<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    8. kolo, Základní část | sobota 10/09/2022, 19:00 | AGC Aréna Na Stínadlech | O2 TV Sport

    Góly


    Návštěva: 10 555 diváků (62 % z kapacity 17 078)
    Video
    Reportáž

    Sparťané v lize počtvrté za sebou remizovali a z třetího místa neúplné tabulky ztrácejí na vedoucí Plzeň už šest bodů. Viktoria má navíc utkání k dobru. Tepličtí dokázali doma po Plzni remizovat 2:2 i s dalším velkým favoritem, potřetí z posledních čtyř kol bodovali a posunuli se na devátou pozici.

    Sparťanský trenér Priske udělal jednu změnu v základní sestavě oproti minulému kolu a domácí bezbrankové remíze se Zlínem. Místo dosavadní brankářské jedničky Holce postavil mezi tyče k ligové premiéře gólmana reprezentační jednadvacítky Kováře, jehož hostování z Manchesteru United oznámili Letenští teprve v pátek. Teplický kouč Jarošík nahradil ve středu pole Kříšťana Juklem, jenž před týdnem pomohl asistencí na vítěznou branku k výhře 3:2 nad Jabloncem.

    Jako první zahrozil obstřelem na zadní tyč Jankto, který těsně minul Muchovu bránu. Napodruhé z podobné pozice už se reprezentační záložník nezmýlil. V 16. minutě prodloužil Kuchta z prvního dotyku míč za obranu a Jankto dokončil gólovou spolupráci dvou letních sparťanských posil.

    Domácí mohli odpovědět vzápětí, když po Kovářově "žlutém" faulu na Gninga před pokutovým územím vypálil z přímého kopu Kučera, jeho tečovaná střela ale proletěla metr nad břevnem. Další velkou šanci neproměnil Hybš. Severočeši ale nakonec místo vyrovnávací branky jako už poněkolikáté v sezoně nezvládli standardní situaci. Höjerův rohový kop si ve 40. minutě našel ve vápně Čvančara a hlavou vstřelil čtvrtý gól v ligové sezoně.

    V ofenzivním prvním poločase se nakonec prosadily oba celky. Fila hlavou sklepl Hyčkův centr na Gninga a senegalský útočník ve 42. minutě prodloužil stejným způsobem míč do sítě. Gning brankou navázal na výkon z minulého týdne, kdy si připsal gól a asistenci.

    Vysoké tempo pokračovalo před největší teplickou návštěvou sezony i po pauze, více než 10 tisíc diváků už ale nevidělo tolik gólových příležitostí jako v úvodním dějství. Po hodině hry si připsal první vážnější zákrok Kovář, jenž byl včas na zemi po křižné ráně střídajícího Žáka. Na druhé straně mohl přidat svůj druhý gól Jankto, v ideální pozici ale netrefil prostor mezi tyčemi.

    V 83. minutě přišel další velký Gningův moment. Po obrovské chybě ve sparťanské rozehrávce se domácí útočník šikovně obtočil kolem stopera Zeleného a střelou na přední tyč zařídil Severočechům cenný bod. Třiadvacetiletý Senegalec má v lize bilanci čtyř gólů v osmi utkáních.

    Hosté mohli skóre zvrátit na svou stranu v úplném závěru, Höjera ale včasným vyběhnutím vychytal Mucha a po následném roku vytáhl teplický gólman ještě lepší zákrok proti Pavelkovi. Teplice bodovaly se Spartou po pěti zápasech. Trápící se Pražané získali v úvodních osmi kolech jen 13 bodů, za posledních 16 let měli horší bilanci jen v sezoně 2019/20 (11 bodů).

    Ohlasy:

    Jiří Jarošík (trenér Teplic): "Prvních 20 minut jsme měli zbytečný respekt, za který jsme zaplatili gólem. Potom jsme se začali zvedat, samozřejmě nám pomohl první gól do kabiny. Kluci zjistili, že to jde a ve druhé půli jsme možná byli i lepší. Byla by pohádka to otočit, ale Sparta měla na konci ještě šance, takže bod je spravedlivý. Společně s Plzní to byl asi náš nejkvalitnější výkon v sezoně. Podruhé za sebou jsme se dostali z nepříznivého skóre, o to víc si toho cením. Gning podává skvělé výkony a hlavně dává důležité góly. Působí skromně, je takový tichý, ale mluví za něj výkony. I přechod z druhé ligy do první je pro něj náročný, navíc hraje skoro všechno. Dnes si ale zaslouží pochvalu celý tým."

    Brian Priske (trenér Sparty): "Všichni v týmu dělají vše pro to, abychom vyhráli. V posledních zápasech nemůžu z hlediska přístupu nikomu nic vytknout. Vytvořili jsme si i dostatek šancí. Dnes jsme měli ve druhé půli rozhodnout třetí brankou. Neděláme ale správná rozhodnutí v klíčových momentech, a to jak v ofenzivě, tak v defenzivě. Jsme ve Spartě a očekávání jsou větší, i my od sebe očekáváme víc. Matěje Kováře jsme přivedli, protože věříme, že je lepší než naši stávající brankáři. S jeho debutem jsem spokojený, nebyl to pro něj snadný zápas. S míčem i při zákrocích působí velmi klidně."

    FK Teplice - AC Sparta Praha 2:2 (1:2)

    Branky: 42. a 83. Gning - 16. Jankto, 40. Čvančara.
    Rozhodčí: Zelinka - Paták, Caletka - Franěk (video).
    ŽK: Jukl - Kovář, Jankto.
    Diváci: 10.555.

    Teplice: Mucha - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl (73. Dramé), Urbanec (73. Shejbal) - Trubač - Gning (90.+2 Kodad), Fila (61. Žák). Trenér: Jarošík.

    Sparta: Kovář - Mejdr, Sörensen, Zelený, Höjer - Jankto (76. Karabec), Pavelka, Sadílek, Daněk - Čvančara, Kuchta (68. Wiesner). Trenér: Priske.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.