<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    27. kolo, Základní část | sobota 03/05/2014, 20:15 | Na Stínadlech | ČT sport

    Návštěva: 13 056 diváků (76 % z kapacity 17 078)
    Video


    Reportáž



    Aby mohla Sparta slavit mistrovský titul ještě ve 27. kole, musela by Plzeň ztratit v nedělním utkání v Jablonci. Teplice vyhrály teprve podruhé z posledních osmi utkání a zvýšily své šance na účast v Evropské lize.

    Spartě nepomohli vlastní fanoušci, kteří dorazili v hojném počtu, ale od začátku narušovali průběh zápasu. Hned v úvodu naházeli na hřiště pyrotechniku a sudí Královec poprvé přerušil hru.

    Krátce po znovuzahájení utkání přišel útok Teplic, před brankou Sparty vznikl závar, obránci jen srazili střelu Nivalda k Litsingimu, který si zpracoval míč na prsa a tvrdou ranou propálil brankáře Vaclíka. Pro konžského útočníka to byl 11. gól v sezoně, ale první po dvou měsících a osmi zápasech bez branky.

    Snahu Sparty o rychlé vyrovnání znovu zhatili fanoušci, kteří svým skandováním nadávek na adresu předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty donutili sudího k dalšímu přerušení na zhruba deset minut. Lídr ligy úplně vypadl z tempa, které dlouho hledal.

    Vacek sice mohl ohrozit branku Teplic, ale v šanci vůbec netrefil míč. Ihned následoval brejk Teplic, na levé straně se ocitl samotný Nivaldo a přesnou střelou zvýšil na 2:0. Navíc o chvíli později se po dalším závaru a nedůrazu sparťanské obrany dostal k hlavičce Jablonský a třetím gólem v sezoně zmrazil hosty.

    Sparta vykřesala naději ve třináctiminutovém nastavení. Po Lafatově přiťuknutí se prosadil Hušbauer a 15. gólem se osamostatnil v čele tabulky střelců právě před Lafatou. Hušbauer mohl dokonce do poločasu přidat ještě jednu branku, ale skvěle ho vychytal brankář Grigar.

    Jejich souboj se odehrál i krátce po změně stran a znovu se radoval teplický gólman, kterého Hušbauer trefil jen do nohy. Lafata pak nestihl v dobré pozici dorážet.


    Ohlasy trenérů:

    Zdeněk Ščasný (Teplice): Po dlouhé době mám důvod k radosti, protože jsme dokázali nejen vyhrát, ale také porazit Spartu. To se vám nestane každý den. Cením si hlavně toho, že jsme dokázali porazit Spartu v lize jako první. V době, kdy má ohromnou formu a nám se naopak ne úplně dařilo. Nabádal jsem hráče, aby zápas pojali tak, že se znovu můžeme vrátit do herní pohody. Povedl se nám ohromně vstup do utkání, co jsme si vytvořili, to tam spadlo. Úvod byl fantastický, vedli jsme 3:0. Pak se Sparta dostala do hry. Jednou jsme inkasovali a v dalších šancích nás podržel Grigar.  Myslím, že to bylo zasloužené. Kluci to zvládli ohromně takticky. 

    Vítězslav Lavička (Sparta): Pro nás to byl nevydařený zápas jak na hřišti, tak na tribunách. Hlavní příčinu dnešní porážky vidím v tom, že domácí byli daleko efektivnější. Nám se nepovedl vstup do utkání a domácí pak mohli ještě víc využívat svou nejsilnější zbraň - rychlé protiútoky. Za stavu 1:0 pro Teplice jsme byli blízko ke gólu, místo toho přišel rychlý kontr. Pak nedůsledně dohraná standardka a byli jsme rychle v tříbrankovém deficitu. Za stavu 1:3 měl Hušbauer slibnou šanci, domácí obrana bránila ze všech sil a navíc Grigar předvedl několik výtečných zákroků. I to je jedna z příčin, proč jsme neuspěli. Když vedle mě dopadla dýmovnice, dobře mi nebylo. Bohužel zápas se nepovedl jak na hřišti, tak v hledišti. Reakce některých fanoušků nám nepomohly. 


    FK Teplice - Sparta Praha 3:1 (3:1)
    Branky: 8. Litsingi, 34. Nivaldo, 40. D. Jablonský - 45.+6 Hušbauer.
    Rozhodčí: Královec - Wilczek, Vlasjuk.
    ŽK: Ljevakovič, Vondrášek, Krob - Vácha.
    Diváci: 13.056

    Sestavy:
    Teplice: Grigar - Matula, Klimpl, D. Jablonský - Vondrášek, Vachoušek, Ljevakovič, Krob - Litsingi, Jindráček (85. Ramos), Nivaldo. Trenér: Ščasný.
    Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš (60. Přikryl) - Vácha - Dočkal, Vacek (60. Bednář), Hušbauer (84. Schick), L. Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.


    FOTO: ČTK
    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.