<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    Semifinále – 2. zápas, Skupina o umístění | sobota 13/05/2023, 15:00 | Stadión U Nisy | O2 TV stream MD

    Góly

    • Bez branek

    Návštěva: 1 358 diváků (14 % z kapacity 9 900)
    Video
    Reportáž

    Slovan se o triumf ve skupině spojený s prémií jednoho milionu korun a s nasazením do třetího kola domácího poháru utká s Hradcem Králové, první zápas se bude hrát příští neděli na stadionu soupeře. Dynamu sezona skončila.

    Českobudějovičtí v závěru ročníku našli střeleckou formu a v předchozích čtyřech ligových zápasech dali 12 branek. Ani na stadionu U Nisy nechtěli jen bránit těsný náskok z prvního semifinále, přestože jim chyběli dva nejlepší střelci - zraněný Čmelík a před týdnem vyloučený Čermák. Víc šancí však měli od začátku domácí.

    Janáček, který se vrátil do branky Jihočechů, už v šesté minutě svůj tým dvakrát zachránil při střelách Olatunjiho a Kozáka. Podobná situace se opakovala po půlhodině hry, kdy Janáček vyrazil další Olatunjiho střelu a Plechatý pohotově doklepl míč do sítě. Videorozhodčí ale odhalil, že při tom stál v ofsajdu.

    Zmatky v obraně hostí pokračovaly i při Frýdkově rohovém kopu. Mikulovu střelu ještě zastavilo břevno, ale Kozák už v 38. minutě zblízka mířil přesně. Pro útočníka, který se v lize v základní sestavě objevil poprvé od loňského srpna, to byl teprve druhý gól v lize. Hosté u sudího marně reklamovali faul na brankáře, videorozhodčí tentokrát libereckou trefu posvětil.

    Domácí byli v závěru prvního poločasu při chuti. Blízko k druhému gólu byl řecký obránce Purzitidis, který ale zblízka těsně minul branku a na svou první trefu v české lize si ještě musí počkat.

    Brzy po změně stran měl další dvě šance hodně aktivní Kozák, který je v Liberci na hostování ze Sparty. V 66. minutě předvedli domácí povedenou kombinaci, do níž se hned po svém příchodu na hřiště zapojil Tupta. Přesnou přihrávkou přes šířku hřiště našel nabíhajícího Frýdka a ten se počtvrté v tomto ligovém ročníku zapsal mezi střelce.

    Slovan v prvním utkání na jihu Čech promarnil dvoubrankový náskok, který si vytvořil během prvních 10 minut, ale tentokrát nic podobného nedopustil. Naopak Tupta na konci 81. minuty postup Severočechů zpečetil svým pátým gólem v ligové sezoně. V závěru, kdy už jihočeská obrana vůbec nestíhala, debakl dovršil Olatunji. V 89. minutě sám proti Janáčkovi nejprve trefil tyč, ale odražený míč proměnil ve svůj šestý gól v české lize.

    Liberec si připsal nejvyšší výhru v lize od druhého kola, v němž deklasoval Teplice 5:1. Znovu se potvrdilo, že Dynamu se na stadionu U Nisy nedaří. Jeho poslední výhra je z roku 1996, od té doby tam o ni v lize už devatenáctkrát marně usilovalo.

    Ohlasy

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Po výsledku 4:0 i výkonu se mi to hodnotí dobře. Do většího vedení jsme mohli jít už dřív, efektivita tak mohla být ještě vyšší. Ale soupeře jsme do větší šance nepustili a i dopředu jsme hráli velmi dobře. Chtěli jsme dát šanci dalším hráčům širšího kádru a mít na lavičce hráče, který by mohl být rozhodujícím faktorem, třeba i v případném prodloužení, což Lubo (Tupta) splnil. Olatunji odvádí v poli neskutečné množství práce, jeho potenciál je velký. Dnes mohl dát tři čtyři góly. O soupeři pro finále jsem nepřemýšlel, myslel jsem jen na to, že by bylo dobré postoupit."

    Tomáš Zápotočný (asistent trenéra Českých Budějovic): "Liberec nás úplně přejel a můžu mu jen pogratulovat. Byl důraznější ve vápně, kde se rozhoduje. V našem vápně jsme byli naivní, nechávali jsme soupeře dorážet míče a to ještě Janáček pět šest tutovek chytil. V ofenzivě jsme si nezasloužili dát gól. Pro nás končí sezona, ale jsem rád, že máme zachovanou ligu. Pro nás je malý zázrak, že jsme se dostali do prostřední skupiny. Hodně lidí nás odsuzovalo minimálně do baráže. Těším se na léto, kdy si s Márou Niklem připravíme tým podle svých představ."

    FC  Slovan Liberec – SK Dynamo České Budějovice 4:0 (1:0)

    Branky: 38. Kozák, 66. Frýdek, 81. Tupta, 89. Olatunji.
    Rozhodčí: Ulrich – Hádek, Vyhnanovský – Hocek (video).
    ŽK: Varfolomejev – Adediran, Havel, Čoudek.
    Diváci: 1358.
    První zápas: 2:3, postoupil Liberec.

    Liberec: Bačkovský – Ndefe, Plechatý, Purzitidis – Fukala, Valenta (90.+1 Lexa), Varfolomejev (65. Doumbia), Mikula (83. Ghali) – Frýdek (83. Prebsl) – Kozák (65. Tupta), Olatunji. Trenér: Kozel.

    České Budějovice: Janáček – Čoudek, Havel (84. Broukal), Králik – Penner, Čavoš (79. Škoda), Hora, Potočný (59. Sluka) – Hellebrand – Hais (59. Matoušek), Adediran (84. Grič). Trenér: Nikl

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.