<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    20. kolo, Základní část | sobota 05/02/2022, 15:00 | Sinobo Stadium | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 1 000 diváků (5 % z kapacity 19 370) – omezení kapacity stadionu (COVID-19)
    Video
    Reportáž

    Vršovický obhájce titulu v lize prohrál teprve podruhé z posledních 66 zápasů a doma v nejvyšší soutěži nebodoval poprvé od srpna 2018 a po 59 utkáních. Slávisté mohou hned v úvodu jarní části přijít o vedení v tabulce, druhá Plzeň, která ztrácí jen bod, nastoupí v neděli proti Hradci Králové.

    Karviná v lize obrala Slavii o body potřetí za sebou, porazila ji ale vůbec poprvé. Slezané zvítězili v nejvyšší soutěži po 20 duelech, na posledním místě však nadále ztrácejí šest bodů na patnácté Teplice.

    Slavia nastoupila ve stejné základní sestavě jako v minulém týdnu při vítězné generálce s Ostravou (4:2). Karviné scházel klíčový útočník a nejlepší střelec Papadopulos, místo něhož na hrotu nastoupil Svoboda. Soutěžní premiéru v dresu Slezanů si odbyl brankář Bajza.

    Pražané měli podle předpokladů od úvodu převahu, příliš gólových šancí si ale zpočátku nevytvářeli a hosté drželi čisté konto. V osmé minutě karvinský Bajza vytáhl Lingrovu střelu, po čtvrthodině hry po Ševčíkově centru hlavičkoval těsně nad Plavšič, kterého v zimní přípravě trenéři "předělali" na levého beka. Chvíli nato hostující gólman vyškrábl Madsenovu patičku.

    Karvinští, kteří v předchozích dvou vzájemných duelech remizovali, nečekaně trápili obrovského favorita i po přestávce. V 57. minutě dokonce měli Slezané i velkou šanci, střídající Durosinmi ale hlavičkoval jen do středu branky, kde stál Mandous.

    V 64. minutě po Bajzově špatné rozehrávce vyrazili slávisté do brejku dvou na jednoho, který zakončil střídající Olayinka vedle. Přihrávajícího Masopusta ale zbytečně zatáhl Bartošák a rozhodčí Batík nařídil penaltu. Nigerijec Olayinka, který se před pár dny vrátil z afrického šampionátu, však z pokutového kopu trefil jen břevno.

    Slezané to téměř ihned potrestali. Čmelíkův centr z pravé strany prošel v 69. minutě až na zadní tyč, kde míč umístil do odkryté branky Durosinmi. Devatenáctiletý Nigerijec se dočkal premiérového gólu v české lize.

    Slavia mohla rychle vyrovnat, ale velký závar v malém vápně vyřešil brankář Bajza, jenž poté v 75. minutě vytáhl Lingrovu hlavičku na břevno. "Červenobílí" mají s 51 góly nejlepší útok ligy, ale dnes se neprosadili. V rozkouskovaném závěru už Karvinští senzační tři body udrželi a připsali si jeden z nejpřekvapivějších výsledků v historii samostatné nejvyšší soutěže.

    Ohlasy:

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Vstoupili jsme do utkání dobře, prvních 20 až 30 minut jsme si vytvořili docela velký tlak. Rezultovalo z toho hodně standardek, centrů do vápna, ale v pokutovém území, na posledních 25 metrech jsme se nedokázali prosadit. Velký tlak se nám nepodařilo využít v žádnou vyloženou šanci kromě hlavičky Srkiho (Plavšiče). Postupem času šel náš výkon dolů. I když jsme se do nějakých situací dostali, buď jsme trefili břevno nebo jsme to nedohráli. Šancí bylo strašně málo, za celé utkání jsme si nedokázali vytvořit finální přihrávku, jako se to povedlo Karviné před gólem. I přes střídání šel potom náš výkon dolů. Byl to zápas blbec, nedali jsme penaltu, dvě šance, ale má to své příčiny. Takovéhle zápasy jsou a musíte z nich vytěžit minimálně remízu."

    Bohumil Páník (trenér Karviné): "Nám se oproti podzimu hodně obměnila sestava. Hráči potvrdili, proč přišli do Karviné, výborně zapadli do týmu. Už v Turecku to naznačovalo, že se dělá dobrá parta a potvrdilo se to v tomhle zápase. Viděli jsme přípravné utkání Slavie s Baníkem, my jsme hráli trochu jinak. Nenechali jsme zabíhat soupeře za obranu, nenechali jsme se překonávat průnikovými přihrávkami. Dokázali jsme vzdorovat jejich hernosti, na posledních 30 metrech jsme byli dobří. Slavia moc situací neměla. Vyplatil se nám týmový výkon. Čekali jsme na šance, které se nám objeví. Udělali jsme dvě a jednu jsme proměnili. Podržel nás gólman, přežili jsme kritický moment v podobě penalty. Hráčům určitě pomůže, když vyhrajete po dlouhém čase a je to na Slavii, u mistra. Dlouho neslavili vítězství svým pokřikem. Ale pro nás je to jen jedno vítězství, potřebujeme jich udělat víc, abychom mohli doskočit týmy před námi. Věřím, že hráčům vítězství na Slavii nestoupne do hlavy."

    SK Slavia Praha – MFK Karviná 0:1 (0:0)

    Branka: 69. Durosinmi.
    Rozhodčí: Batík – Paták, Antoníček – Adámková (video).
    ŽK: Schranz, Bah, Ousou – Čmelík, Jánoš, Látal, Durosinmi, Bartošák.
    Diváci: 1000 (omezený počet).

    Slavia: Mandous – Bah, Ousou, Kačaraba (60. Samek), Plavšič – Ševčík, Holeš – Schranz (80. Tecl), Madsen (46. Masopust), Lingr (76. Sor) – Krmenčík (60. Olayinka). Trenér: Trpišovský.

    Karviná: Bajza – Látal, Buchta, Kobouri, Bartošák – Jánoš, Qose (79. Dramé) – Čmelík (74. Sinjavskij), Holík (46. Chvěja), Zorvan (90+1. Jursa) – Svoboda (46. Durosinmi). Trenér: Páník.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.