<
26.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    7. kolo, Základní část | sobota 31/08/2013, 20:15 | Generali Arena | ČT sport

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 9 855 diváků (54 % z kapacity 18 349)
    Video


    Reportáž


    Dlouho očekávaný zápas mezi Spartou a Ostravou doprovázela bouřlivá atmosféra, oba kotle fanoušků hnaly své miláčky za vítězstvím. V základní jedenáctce Pražanů se pak poprvé od úvodních minut objevila dvojice útočníků ve složení Bednář - Lafata, stadion byl ale i přes atraktivitu zápasu zaplněn pouze z poloviny.

    Už v 5. minutě byl v obrovské šanci Bednář, jenž postupoval sám na Bártu. Hostující bek ho za pět minut dvanáct o míč obral a diváci se dožadovali pokutového kopu. Ten ale sudí Zelinka písknout nehodlal.

    V dalších šancích se pak ocitl Hušbauer či Lafata, ale ani jeden z nich hostujícího brankáře nepřekonal, a tak přišel zákonitý trest. Baník postupoval po rohovém kopu Sparty ze 26. minuty do rychlého protiútoku, na jehož konci stál Costa Nhamoinesu, který si nešťastně vstřelil vlastní gól.

    Svěřenci Vítězslava Lavičky pokračovali v tlaku, který v následujících minutách nesl své ovoce. O vyrovnání se deset minut před koncem prvního poločasu postaral Josef Hušbauer, jenž si naběhl na centr Dočkala a na přední tyči poslal balon do sítě.

    I ve druhé půli měli domácí převahu, chvílemi to dokonce vypadalo, že hrají se svým soupeřem bago. Defenziva Baníku sparťanům odolávala až do 64. minuty, kdy vlastní gól z prvního poločasu napravil Costa Nhamoinesu. A opět v tom měl prsty Dočkal, který ho našel volného v pokutovém území a zadák černé pleti už neměl problém skórovat

    Jen o dvě minuty později domácí udeřili podruhé. Svou další trefu přidal tečovanou ranou z dálky reprezentant Josef Hušbauer, jenž v minulosti oblékal právě ostravský dres. Na gól mu samozřejmě nenahrál nikdo jiný než Bořek Dočkal...

    Pražané tak jen podtrhli svou dnešní dominanci a v samém závěru přidali ještě jeden zásah na místo určení. Na starost si ho vzal střídající Tiémoko Konaté, jenž skákavou střelou rozesmutnil hráče Ostravy počtvrté.

    Více už se na Letné nestalo, Sparta si tedy připisuje další tři body a minimálně do nedělního večera vystřídá v čele Plzeň.


    Ohlasy trenérů:

    Vítězslav Lavička (trenér AC Sparta Praha): Po tak výrazném vítězství panuje spokojenost. Ale nebylo to bez chyb. Pepík Hušbauer je při současné formě důležitým členem týmu. Nejen pracovitostí, ale i svou efektivitou. V době, kdy nám vypadl Marek Matějovský, si na sebe naložil zodpovědnost tvůrce hry a dobře se s tím vypořádává. Reprezentační dres si plně zasluhuje. Líbilo se mi, že Costa za vlastní gól dostal podporu od spoluhráčů na hřišti i v kabině a to se projevilo na jeho výkon v druhé půli. Romana Bednáře jsme do sestavy nasadili zejména kvůli jeho produktivitě, ale vnímali jsme i tlak médií a fanoušků. Tento zápas se pro tuto volbu nabízel. Roman se tentokrát neprosadil, ale ukázal, že by tato spolupráce mohla v některých zápasech pokračovat.

    Martin Svědík (trenér FC Baník Ostrava): Do zápasu jsme dobře vstoupili. Chtělijsme zahustit střed pole a čekat na brejky, z čehož jsme vytěžili vedoucí gól, kdy jsme brejk dobře vyřešili. Rozhodující byla následná šance, kterou jsme neproměnili. Pak to chtělo udržet vedení do poločasu, ale to se nepovedlo. Sparta byla lepší, měla tlak, ale my jsme dlouho pracovali dobře. Pak rozhodla individuální chyba, kdy máme krýt osobně protihráče při standardce, přesto tam zůstal úplně sám Costa. Pro nás už pak je těžké skóre otáčet. Navíc pak přišel po standardní situaci další gól. Michal Bárta by měl z branky týmu více pomoci, protože třetí a čtvrtý gól byly laciné. A to nebylo poprvé. Proto se může stát, že v brance sáhneme ke změně.


    AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava 4:1 (1:1)
    Branky: 37. a 66. Hušbauer, 64. Costa, 90. Konaté - 26. vlastní Costa.
    Rozhodčí: M. Zelinka - M. Wilczek, O. Pelikán.
    ŽK: 56. Lukáš Droppa, 63. Martin Lukeš.
    Diváci: 9 855.

    Sestavy:
    AC Sparta Praha: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Dočkal (87. Přikryl), Hušbauer, Vácha, Krejčí (75. Konaté) - Lafata - Bednář (80. Vacek).
    FC Baník Ostrava: Bárta - Zawada, Frydrych, Baránek, Dedič - Petrus (73. Foltýn), Droppa, Lukeš, Holzer (45. Engelmann) - Fantiš, Rolinc (90. Kraut).


    FOTO: ČTK

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.