<
29.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2862:2270
    2SK Slavia Praha2858:2068
    3FC Viktoria Plzeň2863:3258
    4FC Baník Ostrava2843:3344
    5FK Mladá Boleslav2847:4440
    61.FC Slovácko2836:3739
    7FC Slovan Liberec2844:4438
    8SK Sigma Olomouc2837:3936
    9FC Hradec Králové2831:3636
    10FK Teplice2829:3535
    11Bohemians Praha 19052826:3831
    12FK Jablonec2834:4428
    13FK Pardubice2827:3828
    14FC Zlín2836:6024
    15SK Dynamo České Budějovice2830:5822
    16MFK Karviná2828:5121
    28. kolo, Základní část | středa 22/05/2013, 18:00 | Stadion v Jiráskově ulici

    Góly


    Karty


    Návštěva: 3 056 diváků (68 % z kapacity 4 500)
    Video


    Reportáž


    Utkání začalo velmi vlažně a opatrně. Oba týmy hrály zodpovědně zezadu. První vážnější šanci měli Jihlavané. V sedmé minutě se Masopust pokoušel přihrát Vaculíkovi před branku, druhý jmenovaný však míč nezasáhl. O dvě minuty později měl velkou příležitost Došek, byl však přerušen hvizdem hlavního rozhodčího kvůli útočnému faulu. Radův pokus ve třinácté minutě zablokovala obrana hostů, přišel tedy znovu čas pro hosty. Došek parádně přihrál Valentovi, tomu míč těsně před Blažkem ukopli jihlavští zadáci. Vzrůstající tlak Slovácka potvrdila 17. minuta, ani Kerbr, ani Trousil ale úspěšní nebyli.

    Ve 20. minutě se k exekuci standardní situace postavil Václav Koloušek, nacentroval míč do vápna a… Ochozy hromadně reklamovaly ruku! Píšťalka rozhodčího však zůstala němá. O čtyři minuty později málem rozradostnil domácí fanoušky Masopust, jeho projektil skončil jen těsně nad Melichárkovou klecí. Za zmínku stojí jistě i protiútok Slovácka, při němž se vyznamenal jihlavský bek Marek – skvělým skluzem zlikvidoval šanci soupeře. A od té doby to začalo na stadionu vřít.

    Čtvrt hodiny před koncem první půle se do míče po sklepnutí Šimonka opřel Vaculík a orazítkoval tyč! Autor předchozí nahrávky se o minutu později dostal do výhodné pozice, již dokonale zužitkoval. Arnold Šimonek trknul centrovaný balon do pokutového území a otevřel skóre – 1:0! Reakce hostí přišla záhy. Daníček sice bránu přestřelil, ovšem 36. minuta už pro hosty znamenala důvod k radosti. Centrovaný míč po rohovém kopu Jaromír Blažek sice vyrazil, trefil však jen nohy připraveného Libora Doška, a ten se v takových situacích nemýlí – 1:1!

    Zbytek prvního poločasu se dohrával v poklidu. Nebezpečný byl ještě pokus Jihlavy ve 45. minutě, kdy Vysočina zahrávala standardku po faulu na dirigenta Radu, poradil si s ním však gólman Melichárek, a tak oba týmy odcházely do šaten za remízového stavu 1:1. V Jihlavě to v této sezoně asi ani jinak nejde.

    Druhá půle začala svižněji než ta první, hned dvě minuty po příchodu z šaten se Jihlavané probíjeli do šance, snažení jim zhatil hlavičkou kapitán Trousil, který odklidil míč do bezpečí. Domácí ohrozili slováckou svatyni i v 53. minutě, do šance se řítil Vaculík, včasným výběhem a skluzem situaci bravurně vyřešil Dušan Melichárek.

    Nutno dodat, že k vidění byl opět spíš boj o každý metr hřiště, než nějaký extra pohledný fotbal. Dojem z něj jistě vylepšovala i atmosféra, po celou dobu utkání mohutně povzbuzovali oba fanouškovské tábory, jak ten poměrně početný hostující, což je vzhledem ke vzdálenosti obou měst poměrně obdivuhodné, tak především ten domácí. Pokud se v letošní sezoně o něco mohou Jihlavané opřít, jsou to rozhodně skalní fanoušci a jejich neustálá podpora. Jak doma, tak venku. Co by za takové příznivce dal leckterý větší klub.

    Dalším ohrožením branky se zdála být standardka Vysočiny z 58. minuty, ani jeden z hráčů ve žlutém však centrovaný míč do branky dopravit nedokázal. Tatáž situace, akorát zrcadlově obrácená, se opakovala o tři minuty později, ani napodruhé však Václav Koloušek míč netrefil tak, jak by si představoval. I hosté chvílemi dokazovali, že jsou na hřišti přítomni, ani oni však výrazněji Blažka neprověřili. 25 minut před koncem byl zraněn aktivní Lukáš Masopust, na jeho místo nastoupila ještě mladší puška v dresu FC Vysočina – Jan Kliment, který byl nedávno na testech v Holandsku.

    68. minuta přinesla velkou radost domácích příznivců. Vaculíkova přihrávka se odrazila až k Marku Jungrovi, druhý jmenovaný balon dopravil do sítě. Jenže… Byl máván ofsajd, radost Jihlavanů byla předčasná. Aktivnější Jihlava se hnala za vedoucím gólem i nadále, čerstvý Kliment řádil na kraji zálohy jako uragán, ani jeho centry nikdo v branku nepřetavil.

    Čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem se do gólové příležitosti dostával Václav Koloušek, míč mu ukopl kapitán hostů Trousil. Odražený míč zkoušel do branky dostat Kliment, jeho touha po druhém ligovém gólu skončila ve fázi snahy – vysoko přestřelil. Stejně neúspěšně skončil i jeho pokus z 80. minuty. O poznání blíž úspěchu byl na druhé straně Ladislav Volešák, ani on se však mezi tři tyče netrefil. Při následné rozehrávce zahrál na nervy domácích fanoušků Jaromír Blažek, společně s obránci a trochou potřebné štěstěny však dokázal napadající soupeře vyškolit a úspěšně rozehrát.

    Závěrečná pasáž utkání se dohrávala víceméně z povinnosti. Hra byla kouskována několika střídáními, příliš fotbalové krásy k vidění nebylo. Výjimkou potvrzující pravidlo byla šance z 89. minuty, kdy se před Melichárkem ocitl Vaculík, byl však dobře obsazen a balon ideálně netrefil. Nebylo tedy překvapením, že rozhodčí rozezněl píšťalu za remízového stavu – pro Vysočinu tak typického. Šlo o již patnáctou (!!) remízu z doposud 28 odehraných kol.


    Nejlepší hráč utkání: Arnold Šimonek (FC Vysočina Jihlava)


    Vysočina Jihlava - 1. FC Slovácko 1:1 (1:1)
    Branky: 31. Šimonek - 36. Došek.
    Rozhodčí: Proske - Pelikán, Hock.
    ŽK: Josl, Šimonek - Daníček.
    Diváci: 3058.

    Sestavy:
    Jihlava:
    Blažek - Marek, Tlustý, Šourek, Josl (83. Čvirik) - Masopust (66. Kliment), Rada, Jungr, Koloušek, Vaculík - Šimonek. Trenér: Komňacký.
    Slovácko: Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil, Reinberk - Volešák, Šumulikoski, Kerbr (76. Skalák), Valenta (86. Trávník), Daníček - Došek. Trenér: Habanec.

    FOTO: ČTK.


    Ohlasy po utkání:

    František Komňacký (trenér Jihlavy): "V první půli jsme měli opticky více balon na svých kopačkách, bylo tam pár závarů před soupeřovou brankou, pak se nám podařilo dát i gól. Bohužel nám ale chybí především to potřebné "finále", ta fotbalovost, chcete-li přímo kvalita při zakončení. Máme problém v koncovce. Remízy už mě netěší, mám jich už plné zuby. Samozřejmě jsme rádi za záchranu soutěže, ale utkání jsme chtěli vyhrát. Do budoucna čeká tým spousta práce."


    Svatopluk Habanec (trenér Slovácka): "Jsem rád, že jsme zachráněni už dvě kola před koncem. Byly to pro nás obrovské nervy. Teď k zápasu. Místy tam byly porodní bolesti, když jsme zkoušeli prvky nového systému, na který se zaměřujeme. Srazila nás branka na 1:0, ale zaplaťpánbu se nám podařilo vyrovnat. S výsledkem jsem moc spokojený, zvlášť při tom, kdy si myslím, že domácí tým byl aktivnější."

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.