<
25.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2557:2063
    2SK Slavia Praha2553:1762
    3FC Viktoria Plzeň2561:2954
    41.FC Slovácko2534:2939
    5FC Baník Ostrava2534:2837
    6FK Mladá Boleslav2542:3936
    7SK Sigma Olomouc2534:3433
    8FK Teplice2526:2932
    9FC Slovan Liberec2535:3932
    10FK Jablonec2532:3828
    11Bohemians Praha 19052522:3328
    12FC Hradec Králové2527:3527
    13FK Pardubice2523:3623
    14FC Zlín2530:5420
    15MFK Karviná2525:4719
    16SK Dynamo České Budějovice2526:5418
    2. kolo, Skupina o titul | sobota 13/05/2023, 18:00 | epet ARENA | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 18 113 diváků (99 % z kapacity 18 349)
    Video
    Reportáž

    Skóre derby otevřel ve 30. minutě Lukáš Haraslín, ještě v prvním poločase vyrovnal jiný slovenský hráč Ivan Schranz. Sparta si vzala vedení zpět po hodině hry zásluhou Asgera Sörensena, v 85. minutě srovnal střídající Stanislav Tecl. V nastavení však Igoh Ogbu fauloval střídajícího Awera Mabila a kapitán Ladislav Krejčí mladší v sedmé minutě nastavení proměněnou penaltou přímý souboj o první příčku rozhodl.

    Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho zdolali Slavii na čtvrtý pokus poprvé v této sezoně a částečně jí oplatili porážku 0:2 ve finále domácího poháru zkraje května. Letenští od říjnového debaklu 0:4 v Edenu už 19 kol po sobě neprohráli. Slavia venku v nejvyšší soutěži pošesté z posledních sedmi duelů nezvítězila.

    Do sestavy Sparty se vrátil uzdravený stoper Sörensen, místo Wiesnera nastoupil Mejdr. Kapitán Krejčí se z postu levého stopera posunul do středu zálohy. Po jednozápasové absenci nastoupil ve středu obrany slávistický kapitán Holeš.

    Třetí soutěžní derby na Letné za poslední měsíc dlouho nenabídlo žádnou příležitost. Domácí vsadili na zabezpečenou obranu, po půlhodině hry se však prosadili, když Haraslín výstavní ranou z přímého kopu zpoza vápna nedal gólmanu Kolářovi šanci.

    Slovenský reprezentant zaznamenal sedmý gól v ligové sezoně a dal vzpomenout na derby ze září 2021, kdy ze stejné standardní situace v prvním poločase rozhodl o vítězství Sparty 1:0. Letenští šli ve čtvrtém soutěžním derby v této sezoně poprvé do vedení.

    Slavia odpověděla za pět minut. Douděra průnikovou přihrávkou našel Van Burena, nizozemský útočník nahrál na zadní tyč a zakončující Schranz předčil v souboji Mejdra. Slovák Schranz vstřelil pátou branku v ročníku nejvyšší soutěže a skóroval ve druhém ligovém derby po sobě.

    Hned zkraje druhé půle vypálil sparťanský útočník Kuchta z otočky vedle. V 52. minutě se po Provodově autu dostal ve vápně k míči Jurečka, gólman Kovář však svůj tým zachránil. Na druhé straně Sörensenův centr téměř z nulového úhlu skončil na horní části břevna.

    V 63. minutě si Letenští vzali zpět vedení. Po zmatcích v šestnáctce se balon odrazil k Sörensenovi a šestadvacetiletý dánský stoper s pomocí tyče překonal Koláře, který si na míč lehce sáhl. V české lize se dočkal pátého gólu.

    V 77. minutě tečovanou střelu slávisty Provoda zastavila tyč, ránu střídajícího sparťana Mabila zase vyrazil Kovář. Hosté srovnali v 85. minutě po akci dvou příchozích hráčů z lavičky. Ševčík nacentroval do vápna, Tecl předčil v souboji Panáka a hlavou vyzrál na Kováře. Dvaatřicetiletý útočník se radoval z jedenácté trefy v ligovém ročníku.

    Ve čtvrté minutě nastavení Ogbu ve vápně ve skluzu podrazil Mabila a rozhodčí Černý, který odřídil všechna tři derby za poslední měsíc, odpískal penaltu. Tu proměnil tradiční exekutor Krejčí mladší, který si připsal už dvanáctý gól v ligové sezoně. Sparta zaznamenala vítězný gól v nastavení z pokutového kopu ve třech z posledních čtyř kol, totéž se jí podařilo i proti Plzni a v Liberci. Slavia prohrála po devíti kolech.

    Ohlasy:

    Brian Priske (trenér Sparty): "Titul ještě není doma, pořád se bude hrát o devět bodů. Mezi námi a Slavií je pětibodový rozdíl. Emoce hráčů, realizačního týmu, fanoušků jsou výrazem naší vášně a také pramenily z vědomí toho, jak důležitý tenhle zápas byl. Slavia nás už párkrát potrestala, takže je pěkné je konečně porazit."

    Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Zápas nabídl pět gólů, což je dobře, na druhou stranu to nemělo takové tempo jako minulé dva. I z logických důvodů. Potřebovali jsme zápas vyhrát, Sparta hrála níž a víc v bloku se zabezpečenější obranou. Snažili jsme se dostat do vedení, bohužel jsme dostali gól z přímáku. Podařilo se nám po krásné akci srovnat do poločasu. Řekl bych, že vždy v pasáži, kdy jsme hráli nejlíp, jsme dostali gól ze standardky. Pak se nám po hezké akci zase podařilo srovnat. V nastavení přišel třetí úder ze standardky a znovu gól. Měli jsme územní převahu, bohužel šance, kterými jsme zápas mohli zlomit a jít do vedení, se nám nepodařilo proměnit. Kovář měl dva skvělé zákroky. V zápase jsme ani jednou nevedli, abychom se dostali ke hře do otevřené obrany. Myslím, že výkon z naší strany nebyl na to, abychom prohráli. Čekají nás ještě tři zápasy, musíme udělat devět bodů. To je to jediné, na co se teď musíme soustředit a co s tím můžeme udělat."

    AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 3:2 (1:1)

    Branky: 30. Haraslín, 63. Sörensen, 90.+7 Ladislav Krejčí II z pen. - 35. Schranz, 85. Tecl.
    Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Petřík (video).
    ŽK: Ladislav Krejčí II - Provod, Ogbu.
    Diváci: 18.113.

    Sparta: Kovář - Vydra, Panák, Sörensen - Mejdr, Ladislav Krejčí II, Sadílek (79. Mabil), Zelený - Minčev (70. Laci), Haraslín (62. Daněk) - Kuchta (79. Wiesner). Trenér: Priske.

    Slavia: Kolář - Holeš, Ogbu, D. Jurásek (64. Ševčík) - Douděra (70. Zafeiris), Provod (81. M. Jurásek), Oscar, Traoré (46. Lingr), Schranz - Van Buren (81. Tecl), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.