<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    18. kolo, Základní část | sobota 01/03/2014, 20:15 | Ďolíček | ČT sport

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 5 000 diváků (79 % z kapacity 6 300)
    Video
    Reportáž

    Hned od úvodu zápasu si Sparta vypracovala optickou převahu a v deváté minutě i první obrovskou příležitost k otevření skóre. Matějovský vystihl špatnou rozehrávku domácí obrany a běžel s míčem sám na brankáře, Berkovec však dobře vyběhl a jeho zakončení dokázal zneškodnit.

    O dvě minuty později bylo krušno na druhé straně, kde se do protiútoku hnal Lietava. Domácí forvard dokonce dokázal obejít i brankáře Vaclíka, ale z krkolomné pozice již nezvládl dostat míč do hostující brány. Následující minuty ukázaly, že se jednalo o ojedinělou situaci, protože dále byla v úvodu utkání nebezpečná pouze Sparta.

    V 19. minutě zahrozili hosté z rohového kopu, po kterém se míč odrazil k Marečkovi, za jehož tečovanou střelou se Berkovec pouze ohlédl. Naštěstí pro klokany šel míč půl metru vedle domácí svatyně. O dvě minuty později se už domácí brankář musel vyznamenat. Vácha se postavil k rozehrávce přímého kopu a parádní střelou mířil přímo do šibenice, Berkovec však neméně dobrým zákrokem vyrazil jeho pokus na rohový kop.

    Ve 24. minutě se však po další šanci Sparty už skóre měnilo. Lafata přihrál Josefu Hušbauerovi, který se zasekávačkou zbavil obránce a následně propálil Berkovce mezi nohama. Sparta tak byla za svou herní převahu odměněna vedoucí brankou.

    Klokanům ale stačilo na odpověď pouhých pět minut.  Hora totiž dlouhým centrem vybídl k zakončení Lietavu, který prudkou ranou trefil sice pouze hostujícího Maria Holka, od toho se však míč odrazil přímo za záda bezmocného Vaclíka a po vlastním gólu Sparty byl tedy bylo vyrovnáno. Do konce prvního poločasu se už skóre neměnilo, oba týmy tedy odcházely do šaten za nerozhodného stavu 1:1.

    Do druhého poločasu vstoupila Bohemka jako vyměněná. Domácí hýřili aktivitou, přestali nakopávat míče a Spartu viditelně překvapili útočným kombinačním pojetím. První nebezpečná akce druhé půle přišla v 55. minutě, kdy si na přímý kop domácích vyskočil Šmíd a hlavou poslal míč k tyči Vaclíkovy brány. Hostující brankář měl co dělat, aby pokus vyrazil alespoň na roh, jelikož při zákroku podklouzl.

    O čtyři minuty později přišla obrovská šance na druhé straně. Váchův rohový kop prodlužoval Lafata na zadní tyč, kam si nabíhal zcela osamocený Costa, který zblízka přestřelil zcela odkrytou bránu a stav utkání se tedy neměnil.

    V následujících minutách byl obraz hry vyrovnaný a k vidění bylo útočné snažení na obou stranách, avšak bez výraznějších šancí. O to víc muselo domácí mrzet, když v 72. minutě zničehonic Sparta udeřila. Costa poslal povedeným centrem míč na hlavu nikým neatakovanému Davidu Lafatovi, který se v zakončení nemýlil a poslal tak Spartu do vedení.

    Čas se v tu chvíli Bohemce velmi rychle krátil a klokanům se nedařilo vytvářet nebezpečné akce. V posledních minutách se sice ještě domácí snažili s výsledkem něco udělat, hosté z Letné však již nedopustili žádné komplikace a bez větších problémů si uhlídali zisk tří bodů.


    Ohlasy trenérů:

    Jozef Weber (Bohemians): I když je to prohra se Spartou, je to pořád prohra. V prvních 25 minutách nás soupeř přehrával, na některých našich hráčích byla vidět ohromná nervozita a nedokázali jsme se dostat do hry. Paradoxně nám pomohla branka Sparty, pak náš výkon byl odvážnější, živější. Brankou jsme se dostali malinko do hry. Když chcete uhrát se Spartou výsledek, musíte mít den D, ten jsme dneska až tak neměli. Musíte udělat minimum chyb a my ve druhé půli nějakou udělali.

    Vítězslav Lavička (Sparta): My jsme předpokládali, že zápas na Bohemce bude pro nás náročný. Vždycky to bylo vypjaté malé derby. Věděli jsme, že Bohemka bude hrát velmi houževnatě, bude čekat na svou šanci z brejku a standardních situací. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Od Davida Lafaty jako od středního útočníka se góly očekávají a jsme rádi, že se k němu přidávají další. David i Pepa Hušbauer dnes vstřelili klíčové góly, oba pro nás byly moc důležité a díky nim si vezeme plný počet bodů.


    Bohemians Praha 1905 - AC Sparta Praha 1:2 (1:1)
    Branky: 29. Holek (vlastní) – 25. Hušbauer, 73. Lafata.
    Rozhodčí: L. Kovařík - I. Nádvorník, J. Jiřík.
    ŽK: 47. Jindříšek, 52. Kalina (oba Bohemians)
    Diváci: 5000.

    Sestavy:
    Bohemians Praha 1905: Berkovec – Kalina, Brabec (46. Cseh), Šmíd, Vaitkunas – Kuklys (60. Nerad), Hora, Jindřišek (C), Rada, Bartek (79. Moravec) – Lietava.
    AC Sparta Praha: Vaclík – Kadeřábek, Brabec, Holek (55. Švejdík), Costa – Přikryl (89. Vacek), Vácha, Mareček (64. Bednář), Matějovský, Hušbauer – Lafata (C).


    FOTO: ČTK

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.