé inkasoval.

    Následující minuty se v takřka vyprodaném Ďolíčku staral o vzruch především sparťanský útočník Čvančara, jenž po Prekopově ostrém skluzu o chvíli později tvrdě atakoval ležícího Kovaříka. Sudí Szikszay, který musel během celého utkání řešit řadu ostrých soubojů i potyček, potrestal oba zákroky žlutou kartou.

    Ve 37. minutě skončil Čvančarův pokus z hranice vápna na břevně, a tak mohli srovnat domácí. V nastaveném čase zahrál Vitík rukou v pokutovém území a Szikszay nařídil penaltu. Nejlepší střelec Bohemians Puškáč ji poslal doprostřed, Kovář ale při skoku k levé tyči nechal nohy natažené a míč vykopl nad bránu.

    Domácí přesto vstoupili do druhého dějství aktivněji a ve 48. minutě srovnali. Sparťanský odchovanec Čermák se v rohu pokutového území pravačkou opřel do skákajícího míče a zaznamenal premiérovou soutěžní trefu v zelenobílém dresu. O osm minut později ale propadl rohový kop k Haraslínovi, jenž výstavní ránou z voleje podruhé překonal Jedličku. Slovenský reprezentant se trefil potřetí v ligovém ročníku.

    Hektickou čtvrthodinu po změně stran završila Krejčího proměněná penalta, kterou sudí nařídil po Dostálově ruce ve skrumáži v pokutovém území. Sparťanský kapitán upravil svou bilanci v této sezoně na pět branek ve stejném počtu ligových utkání. Další úder pro domácí přišel záhy opět po rohovém kopu, kdy Čvančara přehlavičkoval nejistého Jedličku a míč se snesl za záda ležícího gólmana. Reprezentant do 21 let sedmým gólem v sezoně nejvyšší soutěže potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu.

    Divoký průběh derby pokračoval a v 70. minutě to bylo znovu o dvě branky. Krejčí zfauloval unikajícího Puškáče a pokutový kop tentokrát s přehledem proměnil Čermák. V 81. minutě se ale dostal do samostatného brejku Kuchta a po šesti zápasech ukončil čekání na ligový zásah. Celkově se v ligovém ročníku prosadil popáté.

    V nastavení zakončil další brejk střídající Minčev. Bulharský útočník navázal na dvougólové představení z minulého kola proti Mladé Boleslavi. Sparta vyhrála páté z posledních šesti kol a v Ďolíčku proti Bohemians od listopadu 2001 neprohrála 15. ligový duel v řadě. Letenští nastříleli šest gólů ve venkovním zápase české ligy potřetí v historii a poprvé od května 1999.

    Ohlasy:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians): "Kromě prvních pěti minut jsme do zápasu nevstoupili dobře. Sparta nás začala postupně přehrávat paradoxně v disciplíně, která by měla být vlastní nám, tedy v osobních soubojích a v zisku druhých míčů. Možná nebyla herně o tolik lepší, ale rozhodně byla nebezpečnější. Do druhé půle jsme udělali nějaké změny, brzy jsme srovnali a v našem největším tlaku, když se zdálo, že bychom mohli výsledek i otočit, jsme inkasovali po standardní situaci a následně další gól z penalty. Ve standardních situacích jsme selhali, dneska jsme si to vyžrali komplet. Šest gólů je strašně moc, doma to bolí o to víc. Je potřeba umět zápasy dohrát, ne se nechat takhle dotrhat. Sparta vyhrála zaslouženě, i když to koušu strašně těžce."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Určitě to byl náš nejlepší zápas na jaře. Mám radost, že dnes ukázal tým mentální sílu, hlavně za stavu 1:1. Víme, že máme hráče dobře fotbalově i takticky připravené, ale v některých zápasech jsme měli problémy s psychickou odolností. Těší mě, že se prosadili všichni útočníci, Kuchtovi gól zase zvedne sebevědomí. Po takovém zápase je těžké mluvit o nějaké nespokojenosti, ale víme, že situace před inkasovanými brankami jsme mohli řešit lépe. Zápasy s nulou ale přijdou, hráči pracují tvrdě, postupně se k tomu dostaneme. Bohemians neinkasovali ze standardní situace v sezoně ani jednou, takže mě velmi těší, že jsme jim dali po standardce tři góly."

    Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 2:6 (0:1)

    Branky: 48. a 70. z pen. Čermák - 15. a 60. z pen. Ladislav Krejčí II, 56. Haraslín, 67. Čvančara, 81. Kuchta, 90.+3 Minčev.
    Rozhodčí: Szikszay - Kříž, Vlček - Orel (video).
    ŽK: Prekop, Hůlka - Čvančara, Wiesner.
    Diváci: 6012.

    Bohemians: Jedlička - Hůlka, Petrák, Vondra - Dostál (77. Nový), Jindřišek, Čermák, Kovařík (77. Mužík) - Matoušek (86. Novák), Prekop (46. Beran) - Puškáč (86. Hála). Trenér: Veselý.

    Sparta: Kovář - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II - Wiesner, Sadílek (89. Laci), Kairinen, Zelený - Čvančara (71. Mabil), Haraslín (83. Minčev) - Kuchta (89. Daněk). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.