<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    30. kolo, Základní část | sobota 30/05/2015, 17:15 | Doosan Aréna | ČT sport

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 11 112 diváků (96 % z kapacity 11 597)
    Video



    Reportáž


    Plzeň tak zakončila sezonu ziskem 72 bodů, což je její nejlepší výsledek v historii, když pokořila dosavadní maximum 69 bodů ze sezony 2010/11. Více bodů získala pouze dvakrát Sparta v letech 2014 a 2000. Příbrami sice po prohře přišla o šanci zahrát si Evropskou ligu, i tak ale může slavit druhou nejlepší sezonu v klubové historii po ročníku 2000/01.

    Plzeň chtěla doma napravit nevydařený výkon z minulého kole na Bohemians a odměnit se fanouškům za podporu v celé sezoně. Jenže už ve čtvrté minutě přišla komplikace. Po dlouhém nákopu brankáře Kelemena prohrál Hejda souboj s Romanem Bednářem, příbramský útočník se ocitl sám před Kozáčikem a tvrdou střelou k tyči otevřel skóre.

    I přes vedení hosté nadále aktivně napadali rozehrávku Viktorie. Ta se sice dostávala do útoku, ale chyběla jí přesnější finální přihrávka. Když už se ocitl sám ve vápně Holenda, nevydařila se mu hlavička a Kelemen v pohodě míč chytil.

    Plzeňský útočník si však vše vynahradil ve 31. minutě. Kovařík ukázal, proč byl v týdnu povolán do národního týmu, poslal před branku téměř od rohového praporku ideální centr a Jan Holenda hlavou zamířil přesně k tyči.

    Příbram, která potřebovala vyhrát, aby měla naději na čtvrté místo a postup do Evropské ligy, se však nevzdala. Ve 39. minutě při zkráceném rohu předvedla svůj oblíbený signál, kdy pětice hráčů před vápnem v hloučku kroužila, následně se rozběhla a Tomáš Zápotočný hlavou zužitkoval centr od Zemana.

    Osm minut po změně stran mohl Bednář přidat svůj druhý gól, když po brejku hezky obešel obránce, ale pak ho vychytal gólman Kozáčik. A vzápětí přišlo srovnání. Václav Pilař si narazil s Holendou a propálil Kelemena.

    Obrat dokonal fotbalovou parádou Jan Holenda. Důrazný útočník ukázal, že ovládá i akrobacii a střelou přes hlavu nedal Kelemenovi šanci. Příbram ještě zabojovala a Zeman z přímého kopu trefil spojnici břevna a tyče.

    Plzeň už si však oslavy titulu nenechala pokazit a fanoušci se kromě fotbalu bavili i sledováním letadla nad stadionem s nápisem "Viktorka - mistři ligy". Rozveselil je i další gól, předchozí střelci Holenda s Pilařem připravili snadnou trefu pro Daniela Koláře.

    V závěru se dostalo i na plzeňského kapitána Horvátha, který nastoupil do svého posledního ligového utkání před letním koncem kariéry. Fanoušci mu připravili choreo s nápisem "Ten co změnil tisíce životů". Horváth se navíc rozloučil asistencí na další gól Daniela Koláře.


    Ohlasy trenérů:

    Miroslav Koubek (trenér FC Viktoria Plzeň): Byl to takový typický zápas posledních kol. Bylo to z naší strany uvolněnější, spousta chyb. Úvod zápasu a hlavně situace kolem první branky se mi nelíbila. Musím také pochválit Příbram, která hrála útočně. Její postavení v tabulce není náhodné. Ve druhé půli se jim hra už trochu rozpadla, ale do té doby jsme museli přežít několik nebezpečných šancí a podržel nás brankář. O poločase jsem musel maloučko zvýšit hlas, protože jsme chtěli bodovat. Byl jsem rád, že ten bodový rekord nelákal jen mě, ale že o tom mluvili sami hráči a že se chtěli zapsat do historie. Cením si toho dost. I v počtu gólů jsme vyrovnali ten první mistrovský ročník. Svědčí to o tom, že jsme se zaslouženě stali mistry. Holenda chytil šanci za pačesy a předvádí dobré výkony. Dnes dal navíc gól, který může kandidovat na gól roku. Kluci teď budou oslavovat, ale musí se zodpovědně připravit na úterní rozlučku Pavla Horvátha.

    Pavel Tobiáš (trenér 1. FK Příbram): Byl to velmi dobrý ligový zápas, diváci určitě byli spokojeni. My jsme dvakrát vedli, byli jsme hodně nahoře, ale rozhodující bylo, když za stavu 2:1 neproměnil šanci Bednář. Kdyby proměnil, mohlo to být pro domácí složitější. Místo toho jsme z protiútoku dostali branku a Plzeň se nastartovala. Do té doby jela na dva válce, ale pak už to pro nás bylo hodně těžké. Škoda těch gólů, jinak to byl z naší strany dobrý fotbal. Šancí jsme měli dost, domácí nehráli dozadu na sto procent, ale nedokázali jsme to zužitkovat. Škoda, mohlo to pro nás dopadnout lépe, takhle je to nepříjemný výsledek. Ale lidi se bavili a utkání splnilo svůj účel.


    FC Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 5:2 (1:2)

    Branky: 31. a 59. Holenda, 68. a 87. D. Kolář, 55. Pilař - 4. Bednář, 39. Zápotočný.
    Rozhodčí: Franěk - Kříž, Štěrba.
    ŽK
    : Vaněk, Horváth (oba Plzeň).
    Diváci: 11 112.
    SYNOT Hráči utkání: Jan Holenda - Roman Bednář.

    Sestavy:

    FC Viktoria Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hejda (59. Baránek), Procházka, Limberský - Vaněk, Hořava (81. Horváth) - Pilař, D. Kolář, Kovařík - Holenda (78. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek.

    1. FK Příbram: Kelemen - Matějů, Hájovský, Zápotočný, Divíšek - Jiří Mareš (74. Fořt), Pilík, Suchan (88. Polanský), Hnaníček, Zeman (85. Šindelář) - Bednář. Trenér: P. Tobiáš.


    VIDEO: iSport.cz
    FOTO: ČTK
    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.