<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    5. kolo, Skupina o titul | sobota 27/05/2023, 16:00 | Fortuna Arena | O2 TV Sport

    Góly

    • Bez branek

    Karty

    • Bez karet

    Návštěva: 14 771 diváků (76 % z kapacity 19 370)
    Video
    Reportáž

    Na druhém místě Pražanů už se nic nemohlo změnit, naopak Slovácko se v posledním kole nedokázalo dostat na čtvrtou pozici a skončilo na pátém místě. Celku z Uherského Hradiště by k posunu na příčku zajišťující účast v předkole Evropské konferenční ligy stačila výhra, jelikož Bohemians 1905 doma podlehli Olomouci 0:1. Slavia získala 78 bodů stejně jako mistrovská Sparta, která dnes na Letné prohrála s Plzní 0:1. O titulu tak rozhodlo postavení po základní části.

    V základní sestavě Slavie nastoupil s kapitánskou páskou uzdravený Olayinka, pro něhož šlo o rozlučku ve vršovickém klubu. Sedmadvacetiletý Nigerijec strávil v Edenu pět let, po sezoně zamíří do srbského týmu Crvena zvezda Bělehrad. V domácí bráně se poprvé od 18. září objevil v ligovém duelu Mandous, jenž nahradil obvyklou jedničku Koláře.

    Slavia od úvodní minuty dominovala a Jurečka otevřel skóre v 24. minutě. Jeho pokus z 20 metrů z přímého kopu Nguyenovi mírně zaplaval a gólman Slovácka si se střelou doprostřed brány neporadil.

    Záhy mohl srovnat Kadlec, který faulem způsobil gólovou standardní situaci, kapitán hostů však po propadlém centru ze dvou metrů přestřelil. V 34. minutě byl blízko rozlučkové trefě Olayinka, jehož po rychlém protiútoku vyzval ke skórování aktivní Jurečka. Nigerijský záložník mířil na zadní tyč, tentokrát se ale Nguyen blýskl skvělým zákrokem.

    Tlak Slavie vyvrcholil krátce před pauzou. Oscar prokličkoval přes několik obránců do vápna, kde ho podrazil smolař první půle Kadlec a sudí Všetečka nařídil pokutový kop. Jurečka s pomocí tyče proměnil a 18. trefou si vytvořil osobní maximum v lize, když překonal svou bilanci z minulého ročníku ještě v dresu Slovácka.

    Trenér Svědík udělal do druhé půle dvě změny v sestavě, ani po pauze se ale výkon Slovácka výrazně nezvedl. Naopak v 61. minutě Tecl při svém 250. ligovém zápase předložil míč před odkrytou bránu Jurečkovi a ten završil hattrick.

    Pětinásobný reprezentant nakonec navázal na čtyřgólové představení z nedávného duelu proti Bohemians. V 89. minutě mu opět připravil pohodlnou pozici z levé strany David Jurásek a Jurečka zaokrouhlil svůj ligový střelecký účet v ročníku na 20 branek. Z toho se dvanáctkrát prosadil v nadstavbě.

    Slavia se Slováckem neprohrála poosmé za sebou a výsledkem 4:0 jen potvrdila, že měla v sezoně nejlepší ofenzivu i defenzivu v soutěži (skóre 98:31). Celek z Uherského Hradiště ve skupině o titul nezvítězil, ke čtyřem remízám přidal dnes porážku po pěti ligových zápasech.

    Ohlasy

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Předvedli jsme velice dobrý výkon, od samého začátku jsme si vytvářeli šance a herní převahu. Jsem rád, že jsme se s fanoušky rozloučili takovým výsledkem a dobrou hrou. Tým je momentálně ve velmi dobré formě, takže i pro soupeře to bylo těžké. Hru jsme měli kromě jednoho momentu pod kontrolou, podali jsme kvalitní a kompaktní výkon vyšperkovaný opětovným střeleckým galakoncertem Václava Jurečky. Sezona určitě nebyla špatná, někdy snad trochu na houpačce. Máme stejný bodový zisk jako v minulém ročníku, dali jsme 98 gólů v lize, vyhráli jsme pohár. Chyběl nám jeden bod nebo první místo po základní části, aby byla sezona kompletně úspěšná."

    Martin Svědík (trenér Slovácka): "V zápasech v Plzni, na Spartě a na Slavii nám strašně chybí mentální odolnost, proto jsou pokaždé stejné. Dostaneme úvodní branku a nedokážeme se z toho oklepat. Dnes jsme neobstáli v žádné řadě, ve všem jsme byli horší než Slavie. I z hlediska elánu, zodpovědnosti, nastavení do zápasu. Přitom jsme stále hráli o poháry, i přesto byl náš výkon od začátku do konce velmi špatný a nebyl hoden našeho mužstva. Mrzí nás, že jsme nedosáhli na čtvrté místo, ale je to spravedlivé, Bohemka si to zaslouží. Ale páté místo není pro Slovácko žádná ostuda. Máme za sebou velmi těžkou sezonu, náročnou psychicky i fyzicky. Dostali jsme se do Evropské konferenční ligy, což pomohlo klubu ekonomicky, v závěru sezony jsem ale v týmu neviděl tu jiskru a chuť, jako jsme měli v minulých sezonách."

    SK Slavia Praha – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

    Branky: 24., 41. z pen., 61. a 89. Jurečka.
    Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Machač – Starý (video).
    ŽK: Kadlec, Vecheta (oba Slovácko).
    Diváci: 14 771.

    Slavia: Mandous – Douděra (72. Bořil), Holeš, Ogbu, D. Jurásek – Provod (72. Lingr), Oscar, Zafeiris (72. Pech), Olayinka (78. Šmiga) – Jurečka – Tecl (84. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

    Slovácko: Nguyen – Hofmann, Daníček, Kadlec – Brandner (46. Vecheta), Havlík, Trávník (87. Kudela), Doski (46. Kalabiška) – Holzer (81. Šimko), Mihálik, Juroška (67. Sinjavskij). Trenér: Svědík.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.