<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    2. kolo, Základní část | sobota 01/08/2015, 15:00 | Generali Arena | O2 TV Sport

    Góly


    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 11 021 diváků (60 % z kapacity 18 349)
    Video



    Reportáž


    Sparta oproti úvodnímu zápasu 3. předkola Ligy mistrů s CSKA Moskva nastoupila se sedmi změnami v sestavě. Tou nejvýraznější byl návrat nejlepšího střelce v historii nejvyšší soutěže a kapitána Lafaty, který byl od června mimo kvůli zraněnému kolenu.

    Ani na lavičce naopak nebyl brankář Bičík se záložníkem Váchou. V základu Ostravy zase dostali šanci čerstvé posily záložníci Engelmann s Ježdíkem, kteří s Baníkem trénovali a klub dnes dokončil jejich hostování.

    Baník přijel na Letnou jako outsider, ale první poločas po bojovném výkonu na šance jasně vyhrál. Nejprve se po sparťanském rohu řítil na Štěcha sám Mondek, ale zamířil jen do tyče. Ostravský záložník měl po chybné rozehrávce domácího gólmana ještě větší možnost, ale z 20 metrů netrefil prázdnou branku.

    Sparta zahrozila až ve 23. minutě, kdy Pavlenkovi vypadl míč z rukavic, ale Lafata ho nedokázal protlačit do branky. Další šanci spálil kapitán Sparty o deset minut později, kdy nejprve Pavlenka skvěle vychytal Hušbauera a dorážející Lafata poslal dorážku vysoko nad.

    Do druhé půle místo neviditelného Paixaa nastoupil Fatai a Sparta i díky menší aktivitě Baníku získala převahu. Do výraznější šance se však dlouho nedostala, naopak udeřilo na opačné straně. Po přímém kopu odcentroval Mondek, míč propadl k Martinu Kouřilovi, který poslal hosty do vedení.

    V 67. minutě se po tvrdém souboji dožadoval penalty Fatai, ale neuspěl. Podobně dopadl v šanci i Lafata, který po zblízka hlavičkoval těsně vedle. Až v 77. donutil Pavlenku k pohotovému zákroku Matějovský, který zkusil štěstí z dálky.

    O chvíli po ojedinělém brejku neuznal rozhodčí Ostravě gól Narha pro ofsajd a Sparta se vzápětí dočkala vyrovnání. V 80. minutě se o něj postaral David Lafata, kterého našel Dočkalův centr z rohu. O pět minuty později už domácí vedli a střelou z vápna se o to postaral Bořek Dočkal a v nastavení dokonal obrat Kehinde Fatai.

    Sparta tak na poslední chvíli odvrátila nejhorší vstup do sezony za posledních šest let. Dvěma remízami totiž Letenští naposledy zahájili ročník 2009/2010 a horší start prožila Sparta už jen v sezoně 1996/1997, kdy měla po dvou kolech na kontě jen jeden bod.


    Ohlasy trenérů:

    Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): Je to velká radost a úleva, že jsem dokázali zápas otočit, protože po Jihlavě jsme si nemohli dovolit další ztrátu. Zápas ovlivnilo několik faktorů - udělali jsme hodně změn a než jsme to ve druhé půli rozběhali, tak nám chyběla jiskra. A Baník se na nás skvěle připravil a navíc jezdí na Spartu rád, protože se mu tady dlouhodobě daří. V první půli jsme soupeře dostali do hry hloupými chybami, a když jsme se po přestávce zvedli, tak jsme inkasovali. Ale mužstvo ukázalo sílu a naštěstí se nám vrátil David Lafata, který je klíčovým hráčem a jeho vyrovnávací branka byla ohromně důležitá. Troufnu si tvrdit, že kdybychom ho měli v Jihlavě, tak i přesto, že jsme hráli špatně, bychom tam vyhráli. Za dnešek Davidovi patří obrovský dík.

    Radomír Korytář (trenér Ostravy): Zápas se mi hodnotí těžce, protože jsme si mohli dovést jeden, nebo i tři body, ale posledních 15 minut jsme nezvládli. Přitom kdybychom vedli po prvním poločase 3:0, tak by se nikdo nemohl divit. Po přestávce Sparta ukázala sílu a už nás přehrávala. Je to škoda, protože když jsme vedli, tak mě napadlo, že bychom mohli úspěšnou sérii proti Spartě prodloužit. Je to sice nepochopitelné, ale na Spartu si věříme, protože za poslední dva roky s ní Baník získal hodně bodů. Ale podívejte se, co udělá jedna situace. David Lafata vyrovnal a nás to položilo. Dovolím si tvrdit, že kdyby Sparta neměla Davida Lafatu, tak by třeba zápas bodově nezvládla.


    AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava 3:1 (0:0)

    Branka: 80. Lafata, 85. Dočkal, 90.+1 Fatai - 63. Kouřil.
    Rozhodčí: Ardeleánu - Moláček, Pelikán.
    ŽK: Foltýn, Kaša (oba Ostrava).
    Diváci: 11.021.
    SYNOT Hráči utkání: Markus Steinhöfer - Martin Kouřil.

    Sestavy:

    AC Sparta Praha: Štěch - Mareček, Brabec, Hybš - Steinhöfer, Hušbauer (69. Litsingi), Matějovský, Dočkal, Breznaník (21. Frýdek) - Lafata, Paixao (46. Fatai). Trenér: Ščasný.

    FC Baník Ostrava: Pavlenka - Frydrych, Kaša, Kouřil, Ježdík - Engelmann (50. De Azevedo), Mondek (85. Šašinka), Mensah (65. Foltýn), Holzer, Kukec - Narh. Trenér: Korytář.


    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK
    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.