<
30.kolo
>
    #KlubZSB
    1AC Sparta Praha2966:2573
    2SK Slavia Praha2960:2269
    3FC Viktoria Plzeň2964:3359
    4FC Baník Ostrava2946:3744
    5FK Mladá Boleslav2949:4543
    61.FC Slovácko2937:3840
    7FC Slovan Liberec2944:4439
    8SK Sigma Olomouc2939:4137
    9FC Hradec Králové2931:3637
    10FK Teplice2931:3736
    11Bohemians Praha 19052927:3932
    12FK Jablonec2934:4429
    13FK Pardubice2928:4028
    14FC Zlín2936:6025
    15SK Dynamo České Budějovice2932:6023
    16MFK Karviná2929:5222
    28. kolo, Základní část | neděle 23/04/2023, 16:00 | Stadión U Nisy | O2 TV Sport

    Góly


    Karty


    Návštěva: 1 658 diváků (17 % z kapacity 9 900)
    Video
    Reportáž

    Severočeši oplatili nováčkovi soutěže podzimní porážku 0:3, v lize popáté za sebou neprohráli a udělali velký krok k tomu, aby v nadstavbě nemuseli do skupiny o záchranu. Zbrojovka v druhém utkání pod trenérem Martinem Haškem nenavázala na minulé vítězství nad Pardubicemi a klesla na 13. příčku se stejným bodovým ziskem jako čtrnácté Teplice, jimž patří první barážová pozice.

    Brněnští vzhledem k rozestavení Slovanu vyrukovali netradičně s třemi stopery a samotný úvod nenapovídal, že by měli sehrát nejhorší první poločas od loňského srpna. Hned ve třetí minutě poprvé zahrozil nejlepší ligový střelec Řezníček, domácí branku ale minul a 20. gól v této sezoně nejvyšší soutěže nepřidal.

    Zhruba po 10 minutách začali hrozit i domácí, a to především z brejků. V 11. minutě Tupta ve vyložené šanci přestřelil. Slovenský ofenzivní univerzál neuspěl ani o chvíli později, kdy po Frýdkově přiťuknutí z přímého kopu znovu zamířil těsně nad.

    Ve 23. minutě už Slovan vedl. Ghaliho centr přizvedl Tijani nad sebe, brankář Berkovec tísněný Tuptou balon jen nedůrazně vyboxoval a pohotový Frýdek navzdory své subtilní postavě doklepl netradičně hlavou do sítě.

    Za šest minut domácí zvýšili. Olatunji se po rychlém brejku zbavil Tijaniho, přihrál ve vápně volnému Tuptovi, který zasekl a zamířil k tyči. Ve 34. minutě Severočeši vedli už 3:0. Fukala po brejku z pravé strany přistrčil Frýdkovi a ten technickou ranou těsně za vápnem trefil přesně horní roh. Čtyřiadvacetiletý záložník poprvé v kariéře skóroval dvakrát v jednom ligovém utkání, dosud měl na svém kontě v nejvyšší soutěži jen tři branky a pouze jedinou v této sezoně.

    Hosté přešli na rozestavení se čtyřmi obránci, přesto ještě do pauzy mohli inkasovat počtvrté. Olatunjiho střelu z pravé strany ale ve 42. minutě vykopl Berkovec. Liberečtí odehráli v lize nejlepší první poločas od předloňského února, kdy při výhře 4:1 nad Pardubicemi ovládli úvodní dějství 4:0.

    Do druhé půle brněnský kouč Hašek už neposlal kanonýra Řezníčka a hned dvakrát vystřídal. Liberečtí záhy po změně stran měli několik dalších vyložených šancí. Olatunji ale nejprve ve 49. minutě po Frýdkově přihrávce sám před brankou minul a vzápětí ho vychytal gólman Berkovec. Po Frýdkově pádu ve vápně poté rozhodčí Petřík penaltu neodpískal a za chvíli další velkou možnost neproměnil Tupta.

    Severočechy za lehkovážné počínání v koncovce málem stihl trest, Brněnští ale po hodině hry obrovský závar v domácím vápně ke snižující trefě nevyužili. V 65. minutě střídající Fousek zamířil jen do boční sítě. Hosté po prostřídání lépe kombinovali a nakonec se snižující branky přece jen dočkali. V 89. minutě po standardní situaci Zbrojovky poslal hlavou míč do vlastní sítě střídající Rondič.

    Slovan doma v lize s Brnem podeváté za sebou neprohrál a bodoval v pátém z posledních šesti vzájemných duelů v nejvyšší soutěži. Kouči Zbrojovky Haškovi nevyšlo 100. ligové utkání v roli hlavního trenéra a souboj s klubem, za který v minulosti hrával. Brněnští venku v nejvyšší soutěži poosmé za sebou nezvítězili.

    Ohlasy:

    Luboš Kozel (trenér Liberce): "Musím s veškerou pokorou samozřejmě být spokojený. Před zápasem jsme věděli, že to je pro nás nesmírně důležité utkání, tím spíš, jaké byly včera výsledky... Potřebovali jsme dnes zvítězit a jsem rád, že se nám to podařilo. Samozřejmě poté během utkání má člověk myšlenky i na to, že by se dalo vyhrát větším rozdílem a nakonec je to výsledek 3:1. To mi trochu radost kalí, ten vlastní gól v závěru, a že jsme z šancí ve druhé půli nedali další. Ale říkám, se vší pokorou musím brát vítězství. Myslím si, že i výkon byl dobrý a vítězství zasloužené."

    Martin Hašek (trenér Brna): "Do utkání jsme šli v novém rozestavení, na kterém jsme od minulém zápasu s Pardubicemi pracovali. Utkání se vyvíjelo tak, že jsme to v podstatě přehodili postupně zpátky. Domácí byli dobře připravení a dokázali trestat naše chyby. Naše systémová chyba byla v tom, že jsme opakovaně útočili způsobem, že jsme si nepřipouštěli, že bychom mohli ztratit míč. Tím pádem jsme tyto situace, které vznikaly, nebyli schopni zajistit. Soupeř nás v podstatě v prvním poločasu ubrejkoval. Ačkoliv jsme se to snažili zarazit, povedlo se nám to až o poločasu. V tom momentu vedl Slovan 3:0 a v podstatě se nikam netlačil. Dnes byl Slovan jednoznačně lepším, vyhrál zaslouženě. My jsme střídáními do druhé půle už v podstatě neměli ambici otočit výsledek, ale spíše ho důstojně dohrát a vytvořit si výchozí pozici pro středeční zápas z hlediska hráčů, jejich únavy a podobně."

    Zdroj: fcslovanliberec.cz 

    FC Slovan Liberec - FC Zbrojovka Brno 3:1 (3:0)

    Branky: 23. a 34. Frýdek, 29. Tupta - 89. vlastní Rondič.
    Rozhodčí: Petřík - Vodrážka, Slavíček - Szikszay (video).
    ŽK: Ghali - Hlavica.
    Diváci: 1658.

    Liberec: Vliegen - Ndefe, Plechatý, Purzitidis - Fukala (85. Polyák), Červ, Doumbia (46. Valenta), Ghali - Frýdek (74. Kozák), Tupta (66. Rondič) - Olatunji (85. Varfolomejev). Trenér: Kozel.

    Brno: Berkovec - Hlavica (46. Blecha), Tijani, Štěrba (74. Nečas) - Hrabina, Falta, Texl, Granečný - Ševčík, Řezníček (46. Hladík), Alli (64. Fousek). Trenér: Hašek.

    Statistiky
    Sestavy

    Rozšířené ligové statistiky jsou k dispozici až od sezóny 2013/14. Statistiky jsou přebírány z údajů v zápisech o utkání a od externího dodavatele Instat Limited.

    Kumulované žluté karty: V případě spáchání disciplinárního přečinu Vyloučení pro druhé napomenutí podle § 46 Disciplinárního řádu FAČR se nebude žádné z těchto napomenutí evidovat pro účely evidence napomínání podle ustanovení § 47 Disciplinárního řádu FAČR, tj. pro účely trestání za opakované napomínání v příslušném soutěžním ročníku.

    V historickém přehledu lídrů jsou zobrazeni pouze hráči, kteří odehráli v lize alespoň 60 zápasů. V podrobném zobrazení pak figurují všichni hráči. Nejste si jistí, co daný parametr znamená? Podívejte se zde.

    LFA vynakládá odpovídající úsilí, aby zajistila spolehlivost a přesnost informací publikovaných na této webové stránce, může však dojít k technickým nepřesnostem či chybám při zpracování a vyhodnocení. Tyto mohou být po svém zjištění a podle uvážení LFA opraveny.

    Veškeré informace a údaje na této webové stránce, a to včetně jakýchkoliv statistik, jsou určeny pouze pro interní účely LFA a všeobecné informační účely. LFA, ani její dodavatelé, neposkytují jakoukoliv záruku ani nepřebírají jakoukoliv odpovědnost za správnost, aktuálnost ani přesnost informací publikovaných na této webové stránce, a to výslovně včetně jakýchkoliv statistik.

    LFA neodpovídá za jakékoliv škody či jiné újmy, které mohou vzniknout třetím osobám v důsledku spolehnutí se na správnost, aktuálnost či přesnost informací publikovaných na této webové stránce.